Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Ο Διονύσης Ζάχος στα «Τετράγωνα των Αστέρων»

«Και μην ξεχνάτε σας αγαπώ!» λέει ο Διονύσης Ζάχος...

Απόστολος Λύτρας – Θεοδώρα Παπαδοπούλου: Παντρεύονται στις 4 Ιουλίου

Όπως είχε αποκαλύψει ο Απόστολος Λύτρας πριν από λίγο...

Απασφάλισε η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: «Σταματήστε είναι άβολο, δε θα μου πείτε τι...

Μέσω ενός βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram...

Η σπόντα της Λίτσας Πατέρα για το «Πρωινό» και την ολιγόλεπτη εμφάνισή...

Η κάμερα της εκπομπής «Πρωινό ΣουΣου» συνάντησε την Λίτσα...

Οστά Κρητικών στα Ιμαλάια!

❱❱ Ερευνητές τα εντόπισαν μαζί με άλλα στη «λίμνη των σκελετών»! Αγνωστο πώς βρέθηκαν εκεί μεταξύ του 17ου και του 20ού αιώνα!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ανακάλυψη που τους άφησε έκπληκτους και μας αφορά άμεσα έκαναν οι πανεπιστημιακοί ερευνητές οι οποίοι έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα μυστήρια, το οποίο αφορά τη διάσημη «λίμνη των σκελετών».

Αναλύοντας το DNA δεκάδων σκελετών που βρέθηκαν να επιπλέουν, αλλά και στις όχθες της λίμνης Ρουπκάντ, στην ινδική πλευρά των Ιμαλαΐων, διαπίστωσαν ότι μια από τις πολυπληθέστερες ομάδες σκελετών ανήκε σε Ελληνες από την Κρήτη.

Το μυστήριο της λίμνης, που βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν την ανακάλυψε τυχαία ένας Βρετανός φρουρός, όπως αναφέρουν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Nature Communications» ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Birbal Sahni Institute of Palaeosciences της Ινδίας.

Η λίμνη ήταν παγωμένη, όταν όμως οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν, ήρθαν στην επιφάνεια δεκάδες σκελετοί και γρήγορα απέκτησε την ονομασία «λίμνη των σκελετών».

Αρχικά θεωρήθηκε ότι οι σκελετοί ανήκαν σε στρατιώτες του ιαπωνικού στρατού. Οταν η υπόθεση αποδείχτηκε λανθασμένη, κυκλοφόρησαν φήμες ότι επρόκειτο για ταξιδιώτες από την ανατολική Ασία ή για ντόπιους που αυτοκτόνησαν μαζικά. Για να λύσουν τον γρίφο της λίμνης οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων ανέλυσαν το DΝΑ των σκελετών και παράλληλα εξέτασαν τα οστά με τη μέθοδο του άνθρακα για να προσδιορίσουν την ηλικία τους.

Εκπληξη

Διαπίστωσαν ότι τα δεκάδες οστά ανήκαν σε διαφορετικές εθνολογικές ομάδες, από τις οποίες τρεις ήταν οι πολυπληθέστερες. Η πρώτη αποτελούνταν από 23 σκελετούς ατόμων από την Ινδία τα οποία μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα έχασαν τη ζωή τους στη λίμνη.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα, που αποτελούνταν από 14 σκελετούς, ήταν άτομα από την Κρήτη και την Ελλάδα τα οποία πέθαναν στη λίμνη μεταξύ του 17ου και 20ού αιώνα. Η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από σκελετούς από τη νοτιοανατολική Ασία, οι οποίοι βρέθηκαν στη λίμνη την ίδια περίοδο με τους Ελληνες.

«Εκπλαγήκαμε πάρα πολύ από τη γενετική σύνθεση των σκελετών της Ρουπκάντ, καθώς η παρουσία ατόμων με καταγωγή τυπική της ανατολικής Μεσογείου (Ελληνες) δείχνει ότι η λίμνη δεν είχε ενδιαφέρον μόνο για τους ντόπιους, αλλά δεχόταν και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια του Χάρβαρντ Εαντοϊν Χάρνεϊ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαριάννα Κουράκου ποζάρει στα 84 της παρέα με τις κόρες της

Η Μαριάννα Κουράκου υπήρξε σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου.Είχε...

«Χρόνια πολλά» του Μάτσα στην Κεφαλογιάννη με αγωγή για το «χρυσό» φιλέτο των παιδιών τους

Ενα ανέντιμο «δώρο», σε... συσκευασία αγωγής, επεφύλασσε, όπως αποκαλύπτει...

Κι όμως είναι γιαγιά! Ποια κυρία πήγε να διασκεδάσει στον Αργυρό με αποκαλυπτική εμφάνιση;

Η γνωστή κυρία «ντύθηκε» και πήγε να διασκεδάσει στο...

Ο μεγαλοδικηγόρος των Αθηνών συχνά «εκτροχιάζεται» και ξεσπάει τα νεύρα του στις συντρόφους του

Είναι κοινό μυστικό στον δικηγορικό κόσμο (το σούσουρο και...

Στο νοσοκομείο ο Πάνος Μιχαλόπουλος

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος τη Δευτέρα πήγε στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα που είχε. Τι συνέβη στον σπουδαίο ηθοποιό;

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη σε αναπηρικό αμαξίδιο στα γενέθλια του Μεταξόπουλου

Από το πάρτι γενεθλίων του σπουδαίου χορογράφου, δεν θα...
spot_img