Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

«Η μάγισσα»: Αντιδράσεις για την ώρα προβολής και τη σήμανση της σειράς...

Ένας μικρός χαμός έχει προκληθεί με τη νέα σειρά...

Σε κώμα η Μαίρη Χρονοπούλου – Ποιοι βρίσκονται στο πλευρό της

Εξαιρετικά κρίσιμη, βαριά και σοβαρή παραμένει η κατάσταση της...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

ΚΡΙΟΣ: Τολμήστε να κάνετε καινούργιους φίλους ή να αποτινάξετε...

«Ραγίζει καρδιές» η Φωτεινή Δάρρα: «Αυτά τα μάτια έχω να τα δω...

Η Φωτεινή Δάρρα ράγισε καρδιές με το μήνυμα που...

Φουρτούνες με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1»!

❱❱ Το ιρανικό τάνκερ πλέει προς Καλαμάτα και η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τα μπερδέματα με τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν προειδοποιήσει

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1»)

Η Αθήνα από προχθές βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με φόντο τις πληροφορίες ξένων ΜΜΕ ότι το ιρανικό πλοίο πλέει προς την Καλαμάτα. Και αυτό καθώς το ζητούμενο σε αυτό το… μπέρδεμα είναι να μην εμπλακεί η χώρα μας σε μια διένεξη που εν τέλει δεν την αφορά, με κίνδυνο να έχει… παράπλευρες απώλειες.

Για την ώρα, πάντως, παραμένει γρίφος ο πλους του «Adrian Darya 1», ενώ οι Ιρανοί αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, πάντως, διαμηνύουν ότι για την ώρα δεν υπάρχει κανένα αίτημα κατάπλου του πλοίου. Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον καλού κακού έσπευσε να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί το τάνκερ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε την «αυστηρή θέση» της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική, καθώς και προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό τάνκερ, δηλώνοντας ότι «η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση».

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς η χώρα μας δεν επιδιώκει εμπλοκή στις άριστες έως σήμερα ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πολύ περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη φάση, όταν αναμένουμε από τους Αμερικανούς έμπρακτη υποστήριξη όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Σε επικοινωνία

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι το υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα» που έχει προκύψει με το τάνκερ.

Οπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, «το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου».

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».

Από την άλλη, ο Μάικ Πομπέο τα έβαλε με… τα «ξαδέλφια» και χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση των Βρετανών να αφήσουν το πλοίο να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέταξε τα μαύρα και τα όπλα από τον «Σασμό» και έγινε «γιατρός» για να σώσει ζωές

Στον «Σασμό» ντυμένος στα μαύρα και έτοιμος να ριχτεί...

Παντρεύτηκε Ελληνίδα πρωταγωνίστρια και δεν το πήρε είδηση κανείς

Η καταξιωμένη ηθοποιός παντρεύτηκε χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Μάλιστα η ίδια έκανε την αποκάλυψη ποστάροντας μια φωτογραφία του γάμο της στο instastory της.

Εξοδούχοι και full in love

Ζευγάρια της showbiz στο Ηρώδειο, στις Νύχτες Πρεμιέρας και...

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν έχω φίλους αντίστοιχης οικονομικής κατάστασης, δεν μου ταιριάζουν»

Η Εριέττα Κούρκουλου εξομολογήθηκε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» πώς...

Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου είχε άγχος να μη μεγαλώσω σε φούσκα»

Η Εριέττα Κούρκουλου έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη Νίκη...