Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026

Εspresso Doppio – Η τροπολογία και η σημειολογική έννοια δύο κλαπανάρων του...

Μια τροπολογία, δύο κλαπανάρες Από ένα σημείο και μετά στη...

Μέτε-Μάριτ: Η πριγκίπισσα-διάδοχος της Νορβηγίας ζητά ξανά συγγνώμη για τη σχέση της...

Η πριγκίπισσα-διάδοχος της Νορβηγίας, Μέτε-Μάριτ, ζήτησε ξανά συγγνώμη για...

Αφοπλιστικός ο Γιώργος Παπαστεφάνου: «Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε από τους έρωτες της...

Με λόγια γεμάτα μνήμες, ο Γιώργος Παπαστεφάνου μίλησε στην...

Σαν ψέμα: Η υπόθεση Φιλιππίδη θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο την… Πρωταπριλιά

Η δικαστική υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, που έχει συγκλονίσει...

Φτωχότερο το νησιώτικο τραγούδι – Έφυγε η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Κονιτόπουλου – Λεγάκη στα 91 της χρόνια.

Η μεγάλη κυρία του νησιώτικου τραγουδιού πέθανε σκορπίζοντας θλίψη την οικογένεια και τους θαυμαστές της. Η κόρη της και γνωστή τραγουδίστρια, Ελένη Λεγάκη δημοσίευσε φωτογραφία τους στο facebook για να την αποχαιρετήσει.

Γεννήθηκε στην Κεραμωτή της Νάξου στις 15 Δεκεμβρίου 1931.

Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε με τη συνεργασία της Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με προϊστάμενο τον Σίμωνα Καρά. Το 1955 παντρεύτηκε Στέλιο Λεγάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Σε πανηγύρι πριν από αρκετές δεκαετίες

Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο. Με την κόρη της Ελένη Λεγάκη και τον αδελφό της Γιώργο χάραξαν μια μεγάλη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Από τη δεκαετία του 60 κυκλοφόρησε δεκάδες με δίσκους 45 στροφών ενώ έδωσε και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και την κόρη της Ελένη Λεγάκη και τον αδελφό της Γιώργο χάραξαν μια μεγάλη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Η ίδια πριν από τρία χρόνια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις στον υπογράφοντα είχε αναφέρει για τον θάνατο των παιδιών της: «Κάθε μέρα κάνω απολογισμό ζωής από τότε που έχασα το δεύτερο παιδί μου. Ξέρεις τι είναι να σε παίρνει τηλέφωνο και να σου λέει “δεν είμαι καλά, πεθαίνω” και να πεθαίνει; Αυτός για μένα είναι ένας αργός θάνατος από τότε που χάθηκε. Ωστόσο θυμάμαι πολύ έντονα τα δύσκολα χρόνια πριν και μετά τον πόλεμο. Ζήσαμε φτώχειες, ο πατέρας μου έπαιζε στη Νάξο σε πανηγύρια και του έδιναν αντί για χρήματα τρόφιμα. Ετσι έζησε η οικογένεια.

Η μεγάλη τραγουδίστρια στο πάλκο

Αργότερα, επειδή άκουγα εγώ το βιολί του, μάθαινα και τραγουδούσα. Οταν ήρθε και η Λενιώ στη ζωή μου, έκανε το ίδιο. Σε ηλικία 13 ετών την έπαιρνα μαζί μου και τη μάθαινα όσα πρέπει να ξέρει και πώς να συμπεριφέρεται στο κοινό. Πάτησε στα βήματά μου και είμαι περήφανη». Η ιστορία της Ειρήνης Κονιτοπούλου – Λεγάκη είναι τόσο σπουδαία, που οι φωνητικές της ικανότητες πλέον φτάνουν στα όρια του μύθου. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει το περίφημο «Αρμενάκι», που πρώτη η ίδια ερμήνευσε με τεράστια επιτυχία πριν από 60 ολόκληρα χρόνια; Ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Ελα να πάμε σε ένα μέρος», στον «Αρτεμώνα», «Ας τραγουδήσω και ας χαρώ», «Αμοριανό», «Σάλα γιάλα», «Να σ’ αγαπώ ίντα ‘θελα», και δεκάδες άλλες επιτυχίες, που πρώτη εκείνη ερμήνευσε μαζί με τον αδερφό της Γιώργο Κονιτόπουλο. Μάλιστα ο αδερφός της σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του της δεκαετίας του ΄80 είχε αναφέρει για εκείνη: «Η διάρκεια της φωνής της είναι τόσο μεγάλη, που σκάει ακόμα και τ’ αηδόνια».

Πηγή: dedomeno.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Μακέδος: Καθηλωμένος εδώ και μήνες σε καρέκλα – Η μάχη με την παχυσαρκία

Μάχη με την παχυσαρκία δίνει ο Κώστας Μακέδος. Ο...

Δείτε την Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της – Για καφέ με γνωστό ηθοποιό

Η Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της συνεχίζει να είναι μία όμορφη και κομψή κυρία.

Λάκης Ραπτάκης: Έφυγε ξαφνικά ο επιχειρηματίας και πρώην σύντροφος της Βάνας Μπάρμπα

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Λάκης Ραπτάκης στα 79 του. Ο επιχειρηματίας υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στη Γλυφάδα

Αυτό είναι το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ – Χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα

Ο φωτογραφικός μας φακός εντόπισε το ζευγάρι να περπατάει χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα.

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Λιονάκη: «Μου είπε να πουλήσω το εξοχικό για να δώσει τα λεφτά στον παπά»

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Ναταλίας Λιονάκη που δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η κόρη της είναι μοναχή.

Συμφωνία μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή!

Συμφωνία-μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή! Γέλιο μέχρι δακρύων μάς υπόσχεται η μικρή οθόνη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις από τον χαρισματικό Μάρκο Σεφερλή, που οι κριτικοί λατρεύουν να… μισούν, τη στιγμή που ο κόσμος γεμίζει θέατρα για χάρη του.

Αλέξανδρος Παρθένης: Το πρόβλημα υγείας και ο γάμος του

Ο Αλέξανδρος Παρθένης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Νωρίς νωρίς» το πρωί της Παρασκευής και μεταξύ άλλων μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του.