Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Εκτός (μέχρι νεωτέρας) ΚΘΒΕ ο Νίκος Νικολάου μετά την «έξαψη» καταγγελιών (video)

Στο… κάδρο της πολύκροτης υπόθεσης του ελληνικού κινήματος #me_too έχει μπει από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρωταγωνιστής στο σίριαλ του Mega «Εξαψη» Νίκος Νικολάου.

Το όνομα του γνωστού ηθοποιού, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2019 διορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), φέρεται ότι εμπλέκεται σε καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή, μέχρι νεωτέρας, της άσκησης των καθηκόντων του στον κρατικό πολιτιστικό οργανισμό.

Η σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου κοινοποιήθηκε αμέσως στα μέσα ενημέρωσης από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος έχει αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση του δεύτερου κατά σειρά, μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη, ηθοποιού διορισμένου σε κρατική θέση που καταγγέλλεται για ανάρμοστες πράξεις.

«Προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευόμενων φορέων του» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του κ. Γιατρομανωλάκη, ενώ υπογραμμίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση η δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος».

Οπως γράψαμε και στο φύλλο της «Espresso» και την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε ζητήσει μία ημέρα νωρίτερα εξηγήσεις από τον γνωστό ηθοποιό αναφορικά με την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που έχει κατατεθεί εναντίον του στο ΣΕΗ. Μια καταγγελία, που, όπως έγινε γνωστό από το ΣΕΗ, έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εδώ και αρκετές ημέρες και αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα σε μεγάλο θέατρο της Αθήνας πριν από περίπου 25 χρόνια. Μετά την επιθετική πρώτη διάψευση των κατηγοριών από την πλευρά του, στην οποία έκανε λόγο για «επιχείρηση σπίλωσης του ονόματός του με βάση αόριστες δήθεν πληροφορίες» και «παιχνίδια πολιτικά», ο Νίκος Νικολάου έστειλε στον Νικόλα Γιατρομανωλάκη επιστολή, όπου επαναλαμβάνει πως αγνοεί παντελώς σε ποιο περιστατικό αναφέρονται τα σχετικά δημοσιεύματα, επιμένοντας πως δεν έχει ενημερωθεί για καμία καταγγελία και αφήνοντας αιχμές ότι στοχοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους.

Ασπίδα σε Μενδώνη

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός φρόντισε να προστατεύσει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τα… σκάγια του νέου σκανδάλου αναφέροντας σε επίσημη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Νίκος Νικολάου ήταν δική του επιλογή και όχι δική της. «Ο κ. Νίκος Νικολάου, τον οποίο γνώρισα το 2015 σε τηλεοπτική συνάντηση και έκτοτε εξελίχθηκε σε φίλο και συνεργάτη μου, απέχει προς το παρόν από τα καθήκοντά του στο Κρατικό Θέατρο Βορ. Ελλάδος από την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Η αποχώρησή του υπήρξε συναινετική, προκειμένου να προστατευτεί το θέατρο από θορύβους και ο ίδιος να αφοσιωθεί στη διαλεύκανση της προσωπικής του υπόθεσης. Ο κ. Νίκος Νικολάου υπήρξε καθαρά δική μου επιλογή και προς τιμήν της η κυρία υπουργός απεδέχθη άμεσα την πρόταση, προκειμένου να διευκολύνει το έργο μου. Συνεργάστηκε μαζί μου σε μία ανυπέρβλητα δύσκολη εποχή με ιδιαίτερο ζήλο και επικοινωνιακό χάρισμα. Του εύχομαι καλή τύχη και δικαίωση σε ό,τι δικαιούται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του κ. Κολοβού.

Την απομάκρυνση του Νίκου Νικολάου από το ΚΘΒΕ σχολίασε δημόσια στην κάμερα του Open ο ηθοποιός και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Ζαχαρίας Ρόχας.

«Μέσω εισαγγελέα»

«Το υπουργείο ζήτησε να του κατατεθεί ο φάκελος που αφορά τον κ. Νικολάου. Αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει. Το ΣΕΗ έπρεπε να παραδώσει τον φάκελο στον εισαγγελέα, όπως και έκανε. Οπότε έστειλε μία ανακοίνωση στον κ. Γιατρομανωλάκη ότι αν θέλει να προμηθευτεί τα στοιχεία θα πρέπει να το κάνει μέσω του εισαγγελέα. Δεν έχουμε κανένα νομικό υπόβαθρο για να του παραχωρήσουμε τα στοιχεία. Θα μπορούσε κάλλιστα να κατηγορηθεί μετά το ΣΕΗ ότι διαρρέει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» είπε στην εκπομπή «Ελα, χαμογέλα».

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τον κ. Νικολάου ο Ζαχαρίας Ρόχας τόνισε: «Επειδή μετέχω στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΘΒΕ ως εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, νομίζω ότι καλά έπραξε. Θα έπρεπε να μπει σε ένα καθεστώς αναστολής μέχρι να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενδεχομένως την αθωότητά του. Υπάρχει, από ό,τι ξέρω, μία καταγγελία, η οποία όμως έχει παραγραφεί. Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί η καταγγελία εναντίον του κ. Νικολάου έχει πάει στο πειθαρχικό συμβούλιο, οπότε τον φάκελο χειρίζεται ο κ. Τσαρούχας».

Σχολιάζοντας γενικότερα τα τεκταινόμενα στον χώρο του θεάτρου ο κ. Ρόχας ανέφερε: «Υπάρχουν πολλές καταγγελίες, όμως πρέπει να αξιολογηθούν. Αυτή τη δουλειά κάνει και το πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΕΗ. Βρισκόμαστε σε μια κορύφωση αυτή τη στιγμή και δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλα ονόματα που δεν τα έχετε ακούσει και που είναι επίσης σημαντικά και σε σπουδαίες θέσεις. Θα ανοίξουν τα στόματα. Αυτή είναι η νομοτέλεια και αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εποχή. Πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά, αλλά μη δοθεί η εντύπωση ότι το θέατρο είναι μόνο αυτά. Το θέατρο είναι μια σπουδαία τέχνη. Μια τέχνη που μεταπλάθει ποιητικά την καθημερινότητα και δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αναξιοπρεπές επάγγελμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...