Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Γιάννης Ζουγανέλης -Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης μιλάει για το νέου του βιβλίο και τις αντιδράσεις των αναγνωστών

«Τάδε έφη… άνθρωπος – Εν χορδαίς και οργάνοις» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Ζουγανέλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. «Αγωνιώ να μεταφέρω στους ανθρώπους έννοιες που αφορούν τον άνθρωπο. Είμαι ανθρωποκεντρικός και ελληνοκεντρικός. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάει όλη η διάσταση για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, βελτιώνοντας αρχικά την καθημερινότητά μας, πώς μπορούμε να παραδοθούμε στο μέλλον υποστηρίζοντας τους νέους, καθοδηγώντας τους χωρίς να τους επηρεάσουμε και να αρνηθούμε τη μοναδικότητά τους» λέει στην «Espresso» ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης.

Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

«Το ιδανικό θα ήταν διαβάζοντας κανείς το βιβλίο να ακούει και το CD με την ορχηστρική μουσική που συνοδεύει την έκδοση, γιατί είναι η μουσική αντίληψη όσων περιγράφω χωρίς λόγια. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο μου βιβλίο που αφορά σκέψεις ανθρώπινες. Τα άλλα που έχω κάνει αφορούσαν τα παιδιά. Μιλάω με αλήθεια, δεν αποφεύγω πράγματα, και είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα το αντιληφθεί αυτό» συμπληρώνει.

Μια από τις πρώτες αντιδράσεις των αναγνωστών του ήταν πολύ συγκινητική. «Ο πρώτος που διάβασε το βιβλίο με αγκάλιασε και με φίλησε! Με κράτησε σφιχτά και μου είπε “σ’ ευχαριστώ”. Ηταν ένας άγνωστος άνθρωπος. Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της έκδοσης από τα Ελληνικά Γράμματα πήγαινα στο θέατρο “Βέμπο”, όταν ένας πολύ ευπρεπής κύριος με σταμάτησε και με ρώτησε: “Μπορώ να σας αγκαλιάσω;” Ξαφνιασμένος, του απάντησα: “Ευχαρίστως, αλλά θα μου πείτε γιατί;” Αφού με αγκάλιασε και με ευχαρίστησε, λοιπόν, μου εξήγησε: “Γιατί διάβασα το βιβλίο σας και είμαι καλύτερα”. Το ότι γνωρίστηκα με έναν άγνωστο άνθρωπο που τον άγγιξε το βιβλίο μου είναι ως συμβάν πολύ σπουδαίο. Τον κάλεσα φυσικά να έρθει και στο θέατρο με την οικογένειά του» περιγράφει.

Η καραντίνα

Το «Τάδε έφη… άνθρωπος» γράφτηκε την περίοδο της πρώτης καραντίνας. «Δεν μπορώ να μείνω άπραγος ποτέ. Δεν είμαι εργασιομανής, αλλά παράγω έργο, καλώς ή κακώς, γιατί το εκθέτω και είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε κριτική. Διάφορες τέτοιες σκέψεις μου είναι σημειωμένες σε τετράδια – έχω δυο τρία εκατόφυλλα στο σπίτι μου. Μου αρέσουν, γιατί μου θυμίζουν τα μαθητικά μου χρόνια. Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας επέλεξα με τι τρόπο ήθελα να επικοινωνήσω και έφτιαξα αυτό το βιβλίο. Δυστυχώς, πάσχω από καταιγισμό σκέψεων με διάγνωση γιατρού. Οπότε, για να μπορεί να ισορροπήσει το πνεύμα με το μυαλό πρέπει να υπάρχει εκτόνωση» εξηγεί ο συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και δάσκαλος Γιάννης Ζουγανέλης. Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά ο σημαντικός Ελληνας καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει ένα διπλό ορχηστρικό CD στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και «σαρώνει» σε 15 πολιτείες της Αμερικής. Το ένα λέγεται «Greek figures» και το άλλο «Myth-poetry», ενώ παραγωγός είναι ο George Brown junior, από τους καλύτερους ερευνητές σύγχρονης μουσικής.

