Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Ζαφείρης Μελάς: Σε πανηγύρι κόλλησα το «μικρόβιο» για το τραγούδι

Ο Ζαφείρης Μέλας είναι ένας από τους πιο αγαπημένους, διαχρονικούς λαϊκούς τραγουδιστές. Η ζωή του μοιάζει με σενάριο για ταινία, καθώς μεγάλωσε ορφανός από γονείς μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην πόλη της Ξάνθης.

  • Από τον
    ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΛΗ

Του άρεσε πάντα να τραγουδάει και το έκανε ως πιτσιρικάς μαζί με τον θείο του, που ήταν μουσικός σε πανηγύρια. Οι πρώτες του εμφανίσεις ως τραγουδιστής ήταν στη Θεσσαλονίκη, τραγουδώντας παραδοσιακά, μέχρι που τον ανακάλυψε κάποιος επιχειρηματίας της πόλης και του πρότεινε να αρχίσει να τραγουδάει λαϊκά. Και κάπως έτσι άρχισε η λαμπρή πορεία του καλλιτέχνη, ο οποίος μετράει 50 δίσκους μέχρι σήμερα και δεκάδες επιτυχίες!

φ5 Στα πρώτα του βήματα στο τραγούδι όταν έσπαγαν πιάτα

Πώς αντιμετωπίσατε την καραντίνα και τον κορονοϊό; Σας επηρέασε οικονομικά και ψυχολογικά αυτή η περίοδος;

Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ έμεινα στο σπίτι μου με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Έβγαινα μόνο για τις βασικές ανάγκες, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα κ.λπ. Ψυχολογικά επηρέασε όλο τον κόσμο, νομίζω, όπως επίσης και οικονομικά. Δουλειές ακυρώθηκαν, καταστήματα έκλεισαν, πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς καθόλου εισοδήματα, αλλά προέχει η υγεία!

Θεωρείτε ότι θα επανέλθει η νυχτερινή διασκέδαση στην προ πανδημίας κατάσταση;

Ισως σε βάθος χρόνου να επανέλθει… Ο κόσμος πάντως είναι επηρεασμένος, φοβισμένος. Θέλω να ελπίζω πως έπειτα από κάποιο διάστημα όλοι οι τομείς της οικονομίας μας θα πάρουν ξανά τον δρόμο τους, έτσι και ο δικός μας χώρος. Μη γελιόμαστε όμως, ήδη ο καλλιτεχνικός τομέας περνούσε κρίση, και μεγάλη μάλιστα. Τώρα με τον κορονοϊό ένας λόγος παραπάνω.

φ1 Από παλιότερη συνεργασία του με την Άντζελα Δημητρίου

Η ζωή δεν ήταν «στρωμένη με ροδοπέταλα» για εσάς, καθώς μεγαλώσατε ορφανός και με οικονομικές δυσκολίες. Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;

Ποικίλες αναμνήσεις, δυσκολίες πολλές, που καλό είναι να μην τις θυμόμαστε.

Πώς καταφέρνατε να τα βγάζετε πέρα οικονομικά και πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας στο τραγούδι;

Από μικρός έκανα διάφορες δουλειές και συγχρόνως τραγουδούσα στη γειτονιά μου, σε μικρά μαγαζιά. Μεγάλο ρόλο έπαιξε βέβαια ένας θείος μου, μουσικός, που με πήρε μαζί του σε κάποιο πανηγύρι κι από εκεί κόλλησα το «μικρόβιο». Ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό!

Ξεκινήσατε την πορεία σας ασχολούμενος με την παραδοσιακή μουσική σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Πότε και πώς ήρθε το λαϊκό τραγούδι στη ζωή σας;

Ναι, ξεκίνησα με δημοτικό τραγούδι στο κέντρο Ελατος στην οδό Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί είχα την τύχη να έρθει να με ακούσει ένας μεγαλοεπιχειρηματίας της πόλης. Εκείνος με πίστεψε και με γύρισε στο λαϊκό τραγούδι.

φ6 Το εξώφυλλο ενός από τους πρώτους δίσκους του

Στο ξεκίνημά σας πιστεύατε ότι θα κάνατε τόσο μεγάλη καριέρα;

Αν πω ναι, θα είναι πολύ εγωιστικό! Ηταν πολύ δύσκολο, αγαπούσα το τραγούδι, αγαπούσα αυτό που έκανα και ο Θεός μού το ανταπέδωσε.

Περίπου πόσα τραγούδια έχετε ερμηνεύσει και ποιο από αυτά ξεχωρίζετε και γιατί;

Είναι πολλά! Πάνω από 50 δίσκους και CD έχω κάνει, ενώ πολλά είναι και τα τραγούδια μου που είναι ανεβασμένα στο διαδίκτυο απ’ όταν άλλαξε η μουσική βιομηχανία. Φυσικά ξεχωρίζω το «Απόγευμα θλιμμένο», γιατί με αυτό με έμαθε και με αγάπησε ο κόσμος. Αυτό το κομμάτι αποτελεί σταθμό στην πορεία μου.

Υπάρχει κόσμος που λέει ότι ο Ζαφείρης Μελάς είναι αδικημένος και θα μπορούσε να είχε κάνει ακόμη μεγαλύτερη καριέρα. Το έχετε ακούσει; Θεωρείτε ότι έχετε κάνει λάθη στη δουλειά σας;

Το έχω ακούσει, ναι. Ημουν και είμαι ολιγαρκής. Μου φτάνει αυτό που πέτυχα κι ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό! Δεν θεωρώ ότι έκανα λάθη στην καριέρα μου, όχι. Υπηρετώ αυτό που χρόνια αγαπάω.

