«Χωματερή» το Διάστημα

❱❱ Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, τα σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά ανέρχονται σε 19.524

Αφού γέμισε σκουπίδια τους ωκεανούς, ο άνθρωπος έχει καταφέρει να μετατρέψει σε χωματερή και το Διάστημα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Προγράμματος της NASA, τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά ανέρχονται σε 19.524.

Ο λόγος, για δορυφόρους εν λειτουργία ή σε αχρηστία, για τμήματα από παλαιούς πυραύλους, αλλά και για διάφορα αντικείμενα που έχουν προέλθει από αποκόλληση τμημάτων και από εκρήξεις σε διαστημικές αποστολές.

Για τα περισσότερα από τα 19.524 αυτά διαστημικά απορρίμματα που περιπλανούνται έξω από τη Γη ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ενωση), καθώς σε αυτές ανήκουν τα 6.589 από αυτά, 102 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση του Γραφείου, της 1ης Απριλίου 2019.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι ΗΠΑ, με 6.581 σκουπίδια, δηλαδή 39 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Κίνα, με 4.044 σκουπίδια σε τροχιά έναντι 4.019 την 1η Απριλίου 2019. Ιαπωνική… ταυτότητα έχουν 290 σκουπίδια, ίδια ποσότητα με την προηγούμενη έκθεση της NASA. Ακολουθεί η Ινδία με 254 κομμάτια, 41 περισσότερα συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση.

Η διαστημική υπηρεσία με τα λιγότερα «σκουπίδια» είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με 145. Η ίδια και η Ιαπωνία είναι οι υπηρεσίες που από τον περασμένο Απρίλιο δεν έχουν προκαλέσει άλλη διαστημική ρύπανση.

Μόλις χθες η ESA ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να κάνει πρώτη φορά στην ιστορία της… μανούβρα σε δορυφόρο της, ώστε να τον προστατέψει από σύγκρουση με δορυφόρο της SpaceX του Ιλον Μασκ!

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