Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Δάκης: Η τελευταία συνομιλία του με την Espresso

Πολέμησε παλικαρίσια, σαν λιοντάρι. Ο καρκίνος όμως αποδείχτηκε πιο δυνατός.

Dakis295

Ο λαοφιλής Δάκης έφυγε από τη ζωή χθες, στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, που ήταν η αγαπημένη του εποχή. Μια εποχή που συνδέθηκε και με ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του, το «Τόσα καλοκαίρια». Στις 26 Αυγούστου ο σπουδαίος καλλιτέχνης θα έκλεινε τα 79 χρόνια του. Δυστυχώς, το φετινό καλοκαίρι θα του «φύγει από τα χέρια»…

Διαβάστε επίσης: Η συγκίνηση της Μπέττυς Μαγγίρα για τον χαμό του Δάκη

Dakis296

Η είδηση για τον χαμό του Δάκη βύθισε στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο, δικούς του ανθρώπους και όλους όσοι τον αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια του. Εκείνος έδινε σκληρή μάχη με την αρρώστια του τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα κάποιες σημαντικές νίκες τον πρώτο καιρό. Οταν διαγνώστηκε, οι γιατροί τού είχαν δώσει μόλις έξι μήνες ζωής, αλλά εκείνος κατάφερε να τους διαψεύσει μένοντας όρθιος για πολύ παραπάνω, σχεδόν για τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Δάκης: Την Τρίτη η κηδεία του

Dakis294

Όπως είχε αποκαλύψει η «Espresso» στις αρχές Μαΐου, ο τραγουδιστής είχε χρειαστεί να εισαχθεί τότε επειγόντως σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στα βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη νοσηλεία του οι γιατροί διαπίστωσαν τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και λίγο αργότερα του έδωσαν εξιτήριο για να επιστρέψει σπίτι του, αφού ήταν πλέον θέμα χρόνου να φύγει από τη ζωή.

Μπορεί ο αγαπημένος καλλιτέχνης να μην έκρυψε ποτέ τη μάχη του με τον καρκίνο, αφού μέσα από τις πρώτες νίκες βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα δύναμης και πίστης σε άλλους καρκινοπαθείς, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η στάση του είχε αλλάξει. Ο πόνος που του προκαλούσε η αρρώστια του τον είχε λυγίσει και δεν ήθελε τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με αυτό το θέμα, γιατί, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, δεν επιθυμούσε να στενοχωριέται ο κόσμος για εκείνον. Αυτός ήταν και ο λόγος που μόλις γύρισε σπίτι του, έπειτα από την τελευταία νοσηλεία του, ζήτησε να αλλάξει ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου του για να μην τον βρίσκει κανείς.

4307 DAKIS MIMIS PLESAS 1062020

Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο συντάκτης της εφημερίδας μας Νίκος Νικόλιζας με τον αείμνηστο τραγουδιστή περίπου δέκα ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε το μη αναστρέψιμο της κατάστασής του. Στην εν λόγω σύντομη τηλεφωνική κουβέντα που είχαν οι δυο τους ο Δάκης είχε ζητήσει από τον Νίκο να μη γράψει τίποτα, επιθυμία του που η «Espresso» σεβάστηκε. «Δάκη, καλησπέρα, πώς τα πηγαίνεις με την ασθένειά σου;» τον είχε ρωτήσει ο Νικόλιζας. «Πώς να πηγαίνω, ρε Νικόλα; Σχεδόν 10 μήνες βρίσκομαι σε ένα κρεβάτι. Τι καλά να πηγαίνω; Αθλια πηγαίνω και δεν ξέρω πού θα βγάλει αυτό. Σε παρακαλώ, μη γράψεις τίποτα, γιατί δεν θέλω να στενοχωριέται ο κόσμος για μένα» του είχε απαντήσει ο τραγουδιστής, δείχνοντας περίτρανα, ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, το ήθος που τον διέκρινε ως άνθρωπο.

6396 DAKIS 2782020

Ήταν από τους πιο σεμνούς καλλιτέχνες και δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα για κουτσομπολιά. Το μόνο που τον ενδιέφερε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια του.

