Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025

Είχαν όλοι κάτι να πουν

Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθησαν στην επίσημη πρεμιέρα...

«Φουντώνει» ο έρωτας της Ανδριολάτου με τον επιχειρηματία Μπάμπη Τσαούσογλου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η σχέση ανάμεσα στην Κλέλια...

«Grand Hotel»: Ο Νικόλας θυμώνει με όλους όσοι του έκρυβαν ότι είναι...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Grand Hotel».Ο Νικόλας μαθαίνει με...

Με τηλεοπτική επιθεώρηση ο Σεφερλής στον Σκάι!

Το συμβόλαιο του Μάρκου Σεφερλή με τον Σκάι λήγει...

Χρυσές δουλειές στον Χορτιάτη

❱❱ Οκτώ άτομα πήραν άδεια για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού στον ΧορτιάτηΑπό την
Εύα Παπαδάτου 

Ο χρυσός πυρετός που «καίει» χρόνια τώρα τους τρελαμένους ανά την Ελλάδα θησαυροκυνηγούς, οι οποίοι ψάχνουν απελπισμένα για χρυσάφι, δεν λέει να… πέσει! 

Χρυσοθήρες που έχουν «μεταλλαχθεί» σε σύγχρονους Ιντιάνα Τζόουνς, θεωρώντας ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τον ήρωα της ομώνυμης αμερικανικής ταινίας, «οργώνουν» τη χώρα μας από τη Δύση έως την Ανατολή και από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, ακολουθώντας παλιές ιστορίες και θρύλους.

Έτσι, οπλισμένοι με θάρρος, ελπίδα και εργαλεία τελευταία τεχνολογίας, ψάχνουν απόκρημνες σπηλιές, ανοίγουν λάκκους σε μονές και ξωκλήσια, τρυπούν γεφύρια και γκρεμίζουν παλιά κτίρια σε μία προσπάθεια να βρουν σεντούκια με λίρες από την Τουρκοκρατία, μπαούλα με χρυσάφι από την Κατοχή και αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, όπως έχει γράψει η «Espresso» ουκ ολίγες φορές, έχουν ζητηθεί και δοθεί εκατοντάδες άδειες για έρευνες, ενώ άλλες τόσες εκκρεμούν. Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε ακόμη μία:

«“Η επέμβαση επί ιδιωτικής δασικού χαρακτήρα έκτασης στον Χορτιάτη για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού από οκτώ άτομα” και η ανασκαφή σε περιοχή έκτασης περίπου 20 τ.μ. θα διαρκέσει πέντε μέρες».

Στη Δράμα

Λίγο καιρό νωρίτερα είχε χορηγηθεί από την ίδια διοίκηση άδεια σε άλλα πέντε άτομα για να επιδοθούν σε έρευνες για την ανεύρεση θησαυρού στη Δράμα. Την εποπτεία των ερευνών θα κάνουν οι προϊστάμενοι της Κτηματικής Υπηρεσίας, της ΔΟΥ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, καθώς και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος και ο δασάρχης.

Στη σχετική άδεια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «αν τυχόν βρεθεί θησαυρός, θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την επιτροπή και τους καταδείκτες (…) Η μεταφορά θα γίνει με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, της επιτροπής και των καταδεικτών».

Τους τελευταίους μήνες έχουν χορηγηθεί άδειες στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα) αλλά και της Θεσσαλίας, που βρίσκεται στις «δημοφιλέστερες» περιοχές των χρυσοθήρων.

Έχουν ψάξει στα Τρίκαλα δεκάδες φορές αναζητώντας τον θησαυρό του Αλή Πασά, στον Βόλο ψάχνοντας τα πεντόλιρα του Τούρκου Σαμπάν Αγά αλλά και τα σεντούκια με λίρες και τιμαλφή της Χάμκως, της μητέρας του πασά των Ιωαννίνων, στη Λάρισα, όπου ευελπιστούν να βρουν τσουβάλια με λίρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, και στην Καρδίτσα ψάχνοντας τον αμύθητο θησαυρό -πάλι- του Αλή Πασά, που ο θρύλος τον θέλει να αποτελείται από σεντούκια γεμάτα χρυσές λίρες και βουνά από διαμάντια και κοσμήματα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Kαλογήρου στον δρόμο του Παϊσιου

Αγνώριστοι (για τις ανάγκες των ρόλων τους) σταρ της...

Λύτρας – Πολυζωγοπούλου: «Deal» με 300.000€ & ένα σπίτι

«Μύλος» χθες στη δίκη της πρώτης συζύγου του Απόστολου...

Το βίντεο του Κακοσαίου έριξε το TikTok

Το video clip του Γιώργου Κακοσαίου για το καινούργιο...

Υπόκλιση του Καραμανλή στον «Στρατηγό» και στο «Πουλί»

Ο Κώστας Καραμανλής τίμησε τη μνήμη του «Στρατηγού των...