Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Τα ιστορικά Κούλουμα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι ατελιέ κάτω από...

Καθαρά Δευτέρα του 1925. Ενας νεαρός σπουδαστής της Σχολής...

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Χαμός στην Εθνική Λυρική σκηνή με την όπερα «Στρέλλα»

Ζητείται επειγόντως τρανς σοπράνο

H Εθνική Λυρική Σκηνή αναζητά τρανς σοπράνο. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό από καιρό, η κινηματογραφική ταινία «Στρέλλα» των Πάνου Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που… τάραξε τα νερά όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 2009, πρόκειται να ανέβει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Ιανουάριο του 2023 σε μουσική του συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη, λιμπρέτο (βασισμένο στο σενάριο του ομώνυμου φιλμ) της Αλεξάνδρας Κ* και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσε η διεμφυλική ηθοποιός Μίνα Ορφανού, η οποία μάλιστα κέρδισε τότε και το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

mina orfanou

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή ακρόαση για διεμφυλικές γυναίκες με φωνητικές ικανότητες για τις ανάγκες της όπερας «Στρέλλα». Ωστόσο, στο σχετικό κείμενο δεν διευκρινιζόταν ποιοι ήταν οι ρόλοι για τους οποίους γινόταν το κάστινγκ. Δεν άργησε να γίνει γνωστό, λοιπόν, ότι επρόκειτο για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες της παράστασης, καθώς ο πρωταγωνιστικός ρόλος, αυτός της Στρέλλας δηλαδή, είχε συζητηθεί ήδη από τους ιθύνοντες του πρότζεκτ να δινόταν σε έναν ταλαντούχο νέο ηθοποιό τον οποίο και θεώρησαν κατάλληλο για το έργο. Ο λόγος για τον βαρύτονο λυρικό τραγουδιστή Γιώργο Ιατρού, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως προς την ταυτότητα φύλου του ως cis άνδρας και μάλιστα έχει δημιουργήσει μια drag περσόνα, τη Νίνα Νάι…

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, έσκασε σαν… βόμβα τη Δευτέρα η παραίτηση της Κάθριν Ράιλι, συμβούλου παραγωγής του πρότζεκτ, η οποία αποχώρησε από τη «Στρέλλα», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία της στην απόφαση να μην είναι διεμφυλικό άτομο η πρωταγωνίστρια.

Nina Naϊ

«Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα “Στρέλλα” ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του συμβούλου παραγωγής και λήγω τη συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο facebook.

Η είδηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με αποτέλεσμα η Εθνική Λυρική Σκηνή να πάρει πίσω την απόφασή της για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανακοινώνοντας εκ νέου ακρόαση προκειμένου να βρεθεί η τρανς γυναίκα λυρική τραγουδίστρια που θα υποδυθεί τη «Στρέλλα» στην Εναλλακτική Σκηνή του πολιτιστικού οργανισμού.

«Αφουγκραζόμενη τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα -έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της ανάθεσης του τίτλου αυτού- θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου, με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες -σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο- προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣ. Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ο σκηνοθέτης της κινηματογραφικής «Στρέλλας» Πάνος Κούτρας, ο οποίος, μιλώντας στο Flix, τόνισε πως ο ίδιος χρειάστηκε έναν χρόνο μέχρι να βρει τη Μίνα Ορφανού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ο αδερφός της Νταϊάνα κακοποιήθηκε στα 11 του

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικη γυναίκα έπεσε ο μικρότερος...