Μάλιστα, το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε στο στούντιο με τίτλο «Σάββατο», σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους Μηνά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητικό για το δικό του τέλος. Η ηχογράφηση έγινε πριν από περίπου επτά μήνες, όταν είχε ξεκινήσει δηλαδή ο νέος κύκλος της ασθένειάς του και μαζί η αντίστροφη μέτρηση. Οι στίχοι προκαλούν ανατριχίλα, αφού αναφέρονται σε ένα Σάββατο που ξημερώνοντας Κυριακή δεν «μένει πια εδώ»!

Και η τραγική σύμπτωση είναι ότι ο Δάκης έφυγε ξημερώματα Κυριακής… «Εκεί που τελειώνει το Σάββατο / αρχίζει η Κυριακή / ευθεία τελική στο κενό / Εκεί που τελειώνει το Σάββατο / έρχεται η μοναξιά / και δίνει σπρωξιά στον γκρεμό / Μην ξυπνάς, μη σηκώνεσαι / μην πας στο μπάνιο να πλυθείς / Δεν μένει πια εδώ / Μην ντυθείς, μη χτενίζεσαι / καφέ δεν έφτιαξε να πιεις / δεν μένει πια εδώ» λένε, μεταξύ άλλων, οι στίχοι του προφητικού τραγουδιού, φέρνοντάς μας συνειρμικά στο νου το φινάλε του αείμνηστου καλλιτέχνη.

273747384 7418481328162035 6366015408232296498 n

Αργυράκη στην «Espresso»: «Καρδιά μου, θα μου λείψεις πολύ»

«Για τον Δάκη δεν θα μπορέσω ποτέ να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο. Είναι πολύ δύσκολο για μένα, γιατί τον λάτρευα και με αγαπούσε» δήλωσε στην «Espresso» η Μπέσσυ Αργυράκη, με αφορμή την απώλεια του καλού της φίλου και συναδέλφου. «Ηταν απίστευτος τραγουδιστής και μοναδικός άνθρωπος. Δεν νομίζω να βρείτε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας που να έχει παράπονο από τον Δάκη ή να πει κακή κουβέντα για εκείνον.

Η προσωποποίηση της χαράς, της αισιοδοξίας, της ηρεμίας. Δουλέψαμε πολλές σεζόν με τον Δάκη και το μόνο που υπήρχε ήταν μια απέραντη θετική αύρα. Δάκη μου, καρδιά μου, θα μου λείψεις πολύ» πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η Μαντώ τού αφιέρωσε ένα συγκινητικό ποστ στα social media. «Φώτισες τη ζωή μας, αγαπημένε μου. Γέμισες ηλιαχτίδες τα καλοκαίρια μας. Μας χάρισες την ψυχή σου απλόχερα. Η φωνή σου, ένα χάδι στα αυτιά μας. Τιμή μεγάλη που τραγούδησα μαζί σου. Σε ευχαριστούμε για όλα. Καλό σου ταξίδι, Δάκη μου. Η Μαντούκα σου».

Η Πωλίνα, τέλος, αφού δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως ήταν προετοιμασμένη για το γεγονός, αφού γνώριζε την κατάστασή του, συμπλήρωσε: «Ηταν ένας ήρωας που για πολύ καιρό με αισιοδοξία και ευγένεια μας έδινε κουράγιο σε όλα τα θέματα και ξέραμε πως είχε μεγάλη ταλαιπωρία. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως ξεκουράστηκε».

105038864 4337890356221163 3130132721241687752 n

Μέσα από λόγια του στην «Espresso»

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Δάκη, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1943. Ο πατέρας του ήταν λογιστής και δεν του άρεσε ιδιαίτερα η μουσική. Κάθε φορά που έμπαινε σπίτι έκλεινε το ραδιόφωνο.

Η μητέρα του, από την άλλη μεριά, είχε καλλιτεχνικό σόι, με πιο γνωστό μέλος του τον Ντέμη Ρούσσο, που ήταν ανιψιός της. Στα 15 του ο Δάκης άρχισε να σπουδάζει φωνητική, μουσική και πιάνο κρυφά από τον πατέρα του και στα 17 του έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο L’Αeglan, ένα καθωσπρέπει μαγαζί στην Αλεξάνδρεια. Στην Ελλάδα ήρθε το 1964 και ένα βράδυ επισκέφθηκε με έναν φίλο του γνωστό κλαμπ της εποχής, όπου τραγουδούσαν οι Playboys. Εκεί του έδωσαν το μικρόφωνο. Τον άκουσε ο επιχειρηματίας που τότε θα άνοιγε το κέντρο Αργώ στη Βουλιαγμένη και του έκανε πρόταση να πάει. Πήγε κι έτσι άρχισε η καριέρα του στην Ελλάδα. Τότε έκανε και το πρώτο του δισκάκι, το «In the heart of Athens» με τους Playboys.

