Στο σκαμνί για το αίμα ανήλικων «σκλάβων»

Τα πανάκριβα smartphones, λάπτοπ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευάζονται με το αίμα των παιδιών που συλλέγουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή κάποιες φορές το κοβάλτιο, το βασικό υλικό που εξασφαλίζει τη λειτουργία τους. Κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla, κατονομάζονται σε αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ για λογαριασμό των οικογενειών παιδιών από το Κονγκό που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια της εξόρυξης κοβαλτίου.

Η αγωγή για λογαριασμό των 14 γονιών, που κατατέθηκε από την οργάνωση International Rights Advocates, κατηγορεί τις εταιρίες ότι έχουν συμβάλει στον θάνατο και στους σοβαρούς τραυματισμούς των παιδιών και διεκδικεί αποζημιώσεις για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι μεγάλες εταιρίες αντιμετωπίζουν μια τέτοια δικαστική περιπέτεια. Το κοβάλτιο είναι σημαντικό για τη φόρτιση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια προϊόντα τεχνολογίας τα οποία πωλούνται κάθε χρόνο. Η τεράστια ζήτηση γι’ αυτό το υλικό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά στα τέλη του 2020. Πάνω από το 60% του κοβαλτίου προέρχεται από το Κονγκό, μια από τις πιο φτωχές και ασταθείς χώρες του κόσμου. Η εξόρυξή του έχει συνδεθεί κατά καιρούς με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και παράνομη εργασία ανηλίκων.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους δούλευαν παράνομα στα ορυχεία που ανήκουν στη βρετανική εταιρία εξόρυξης Glencore, η οποία πουλά το κοβάλτιο στην εταιρία Umicore, με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία τροφοδοτεί με κοβάλτιο τους κολοσσούς της τεχνολογίας, και στην κινεζική εταιρία Zhejiang Huayou Cobalt.

Στα δικαστικά έγγραφα οι οικογένειες αναφέρουν ότι τα παιδιά τους εξαιτίας των συνθηκών ακραίας φτώχειας πληρώνονταν μόλις 2 δολάρια την ημέρα για την εξόρυξη σε σκοτεινά τούνελ. Κάποια από αυτά σκοτώθηκαν εξαιτίας της κατάρρευσης των τούνελ, ενώ άλλα παρέλυσαν ή υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς σε ατυχήματα. Υπογραμμίζουν δε ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας γνωρίζουν τις συνθήκες που επιβάλλουν οι εταιρίες εξόρυξης, ωστόσο συνεργάζονται μαζί τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