39 «αόρατοι» γαλαξίες!

❱❱ Τους ανακάλυψαν χάρη στο νέο τηλεσκόπιο ALMA και η μελέτη τους θα ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για τον σχηματισμό του σύμπαντοςΟύτε έναν ούτε δύο, αλλά 39 γιγάντιους γαλαξίες, που μέχρι τώρα παρέμεναν «αόρατοι», ανακάλυψαν αστρονόμοι. 

Μάλιστα, είναι τόσο αρχαίοι, που μπορεί να αποκαλύψουν τα «παιδικά χρόνια» του σύμπαντος. Κατά πάσα πιθανότητα η μελέτη τους θα ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για τον σχηματισμό του σύμπαντος και θα χρειαστεί να διατυπωθούν νέες θεωρίες για τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του σύμπαντος.

Την ανακάλυψη έκαναν Ιάπωνες και Ευρωπαίοι αστρονόμοι με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, που θεωρείται διάδοχος του οπτικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Οι συγκεκριμένοι γαλαξίες ήταν αόρατοι για το Hubble, καθώς το φως τους έχει μήκη κύματος αόρατα τόσο στα δικά μας μάτια όσο και στο τηλεσκόπιο.

Με καθυστέρηση

Το ALMA, όμως, «βλέπει» σε αυτό το τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, εντοπίζοντας τους 39 γαλαξίες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Nature» η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστροφυσικό Τάο Γουάνγκ του πανεπιστημίου του Τόκιο.

Πρόκειται για αχνούς γαλαξίες σε μεγάλη απόσταση στον χρόνο και στον χώρο, καθένας από τους οποίους «γεννάει» περίπου 1.000 ήλιους τον χρόνο. Οι αστρονόμοι τους βλέπουν σήμερα όπως ήταν κατά τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του σύμπαντος, καθώς το φως τους καθυστερεί να φτάσει στη Γη.

Καμία θεωρία για την εξέλιξη του σύμπαντος δεν είχε προβλέψει τόσο μεγάλο αριθμό μεγάλων γαλαξιών τόσο νωρίς στη ζωή του σύμπαντος. 

Οι ερευνητές βρήκαν δεκαπλάσιους νεαρούς γαλαξίες απ’ ό,τι περίμεναν με βάση τα έως τώρα μοντέλα τους για το πρώιμο σύμπαν, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει πιθανώς να αναθεωρήσουν τις θεωρίες τους για την παιδική ηλικία του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αλλάζει χέρια το «παλάτι» της Λιάνας Μαυρομμάτη

Η ζωή, τα σχέδια και οι φήμες στο νησί των ανέμων...

Ρένα Κουμιώτη για Γιάννη Πουλόπουλο: «Με τον θάνατό του έφυγε το άλλο μου μισό…»

Η πρώτη συνάντηση στο σπίτι του Πλέσσα και η κοινή πορεία...

Μάγδα Τσέγκου: Ο ιός της TV, τα «μαχαιρώματα» και ο fake γάμος

Η Μάγδα Τσέγκου είναι μία από τις πλέον ταλαντούχες παρουσιάστριες και...

«Ορατότης… μηδέν» με φουρτούνες στην τηλεθέαση

Προβληματισμός για πολυδιαφημισμένες παραγωγές που κάνουν μονοψήφια νούμερα! Διπλή απογοήτευση στον...

Αγωνία για τον «θρύλο» Μίμη Στεφανάκο – θα υποβληθεί σε εγχείρηση στο δεξί πόδι

Δύσκολες ώρες για τον θρυλικό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και πρώην σύζυγο...