«Στην καριέρα μου τα βρήκα εύκολα. Ήμουν μάλλον τυχερός. Ίσως να βοήθησε και το ότι μιλούσα πολλές γλώσσες -αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά- και μπορούσα να τραγουδήσω διεθνές ρεπερτόριο. Γι’ αυτό και οι πρώτοι μου δίσκοι με την τότε Οντεόν ήταν γνωστά γαλλικά και αγγλικά τραγούδια» είχε δηλώσει ο ίδιος στην «Espresso» το 2017.

6179 DAKIS POLINA MANTO MPIGALIS 2782020

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο «Γεια σου, σ’ ευχαριστώ», με συνθέτη τον Κώστα Ξενάκη, κι έπειτα ακολούθησε η πρώτη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα. «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, όταν ο Μίμης μού έδωσε να τραγουδήσω το κομμάτι του “Η αλήθεια” που γράφτηκε για μια γαλλική ταινία. Στη συνέχεια μου έδωσε το “Τόσα καλοκαίρια”, που δημιουργήθηκε για την ταινία “Γοργόνες και μάγκες”. Ε, από κει και πέρα άνοιξε ο δρόμος» είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.

Ο Δάκης έκανε για χρόνια show σε πίστες και θέατρα με τις αδελφές Ερρικα και Μαργαρίτα Μπρόγιερ. «Τις γνώρισα το 1968 στα Δειλινά κι εκεί δέσαμε ως τρίο. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη μας εμφάνιση στην πίστα. Φορούσαμε και οι τρεις χρυσά κοστούμια και το ίδιο καπέλο, και ήμασταν σε ημίφως με σκυμμένο το κεφάλι. Ακούω μια φωνή από τα πρώτα τραπέζια να λέει: “Οι Μπρόγιερ δεν είναι δύο; Ποια είναι η τρίτη;” Και μια άλλη φωνή απάντησε: “Η μάνα τους…” Καταλαβαίνεις τι τρακ είχα. Μείναμε μαζί περίπου πέντε χρόνια και μαζί τους έμαθα τι θα πει σεβασμός και θεατρική παιδεία» είχε πει σχετικά ο καλλιτέχνης, για τον οποίο είχε ακουστεί πως υπήρξε ζευγάρι και στη ζωή με τη Μαργαρίτα Μπρόγιερ.0005 KARER DAKIS PLESAS 02092017

Ως καλλιτέχνης είχε συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους συνθέτες και στιχουργούς, από τον Σπανό και τον Κατσαρό μέχρι τον Πυθαγόρα και τον Μάνο Ελευθερίου, ενώ του άρεσε πάντα να βοηθάει τα νέα ταλέντα, κάτι που είχε κάνει και με τον Σάκη Ρουβά στα ξεκινήματά του. Το μόνο του καλλιτεχνικό παράπονο, που το είχε εκφράσει και στην «Espresso», ήταν πως δεν τραγούδησε ποτέ δισκογραφικά Μάνο Χατζιδάκι. Σε διεθνές επίπεδο είχε συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- με τους Rolling Stones, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν και τον ξάδελφο του Ντέμη Ρούσσο, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού αποσπώντας βραβεία.

60390 645237252153177 781179815 n

Για την προσωπική του ζωή ο Δάκης είχε πει: «Υπήρξαν εποχές που υπήρξα σαν παντρεμένος, αλλά πάντα χάλαγε. Παραμονές του γάμου… Δεν νοσταλγώ ούτε τον έγγαμο βίο, ούτε θα ήθελα να είχα παιδιά, για πολλούς λόγους. Τώρα νιώθω ελεύθερος, ό,τι ώρα θέλω γυρνάω σπίτι μου, ξυπνάω, δεν εξαρτώμαι από τίποτα».

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...