Οπως εξομολογείται ο Γιάννης Ζουγανέλης, ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του που τον φόρτισαν συναισθηματικά όταν το έγραφε ήταν αυτό που αναφέρεται σε εναπομείναντες της ζωής, ζευγάρια που χώρισε ο θάνατος, ανθρώπους που τους λέμε «απόμαχους», οι οποίοι «έφυγαν» χωρίς να δικαιωθούν ποτέ για το ότι «πολέμησαν». Ο ίδιος δεν παραλείπει να θίξει και ορισμένα κακώς κείμενα.

«Οι κυβερνώντες κυρίως, η εξουσία, αλλά και πολλοί άλλοι της διανόησης χρησιμοποιούν την Ελλάδα λες και είμαστε μια μικρή χώρα, ενώ είμαστε μια μεγαλοπρεπής χώρα, με τη μεγαλύτερη ωφέλιμη ακτογραμμή, όχι σε μήκος. Ποτέ κανείς Αυστριακός, Βέλγος, Κροάτης δεν έχει πει τη χώρα του μικρή, κι ας είναι σαν την Πελοπόννησο. Με συνθλίβει όταν θέλουν να μας μικρύνουν… Μας μικραίνουν συνεχώς την καθημερινότητα. Η παγκοσμιοποίηση με εξοργίζει. Θέλουν να κάνουν όλους τους λαούς ένα πράγμα για να μπορούν να ελέγχουν οικονομία, μόδα, γνώση» λέει χαρακτηριστικά.

Αυλαία απόψε για την «Κυρία Επιθεώρηση»

ενθετο I5A0803

«Η Κυρία Επιθεώρηση» κάνει απόψε πρεμιέρα στο θέατρο «Βέμπο» και ο Γιάννης Ζουγανέλης δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του γι’ αυτή τη συνεργασία, αλλά και για το γεγονός ότι τα θέατρα λειτουργούν πάλι.

«Έπρεπε να δουλέψουν τα θέατρα. Περάσαμε πολύ άσχημα αυτά τα δύο χρόνια… Δυστυχώς, οι εξουσίες σ’ αυτή τη χώρα ουσιαστικά τη σαμποτάρουν. Είναι ντροπή στη χώρα που δημιούργησε το θέατρο και που έχει τα πιο πολλά θέατρα στον κόσμο να μην υπάρχει μια ακαδημία τεχνών» επισημαίνει ο καλλιτέχνης.

«Η “Κυρία Επιθεώρηση” είναι μια εξαιρετική παράσταση που δημιούργησε ο Μάκης Δελαπόρτας, ένας σημαντικός και σεμνός άνθρωπος, καταρτισμένος, πολύ ευγενικός, που παραμένει παιδί, κάτι που βλέπεις και πάνω στη σκηνή. Η παράστασή μας είναι ψυχαγωγική, φαντασμαγορική, έχει γέλιο και προσφέρει διδακτική ψυχαγωγία. Η επιθεώρηση είναι το αμιγώς ελληνικό θέατρο – δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την “Κυρία Επιθεώρηση”, που έχει γίνει 120 χρόνων. Υπάρχουν επίκαιρα στοιχεία, όπως, π.χ., ένα νούμερο που παίχτηκε στην Ελλάδα πριν από 100 χρόνια και μιλάει για την ισπανική γρίπη, οπότε γίνονται παραλληλισμοί με τον κορονοϊό» αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης, που συμπράττει επί σκηνής με τους Ελένη Καστάνη, Ζέτα Δούκα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτη Πετράκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Σε ρόλο αφηγητή (και σκηνοθέτη) ο Μάκης Δελαπόρτας και σε ρόλο-έκπληξη ο Κώστας Μακεδόνας. Τη ζωντανή ορχήστρα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Παγιάτης και τις χορογραφίες επιμελείται ο Θοδωρής Πανάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...