φ2 Με τον Βασίλη Καρρά την Άντα Αποστολίδου και τη Μαριώ σε δισκογραφική συνάντηση τους

Το λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που θα λέγαμε πιο απλά η ειδικότητά σας. Σήμερα υπάρχει καλό λαϊκό τραγούδι; Και πώς κρίνετε τη μουσική βιομηχανία στις μέρες μας;

Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Ολοι και όλα εξελίσσονται, έτσι και η μουσική βιομηχανία, άλλαξαν ο τρόπος λειτουργίας των εταιριών, ο τρόπος διακίνησης των τραγουδιών, ο τρόπος προώθησής τους, άλλαξαν όλα. Το λαϊκό τραγούδι όμως είναι εδώ. Δεν πεθαίνει ποτέ, πάντα υπάρχουν και πάντα θα βγαίνουν καλά λαϊκά τραγούδια, όπως και καλοί λαϊκοί τραγουδιστές.

Είναι της μόδας η trap μουσική, με πολλούς νέους να ακολουθούν αυτά τα βήματα και τη συγκεκριμένη τάση. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό είδος μουσικής;

Δεν το κατακρίνω, αλλά δεν θέλω και να το σχολιάσω. Η μουσική δεν έχει σύνορα και όρια, καθένας κάνει αυτό που αγαπάει. Εγώ απέχω μακριά όμως, δεν είναι του γούστου μου.

Πώς κρίνετε τα μουσικά talent shows; Θα πηγαίνατε ως κριτής σε κάποιο από αυτά; Σας έχει γίνει ποτέ σχετική πρόταση;

Δεν μου έχει γίνει ποτέ κάποια πρόταση, αλλά και να μου γινόταν δεν θα πήγαινα. Προσωπικά, δεν τα κατακρίνω, αλλά δεν νομίζω κιόλας πως πρέπει εγώ να κρίνω. Ο καλύτερος κριτής είναι ο κόσμος.

Για τουλάχιστον εννιά χρόνια απείχατε από δισκογραφικές εταιρίες. Για ποιον λόγο;

Μα, δεν υπήρχαν δισκογραφικές! Οχι τουλάχιστον έτσι όπως τις ξέραμε εμείς. Μέχρι που ένα τηλεφώνημα από τον αγαπημένο καλλιτέχνη της νεολαίας, τον Stan, και η πρότασή του να μου γράψει ένα τραγούδι, αλλά και οι προτάσεις της νέας δισκογραφικής εταιρίας όπου ανήκω με έκαναν να βάλω νέους δισκογραφικούς στόχους και να μπω στη σημερινή πραγματικότητα της μουσικής βιομηχανίας, με την ψηφιοποίηση και όλα τα υπόλοιπα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με την εταιρία Real Music; Να σημειώσουμε και τις τελευταίες μεγάλες σας επιτυχίες, «Ονειρο αν είσαι», «Γύρνα, χειμωνιάζει» και «Χωρισμός».

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ανήκω στη Real Music. Μία εταιρία με νέους ανθρώπους, που αγαπάνε αυτό που κάνουν! Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τα στελέχη της, τον Δημήτρη Τσιανάκα και τον Απόστολο Βούλγαρη.

Είστε ένας καλλιτέχνης που δεν έχετε προκαλέσει ποτέ με την προσωπική σας ζωή. Τελικά, μπορεί κάποιος τραγουδιστής να πετύχει χωρίς «σκάνδαλα»;

Φυσικά! Εξαρτάται και από τον δρόμο που θα διαλέξει. Ποτέ δεν με ενδιέφερε αυτού του είδους η προβολή. Μου αρέσει να μιλάω μέσα από τα τραγούδια μου και τη δουλειά μου.

Είστε παντρεμένος εδώ και 52 χρόνια! Πόσων χρονών παντρευτήκατε;

Παντρεύτηκα 20 χρονών, λατρεύω τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου. Μου στάθηκε και μου στέκεται όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί. Την ευχαριστώ απλά που υπάρχει!

Μπορεί να κρατήσει ο έρωτας έπειτα από τόσα χρόνια;

Γιατί όχι; Μπορεί, αρκεί να ξέρεις να αγαπάς και να σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια περάσατε μια περιπέτεια με την καρδιά σας. Τι άλλαξε στη ζωή σας από τότε και πώς είστε σήμερα στην υγεία σας;

Δεν ήταν κάτι σοβαρό… Μία ενόχληση και μία επέμβαση με μπαλονάκι έκανα, όπως και πάρα πολύς κόσμος. Απλά, σε όλο το θέμα οι δημοσιογράφοι έδωσαν μεγάλη έκταση. Είμαι καλά όμως, άλλαξα τον τρόπο διατροφής μου, ελάττωσα κάποιες τροφές που ίσως με επηρέαζαν και είμαι πολύ καλά!

Φορώντας φανέλα με τον ΠΑΟΚ

Εχετε σκεφτεί κάποια στιγμή να αφήσετε τις πίστες για να ξεκουραστείτε ή θα το κάνετε για όσο το λέει η ψυχή σας;

Η αλήθεια είναι ότι το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, αλλά νομίζω κάποια στιγμή πρέπει να παραδίδουμε τη σκυτάλη στους νεότερους. Προς το παρόν νιώθω δυνατός και δημιουργικός κι ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια και πού θα μπορεί ο κόσμος να σας ακούσει;

Δισκογραφικά ετοιμάζουμε νέα τραγούδια με την εταιρία μου, που θα τα παρουσιάζουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα στον κόσμο. Οσον αφορά τις εμφανίσεις μου, θα βρίσκομαι από το φθινόπωρο στην Αθήνα και στο Cabana Live Stage με τον Αντύπα.

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...