Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026

Νίκος Μουτσινάς για τα σενάρια επιστροφής: «Δε μου λείπει η τηλεόραση»

Ο Νίκος Μουτσινάς φαίνεται πως πλησιάζει όλο και περισσότερο...

Νονά Κίμπερλι!

Όταν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ο Κωνσταντίνος...

Μαλού για τον Κουβανό σύζυγό της: «Τα πεθερικά μου είναι μακριά… δεν...

Το βράδυ της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου, η Μαλού βρέθηκε...

Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Η Βουγιουκλάκη έλεγε ότι η επιτυχία είναι σαν περιστέρι, δεν...

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Ραντεβού το ΣΚ» βρέθηκε...

Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Βούρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών νικημένος από τον καρκίνο

«Αυλαία» για τον…ευτυχισμένο πρίγκιπα!

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Βούρος. Νικημένος από τον καρκίνο, ο καλλιτέχνης, ο οποίος διέπρεψε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 το βράδυ της 27ης Αυγούστου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο «ευτυχισμένος πρίγκιπας», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του από το θεατρικό σινάφι, είχε συγκινήσει τα πλήθη του διαδικτύου με μια ανάρτηση που είχε κάνει πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τον ακρωτηριασμό του ποδιού του λόγω θρόμβωσης. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του στο facebook, στην οποία κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι με ακρωτηριασμένο το ένα πόδι του, είχε στείλει μήνυμα ψυχής προς πάσα κατεύθυνση. «Το πόδι είχε καταστραφεί από τη θρόμβωση. Έπρεπε να φύγει πριν με πάρει μαζί του. Η ζωή συνεχίζεται. Άσε που λοξοκοιτάζω ήδη το “Τέλος του παιχνιδιού” του Μπέκετ. Σας φιλώ!» είχε γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Ο Γιώργος Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και ήταν εγγονός των παλιών πρωταγωνιστών του Εθνικού Θεάτρου Νίκου και Μερόπης Ροζάν.

Φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών (1965-1973) και στο Λύκειο Σχολής Μωραΐτη (τάξη Τάσου Λιγνάδη). Σπούδασε φιλοσοφία, αρχαία ελληνικά και αρχαία τραγωδία στο King’s College, στο Λονδίνο, όπως επίσης υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στο Drama Centre, στη βρετανική πρωτεύουσα. Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο θέατρο ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα, στην Αγγλία και την Αμερική. Ως σκηνοθέτης άρχισε από το Εθνικό Θέατρο το 1979, εργαζόμενος ως εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διευθύνσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού.

Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Μπάκα και τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Μαθήτευσε κοντά στον Μ. Βολανάκη για μία δεκαπενταετία, πρώτα ως βοηθός σκηνοθέτης και ηθοποιός και αργότερα ως σκηνοθέτης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του από το 1979 έως το 1991 και σκηνοθέτησε μαζί του παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα. Το 1987, μαζί με τον Βολανάκη, δημιούργησε την πρώτη επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα.

Στο Λος Άντζελες

Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου συνεργάσθηκε με ηθοποιούς όπως η Γκλέντα Τζάκσον και η Ερθα Κιτ. Εκτός από κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα είχε δουλέψει ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά. Μεταξύ των έργων που έχει μεταφράσει είναι το «Dinner Party» του Νιλ Σάιμον, το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά κ.ά.

Το 2003-2004 παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό Master σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου με θέμα τη διδασκαλία θεάτρου σε ενηλίκους. Το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα και δίδαξε υποκριτική στη Σχολή Βεάκη. Έκτοτε και μέχρι το 2018 υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτεχνικά, μεταφράζοντας, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε παραστάσεις. Ο Γιώργος Βούρος διατέλεσε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Μακέδος: Καθηλωμένος εδώ και μήνες σε καρέκλα – Η μάχη με την παχυσαρκία

Μάχη με την παχυσαρκία δίνει ο Κώστας Μακέδος. Ο...

Λάκης Ραπτάκης: Έφυγε ξαφνικά ο επιχειρηματίας και πρώην σύντροφος της Βάνας Μπάρμπα

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Λάκης Ραπτάκης στα 79 του. Ο επιχειρηματίας υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στη Γλυφάδα

Δείτε την Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της – Για καφέ με γνωστό ηθοποιό

Η Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της συνεχίζει να είναι μία όμορφη και κομψή κυρία.

Αυτό είναι το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ – Χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα

Ο φωτογραφικός μας φακός εντόπισε το ζευγάρι να περπατάει χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα.

Συμφωνία μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή!

Συμφωνία-μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή! Γέλιο μέχρι δακρύων μάς υπόσχεται η μικρή οθόνη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις από τον χαρισματικό Μάρκο Σεφερλή, που οι κριτικοί λατρεύουν να… μισούν, τη στιγμή που ο κόσμος γεμίζει θέατρα για χάρη του.

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Λιονάκη: «Μου είπε να πουλήσω το εξοχικό για να δώσει τα λεφτά στον παπά»

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Ναταλίας Λιονάκη που δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η κόρη της είναι μοναχή.

Αλέξανδρος Παρθένης: Το πρόβλημα υγείας και ο γάμος του

Ο Αλέξανδρος Παρθένης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Νωρίς νωρίς» το πρωί της Παρασκευής και μεταξύ άλλων μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του.