Νέα «πνοή» στο ανάκτορο του Ψυχικού θα δώσει ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου

Πέρασε από 40 κύματα και δικαστικές περιπέτειες, όμως όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά οι εργασίες θα ολοκληρωθούν και θα λάμψει ξανά το εμβληματικό οίκημα στο Ψυχικό στο οποίο κατοικούσε η βασίλισσα Φρειδερίκη και γεννήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η αδελφή του βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso και τον Ιωάννη Κωτσαλά εδώ και πολλά χρόνια το ιστορικό οίκημα της οδού Διαμαντίδου 14 στο Παλαιό Ψυχικό είναι στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου. Ωστόσο, δικαστικές προσφυγές και γραφειοκρατία δεν επέτρεπαν την ανάδειξή του, καθώς τα συνεργεία έπιαναν δουλειά, όμως οι άδειες «πάγωναν» και αποχωρούσαν χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Σήμερα, όμως, όλα δείχνουν ότι η αξιοποίηση και, ουσιαστικά, η διάσωση αυτού του ακινήτου με την ιστορία δεκαετιών θα γίνουν πραγματικότητα. Ήδη τα συνεργεία των τεχνικών βρίσκονται στον χώρο και έχουν ξεκινήσει, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Espresso», το δύσκολο και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης.

Μετά την αλλαγή του πολιτεύματος και την κατάργηση της μοναρχίας το ακίνητο πέρασε στα χέρια του Δημοσίου. Από το 1974 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε αποφασίσει την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο χρόνος κυλούσε με ρυθμούς… Δημοσίου κι έτσι έφτασε το 1987 για να γίνει ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός!

Στη διαδικασία «αναμετρήθηκε» η οικογένεια Χατζηιωάννου με το ισπανικό δημόσιο, που συμμετείχε λόγω της επιθυμίας που είχε εκφράσει τότε η βασίλισσα Σοφία, η οποία μεγάλωσε στο οίκημα και ήθελε να αποκατασταθεί για λογαριασμό της. Πλειοδότης στον διαγωνισμό αναδείχθηκε η πλευρά του Πόλυ Χατζηιωάννου, στον οποίο μεταβιβάστηκε η έπαυλη αντί 316.000.000 δραχμών.

Όμως η «περιπέτεια» για το άλλοτε λαμπρό ανάκτορο δεν είχε τελειώσει και παρέμεινε ένα σκοτεινό στέκι τοξικομανών, ενώ δεν είναι λίγες οι λεηλασίες που έγιναν στο κουφάρι του. Το ζεύγος Πόλυ και Ρόζμαρι Χατζηιωάννου αποφάσισε να το αναπαλαιώσει και να επαναφέρει τη χαμένη του αίγλη. Άλλωστε, επρόκειτο για ένα οίκημα μέσα στο οποίο είχαν διαδραματιστεί ουκ ολίγες ιστορικές στιγμές και σημαντικές συναντήσεις, που έκριναν την πορεία του τόπου.

Ήρθε, όμως, η προσφυγή που κατέθεσε ένας σύλλογος του Ψυχικού στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας, σχετικά με την τελική μορφή του χώρου και τους όρους του διαγωνισμού. Έτσι οι εργασίες σταμάτησαν με προσωρινή διαταγή και ο χρόνος συνέχιζε να αφήνει όλο και πιο έντονα τα σημάδια του στο ανάκτορο της Φρειδερίκης, όπως είναι γνωστό, χωρίς να μπορεί να γίνει το παραμικρό.

Έφτασε έτσι ο Απρίλιος του 2012, όταν εκδόθηκε η άδεια οικοδομής που επέτρεπε και επεκτάσεις του ακινήτου. Οπως είχε γράψει και στο παρελθόν η «Espresso», η πλευρά του εφοπλιστή τόνιζε ότι η άδεια οικοδομής βγήκε με ΦΕΚ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πέρασε και από επιτροπή 15 ατόμων που την ενέκρινε.

Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, «πάγωσαν» για ακόμα μια φορά οι οικοδομικές εργασίες, καθώς το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ψυχικού και διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, δυνάμει της οποίας ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου είχε ξεκινήσει εργασίες στο οικόπεδο του ακινήτου!

Μοιραία η αποκατάσταση του ακινήτου σταμάτησε ως την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης. Πλέον φαίνεται ότι ο εφοπλιστής ξεπέρασε όλους τους σκοπέλους και μπήκε στην τελική ευθεία για να αξιοποιήσει το ανάκτορο, στο οποίο, αν και βρίσκεται επί μακρόν στην ιδιοκτησία του, δεν μπορούσε να παρέμβει για να σταματήσει τη φθορά του χρόνου και τη λεηλασία από τους βανδάλους. Οι τεχνικοί εγκαταστάθηκαν στον χώρο και όλα δείχνουν ότι έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια το ερειπωμένο επιβλητικό κτίριο θα αναστηθεί.

