«Ανθρωποφάγοι»

❱❱ Φουντώνει το κίνημα των αντιναταλιστών, που ζητούν να σταματήσουν οι γεννήσειςΠιστεύουν ότι το ανθρώπινο είδος δεν πρέπει να αναπαράγεται, για να εξαφανιστεί ή για να μη βασανιστούν σε αυτή τη ζωή κι άλλοι άνθρωποι.

Ο αντιναταλισμός, όπως ονομάζεται αυτή η φιλοσοφία, δεν είναι καινούργια, ωστόσο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση. Στο facebook και στο Reddit υπάρχουν δεκάδες ομάδες αντιναταλιστών με χιλιάδες μέλη.

Στο Reddit η ομάδα r/antinatalism, που διαθέτει σχεδόν 35.000 μέλη, αναφέρει ότι ο αντιναταλισμός είναι μια φιλοσοφία που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρουν τον Δημόκριτο, τον «πατέρα της σύγχρονης επιστήμης», ως έναν εκ των εισηγητών της.

Οι αντιναταλιστές που ζουν σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχουν διαφορετικούς λόγους που τους κάνουν να πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γεννιούνται παιδιά. Κάποιοι ανησυχούν για ζητήματα κληρονομικότητας, καθώς δεν θέλουν να δουν παιδιά να βασανίζονται από ασθένειες που υπάρχουν σε προγόνους τους, ενώ άλλοι αγωνιούν για την επιβίωση του πλανήτη εξαιτίας του υπερπληθυσμού.

Και ενώ πρόκειται για περιθωριακό «κίνημα», κάποιες από τις ιδέες τους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ως επιχειρήματα και σε πιο συμβατικές δημόσιες τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, ο πρίγκιπας Χάρι, αν και δεν ανήκει στους αντιναταλιστές, δήλωσε ότι έχουν συμφωνήσει με τη σύζυγό του να μην κάνουν πάνω από δύο παιδιά, για να μην επιβαρύνουν τον πλανήτη.

Κλιματική αλλαγή

Αντίθετα, ο Κερκ από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, που είναι αντιναταλιστής, όπως εξηγεί στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC, πιστεύει ότι «δεν έχει καμία λογική να βάλεις ένα πλάσμα που δεν έχει ανάγκες ή θέλω πριν από τη σύλληψή του σ’ έναν κόσμο όπου θα υποφέρει και θα πεθάνει». Στις ομάδες των αντιναταλιστών υπάρχουν πολλές φορές αυτοί που καταδικάζουν όσους ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα αποκτούν παιδιά.

Πάντως, η κυρίαρχη ανησυχία των αντιναταλιστών είναι το τελευταίο διάστημα η κλιματική αλλαγή. Σε ομάδα στο facebook με τον τίτλο «πολύ θυμωμένοι αντιναταλιστές» βρίσκεται σε εξέλιξη ψήφισμα με την ελπίδα ότι θα συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές για να σταλεί στα Ηνωμένα Εθνη. Το ψήφισμα «Ο υπερπληθυσμός, πηγή της κλιματικής καταστροφής. Σταματήστε τώρα παγκοσμίως τις γεννήσεις» έχει μέχρι στιγμής πάνω από 27.000 υπογραφές.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