Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του Γιάννη Μπέζου για τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μπέζου, που χαρακτήρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη ως «τον πιο σνομπ άνθρωπο που πέρασε από την Ελλάδα».

Η σπίθα όμως που άναψε το φιτίλι των αντιδράσεων τσουρούφλισε και ανθρώπους της μουσικής και των γραμμάτων που, γνωρίζοντας και έχοντας συνεργαστεί με έναν εκ των σπουδαιότερων λαϊκών συνθετών, στιχουργών και τραγουδιστών του 20ού αιώνα, απαντούν με μια φωνή στον Μπέζο: «Ε, όχι και σνομπ ο Τσιτσάνης»!

Όλα ξεκίνησαν από την επίμαχη δήλωση του Γιάννη Μπέζου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Esquire». Στην ερώτηση για την αναλωσιμότητα των σύγχρονων διασήμων, ο δημοφιλής πρωταγωνιστής απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, δεν είναι λαϊκοί ήρωες. Λαϊκός ήρωας ήταν ο Τσιτσάνης. Αλλά, επειδή τον έχω γνωρίσει, σας βεβαιώ ότι ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Δεν τον πλησίαζες, ήταν λαϊκός όμως. Που σημαίνει τι; Ότι κατέθετε την αλήθεια του κι άφησε πίσω έργο που εμείς εκ των υστέρων επαναφέρουμε. Οποτε πονάμε, κλαίμε, χαιρόμαστε θυμόμαστε αυτούς, όχι τους σημερινούς. Αυτούς τούς “για την ευχαρίστηση” τους γκρεμίζουμε με την πρώτη ευκαιρία».

σελ 15 φ3 ΛΙΑΝΗΣ 1

Ωστόσο, η λέξη «σνομπ» ήταν αυτή που πυροδότησε τις αντιδράσεις! Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λιάνης, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη και υπήρξε φίλος του για πολλά χρόνια, ξεσπάει μέσω της «Espresso»: «Σνομπ ο Τσιτσάνης; Για όνομα του Θεού! Εκτιμώ τον Γιάννη Μπέζο ως ηθοποιό, αλλά εκτιμώ ότι η κρίση του για τον Τσιτσάνη (ως προς τον άνθρωπο) είναι πολύ άδικη. Δεν ήταν σνομπ ο Τσιτσάνης. Αντιθέτως, ήταν ταπεινός. Οποιοσδήποτε μπορούσε να τον συναντήσει στο καμαρίνι του στο Χάραμα, αλλά ήταν πολύ δύσκολος στο να δίνει συνεντεύξεις. Άλλο σνομπ, όμως, και άλλο δύσκολος. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Ηταν η επιλογή του για τη ζωή και το έργο του αυτή. Ο Τσιτσάνης, επίσης, έφυγε από τα Τρίκαλα (και δύσκολα πήγαινε εκεί) γιατί η τοπική κοινή γνώμη τον λοιδορούσε για την ταπεινή του καταγωγή και για το ότι η μάνα του ξενόπλενε. Αν αυτά δημιούργησαν μια επιφυλακτικότητα που είχε ο Τσιτσάνης, αυτό είναι άλλο πράγμα. Είχε μια επιφυλακτικότητα ο Τσιτσάνης, αλλά δεν ήταν σνομπ».

σελ 15 φ4 Χαρούλα Λαμπράκη

Και η Χαρούλα Λαμπράκη, η οποία συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Βασίλη Τσιτσάνη, απαντά στον ηθοποιό. «Τον χαρακτηρισμό “σνομπ” δεν θα μπορούσα να τον δώσω ποτέ για τον Τσιτσάνη. Βέβαια, κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κριτήριο και κρίνει. Ομως, ο Τσιτσάνης δεν ήταν σνομπ. Ηταν κλειστός ως χαρακτήρας. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τόσα χρόνια συνεργάστηκα μαζί του, ποτέ δεν σνόμπαρε κανέναν – αντιθέτως. Ηταν πολύ αγαπητός, όμως δεν έκανε πολλές φιλίες και γρήγορες και εφήμερες. Όμως, όταν έκανε φιλίες, ήταν φιλίες ζωής. Αν ήταν σνομπ ο Βασίλης, θα ήταν με όλους, αλλά και με εμένα λέει στην «Espresso».

σελ 15 φ5 ΓΕΡΑΝΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία «μούσα» του Βασίλη Τσιτσάνη, Ελένη Γεράνη: «Διάβασα τις δηλώσεις του κυρίου Μπέζου και τρελάθηκα. Ο Τσιτσάνης ήταν ο πιο απλός άνθρωπος που μπορούσες να γνωρίσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα εκείνης της εποχής. Οταν είχε ανεβάσει ο Μακρίδης με τον Καμπάνη το θεατρικό έργο “40 χρόνια Τσιτσάνης” (ζούσε τότε ο Βασίλης) στο Κηποθέατρο, έλεγε ο Μακρίδης μπροστά σε όλους, παρουσία και του Τσιτσάνη: “Ο Βασίλης δεν ξέρει πόσο μεγάλος είναι”. Ο Τσιτσάνης ήταν πολύ σεμνός και πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος. Δεν ήθελε να δείχνεται ο Βασίλης» λέει για τα όσα είπε ο Μπέζος ο οποίος να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε πει για τον εαυτό του πως είναι λίγο σνομπ και ότι δεν θέλει να μιλάει με ηλίθιους, γιατί… υποφέρει!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...