Ανακάλυψαν την πατρίδα της ανθρωπότητας

Διεθνής ομάδα ερευνητών, σε έρευνα που δημοσίευσε στο «Nature», υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την πατρίδα της ανθρωπότητας.

Εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν ότι μια περιοχή νότια του ποταμού Ζαμβέζη της Αφρικής, στη βόρεια Μποτσουάνα, η οποία πριν από 200.000 χρόνια ήταν ένας επίγειος παράδεισος, αποτελεί την προγονική κοιτίδα όλων των ανθρώπων που ζουν σήμερα.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βανέσα Χέις του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan και του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, συνέλεξαν δείγματα αίματος από την Αφρική. Ακολούθως συνδύασαν γενετικά, εθνογλωσσολογικά, παλαιογεωγραφικά και παλαιοκλιματολογικά δεδομένα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «ιδρυτικός» πληθυσμός όλων των σύγχρονων ανθρώπων αναδύθηκε πιθανότατα στη νότια Αφρική, στην περιοχή Μακγκντικγάντι Οκαβάνγκο.

Σήμερα αυτή η περιοχή στη βόρεια Μποτσουάνα κυριαρχείται από ερήμους, αλλά πολύ παλιά φιλοξενούσε μια τεράστια λίμνη, διπλάσια σε μέγεθος από τη σημερινή αφρικανική λίμνη Βικτόρια. Πριν από περίπου 200.000 χρόνια η λίμνη εκείνη άρχισε να διασπάται, δημιουργώντας έναν απέραντο υγροβιότοπο που έσφυζε από ζωή, κάνοντας πολλά βρετανικά μέσα να την αποκαλέσουν «επίγειο παράδεισο», συγκρίνοντάς την ακόμη και με τους βιβλικούς κήπους της Εδέμ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρόγονοι του ανθρώπου εγκαταστάθηκαν σε εκείνη την υγρή και καταπράσινη περιοχή, μένοντας για τουλάχιστον 70.000 χρόνια. Όταν άλλαξε το κλίμα της Αφρικής, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια, περνώντας σταδιακά στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

shutterstock 1222890280

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