Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Το αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου στον Ξυλούρη παρουσία της γυναίκας του

«Ζαβαρακατρανέμια» με Ξαρχάκο και «Μαθιό»

Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στον «αρχάγγελο» της Κρήτης, τον Νίκο Ξυλούρη, παρουσία της συζύγου του Ουρανίας και της κόρης του Ρηνιώς. Ακόμα μία φορά ο Σταύρος Ξαρχάκος υποδέχθηκε με χαρά και συγκίνηση την οικογένεια του αλησμόνητου Νίκου Ξυλούρη: Ψαραντώνης, Γιάννης Ξυλούρης, Γιώργης Ξυλούρης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης και Ελευθερία Ξυλούρη, όλοι εκεί την Τετάρτη το βράδυ, στο μεγάλο αφιέρωμα του Christmas Theater.

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και ιδίωμά τους, με τις λύρες και τα λαούτα τους, απέδωσαν τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, δίνοντας πραγματικό ρεσιτάλ στην κρητική μουσική. Εκεί παρευρέθηκαν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ηρώ Σαΐα, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης. Μετά το καλοκαιρινό sold out του Ηρωδείου, το συναυλιακό αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, σε επιμέλεια και μουσική διεύθυνση Ξαρχάκου, είχε και άρωμα από «Σασμό» μιας και ήταν εκεί οι Δημήτρης Λάλος και Μιχάλης Αεράκης.

IMG 5408

Ο Νίκος Ξυλούρης είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της κρητικής μουσικής, που έκανε περήφανη τη Μεγαλόνησο στα πέρατα του κόσμου. Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την αδερφή του Ζουμπουλία Ξυλούρη, όταν μας υποδέχτηκε το 2015 στο πλαίσιο ενός αποκλειστικού αφιερώματος της «Espresso» στα Ανώγεια της Κρήτης.

Η εμπειρία της «Espresso»

Εκεί, σε μια σπάνια εξομολόγηση, είχε μιλήσει για την ιστορία της οικογένειάς της. «Ο αδερφός μου έφυγε πάμφτωχος από τη ζωή. Εκανε συναυλίες αφιλοκερδώς για να σώσει την Ελλάδα από τη χούντα και την Κύπρο από την Τουρκία, και στο τέλος κάναμε αγώνα για να “φύγει” αξιοπρεπώς» έλεγε η ίδια με πόνο ψυχής για τον χαμό του αδερφού της, παρόλο που είχε φύγει πριν από σχεδόν μισό αιώνα από τη ζωή.

Σε ηλικία 17 ετών ο Νίκος Ξυλούρης αποφασίζει να φύγει από τα Ανώγεια και να ανοίξει δικό του μαγαζί στο κέντρο του Ηρακλείου. «Εκεί γινόταν ένας χαμός. Ολοι ζητούσαν από τον Νίκο να τους τραγουδάει μερόνυχτα. Τόσο πολύ τον αγαπούσαν. Όμως λάτρευε τόσο πολύ την Κύπρο, που ο κόσμος ευχαριστιόταν με τη φωνή του, που πολλές φορές γύριζε σπίτι και δεν έφερνε ούτε φράγκο.

IMG 5471

Ο πατέρας μας τον ρωτούσε: “Παιδί μου, βγάζεις λεφτά;” και εκείνος, για να μη στενοχωρήσει τον μπαμπά μου, του απαντούσε: “Πολλά, πάρα πολλά, μπαμπά”. Εκεί τον άκουσε και ο Μαρκόπουλος και του ζήτησε να ανέβει στην Αθήνα. “Κρίμα, Νίκο, να χαραμίζεται εδώ κάτω τέτοια φωνή” του έλεγε, μέχρι που τον έπεισε. Και μπαίνουν στο στούντιο και ο Νίκος γίνεται πρώτο όνομα. Σκέψου ότι ο αδερφός μου ήταν τόσο καλός χαρακτήρας, που, αν και χρωστούσε το δάνειο για το σπίτι που είχε πάρει στην Αθήνα, αντί να δουλέψει για να το ξεπληρώσει, έκανε συναυλίες στην Αμερική και την Ελλάδα για να βοηθήσει την Κύπρο. Τέτοιος χαρακτήρας ήταν ο Νίκος. Μόνο να δίνει».

Στο αφιέρωμα αυτό, λίγο προτού φύγουμε από τα Ανώγεια, η Ζουμπουλία Ξυλούρη μάς μίλησε για την καλοκάγαθη ψυχή του αδερφού της: «Πάντρευε και βάφτιζε όσα παιδιά δεν είχαν λεφτά να κάνουν το μυστήριο. Ακόμα κι αν τον έβρισκαν στον δρόμο και δεν είχε λεφτά, πήγαινε, ζητούσε από ένα μαγαζί και τους έλεγε: “Είμαι ο Ξυλούρης, μωρέ, και θα σας τα φέρω απόψε το βράδυ”, και τους πήγαινε τα λεφτά για να μη χρωστάει σε κανέναν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...