Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νυχτερινή έξοδος για Πιερίδη και Τσαλαπάτη

Η περσινή συνύπαρξή τους στο πλατό της εκπομπής του...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Οι τύψεις οδηγούν τον Στράτο στον τάφο του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Το...

Σαν τρελό… λεωφορείο

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στα Λιόσια, όταν ένα...

Οικογενειακές στιγμές στα Νότια για τον Σόμμερ και τη σύζυγό του Βαλεντίνη

Οικογενειακές στιγμές στη Γλυφάδα μοιράστηκαν ο Κώστας Σόμμερ και...

Συναγερμός στην κυβέρνηση οι ροές προσφύγων

❱❱ Μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα

Οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν συναγερμό στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπισή τους.

Η σύσκεψη διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες και αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη διαμόρφωση μιας «νέας σθεναρής πολιτικής», εξαγγέλλοντας επτά νέα μέτρα απέναντι στα νέα δεδομένα, καθώς χθες και το Σάββατο έφθασαν σε ακτές της Λέσβου περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες «εκτοξεύοντας» τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στα περίπου 11.000 άτομα.

Στο ΚΥΣΕΑ συμφωνήθηκε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. Ηδη οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας συγκεντρώνουν τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν σήμερα σε δύο φάσεις, σύμφωνα με λίστες που καταρτίστηκαν στην Αθήνα.

Περίπου 650 θα αναχωρήσουν νωρίς το πρωί και οι υπόλοιποι θα φύγουν το μεσημέρι. Ακόμη, αποφασίστηκε άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η σχετική συνεννόηση και επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση άλλων 250 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της ενδοχώρας.

«Αστακός» τα σύνορα

Ακόμη, συμφωνήθηκε αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία με τη Frontex και το ΝΑΤΟ. Υστερα από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης προχωρεί άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ, που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.).

Αποφασίστηκαν, επιπλέον, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης- να προχωρεί άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε, αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε, άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού μεταφοράς μεταναστών από κυκλώματα από τα τουρκικά παράλια και στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...