Αίγλη και λάμψη χαμένες στο παρελθόν

Το οίκημα αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ το 1937 για να στεγάσει τους γαλαζοαίματους μελλονύμφους, τον διάδοχο Παύλο και τη Φρειδερίκη. Εκείνοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν μετά τη στέψη του Παύλου, καθώς τους παρείχε… βασιλικές ανέσεις! Το διώροφο οίκημα με ένα κυρίως κτίσμα και δύο μικρότερα βοηθητικών χώρων με έκταση 1.200 τ.μ. ήταν ιδανικό για το βασιλικό ζεύγος.

Στο ανάκτορο του Ψυχικού γεννήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η αδελφή του βασίλισσα Σοφία, μεγάλωσε η πριγκίπισσα Ειρήνη και συνέχισε να κατοικεί σε αυτό η Φρειδερίκη και μετά τον θάνατο του Παύλου. Αυτό το οίκημα περικύκλωσαν τα άρματα τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 για να θέσουν οι πραξικοπηματίες υπό περιορισμόν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να μην υπάρξει άλλη εμπλοκή και το λαμπρό κτίριο να ξαναγίνει ένα στολίδι για την περιοχή ανακτώντας τη χαμένη του λάμψη.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ερριέτα: «Βλέπω το μέλλον μου με τον Παναγιώτη» (video)

Η Εριέττα παραχώρησε μια συνέντευξη εκπομπή «Happy Day» και μίλησε για...

Επιστρέφει στην τηλεόραση ο Άκης Σακελλαρίου

Μετά από δυο χρόνια αποχής από την τηλεόραση λόγω προβλήματος υγείας...

Τα πρώτα Χριστούγεννα στο σπίτι τους Παπαγεωργίου-Snik

Περίπου έναν χρόνο συγκατοικούν η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο Snik απολαμβάνοντας...

Αποχώρησε ο Δημοσθένης από το GNTM (video)

Ο γύπας πέταξε μακριά από το GNTM. Ο λόγος για τον...

Ντου της αστυνομίας στο κορονοπάρτι της Ρίτα Ορα! «Άφαντος» ο σύντροφός της

Ίχνος νομιμότητας αλλά και παρουσίας του υιού Γαβρά δεν είχε το...

Η Αλεξάνδρα Κωστοπούλου στο πλευρό της μαμάς της

Η Αλεξάνδρα Κωστοπούλου άφησε για λίγο τις υποχρεώσεις της στην Αμερική...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερριέτα: «Βλέπω το μέλλον μου με τον Παναγιώτη» (video)

Η Εριέττα παραχώρησε μια συνέντευξη εκπομπή «Happy Day» και μίλησε για όλα όσα νιώθει για τον Παναγιώτη Βασιλάκο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες...

Επιστρέφει στην τηλεόραση ο Άκης Σακελλαρίου

Μετά από δυο χρόνια αποχής από την τηλεόραση λόγω προβλήματος υγείας ο Άκης Σακελλαρίου επιστρέφει ξανά στις οθόνες μας. Ο ταλαντούχος ηθοποιός πρόκειται να...

Τα πρώτα Χριστούγεννα στο σπίτι τους Παπαγεωργίου-Snik

Περίπου έναν χρόνο συγκατοικούν η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο Snik απολαμβάνοντας την κοινή τους καθημερινότητα. Ο γνωστός τραγουδιστής και η παρουσιάστρια του «Pop Up»...

Ο Τζο Μπάιντεν έσπασε τον αστράγαλό του παίζοντας με τον γερμανικό ποιμενικό του

Τα παιχνίδια με τον Μέιτζορ, τον γερμανικό ποιμενικό του, βγήκαν ξινά στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στον...

Επενδυτής «μαϊμού»! Έταζε bitcoins σε 46χρονο και του «έφαγε» 11.500 ευρώ

Απατεώνας ήταν τελικά ο... επενδυτής που τηλεφώνησε σε έναν 46χρονο σε περιοχή της δυτικής Αχαΐας και του υποσχέθηκε μεγάλα κέρδη, αν αποφάσιζε να επενδύσει...

Τσάκωσαν τρεις πιτσιρικάδες που «έγδυναν» ντελιβεράδες

Χειροπέδες στα κλεφτρόνια των ντελιβεράδων φόρεσαν οι άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ στον Πύργο!Πρόκειται για δύο ανηλίκους, 12 και 16 ετών, και έναν 18χρονο, οι...