Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Τα έργα ασθενών στον χώρο του μουσείου στο Δρομοκαΐτειο

Κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες με συγκίνηση αλλά και πόνο

Το Μουσείο του Δρομοκαϊτείου ιδρύθηκε το 1995 και είναι το πρώτο νοσοκομειακό μουσείο στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις άγνωστες πτυχές μιας ιδιαίτερης κοινωνίας.

Aπό τον Βαγγέλη Καράλη

Μιας κοινωνίας που βρισκόταν πίσω από ψηλά τείχη και για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη, προκαλώντας φόβο, που προερχόταν κυρίως από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας απέναντι στην ψυχική ασθένεια. Η «Espresso» επισκέφτηκε τον χώρο του μουσείου και παρουσιάζει έργα ασθενών που κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες με συγκίνηση αλλά και πόνο.

Έργο άγνωστου ασθενή που ζωφράφισε τα οράματα που έβλεπε
Εργο αγνώστου ασθενούς, το οποίο βρέθηκε τυλιγμένο σε χαρτί έξω από την πόρτα της εργοθεραπείας. Ο θεατής σε μία πρώτη ματιά αυτό που μπορεί να δει είναι ένα χρωματικό και σχηματικό μπερδεμένο μοτίβο. Αν όμως κάποιος κοιτάξει πιο έντονα το έργο, θα διακρίνει μέσα σε αυτό μορφές που κρύβονται και απεικονίζουν τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο καλλιτέχνης και τα οράματα που ίσως βλέπει.

Η υπεύθυνη του μουσείου Γεωργία Δουβίκα μιλώντας στην «Espresso» εξηγεί: «Μεταξύ των κατά καιρούς εισαχθέντων υπήρχαν και κάποιοι διακεκριμένοι σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως ποιητές, ζωγράφοι και γενικότερα ταλαντούχοι άνθρωποι, στους οποίους το ίδρυμα έδινε τη δυνατότητα και την άνεση να διατηρούν και να καλλιεργούν τις δεξιοτεχνίες τους, αλλά και πολλοί που δεν διέθεταν ακαδημαϊκή εκπαίδευση και μέσα από αυτές τις δυνατότητες εκδήλωσαν σε κάποιον τομέα το ταλέντο τους.

Στο Δρομοκαΐτειο φιλοξενήθηκαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής: Γεώργιος Βιζυηνός, Ρώμος Φιλύρας, Μιχαήλ Μητσάκης, Αρίστος Καμπάνης, ο ρεμπέτης Ανέστης Δελιάς και πολλοί άλλοι, που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους».

Βαλεντίνο Ίλβες Φυγή Το τελευταίο έργο που άφησε στο Δρομοκαίτειο
Γεννήθηκε το 1900 στη Ρωσία. Δεν γνωρίζουμε πώς βρέθηκε στην Αθήνα και με ποιο τρόπο. Ζωγράφιζε προσόψεις για κινηματογράφους για να εξοικονομεί τα προς το ζην. Ηρθε στο Δρομοκαΐτειο το 1949 με παραισθήσεις ακουστικές. Ισχυριζόταν ότι κινδυνεύει η ζωή του, ότι ενοχλείται από μαγνητικά κύματα που εκπέμπει η Γη κ.ά. και η διάγνωσή του ήταν σχιζοφρένεια παρανοϊκής μορφής. Δεν αντέγραφε ποτέ και στα έργα του αποτυπώνεται το περιεχόμενο της ψυχής του, απεικονίζοντας κυρίως στιγμές της ζωής από την καθημερινότητα που ζούσε αλλά και από τη φαντασία του. Κάποια στιγμή δραπέτευσε και χάθηκαν τα ίχνη του.

Η ίδια επίσης εξηγεί τη σημασία που έχουν οι ημέρες των γιορτών για τους ασθενείς. «Στο Δρομοκαΐτειο οι γιορτινές μέρες ήταν πάντα σε προτεραιότητα, προκειμένου οι ασθενείς να απολαύσουν ένα εορταστικό περιβάλλον. Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και να επιβαρύνει συναισθηματικά τους ψυχικά ασθενείς, γιατί είναι υποχρεωμένοι να την περάσουν χωρίς την οικογένειά τους μέσα στον χώρο του ψυχιατρείου.

Αριστείδης Λάβδας Η παναγία στη θνητή της μορφή θηλάζει τον Χριστό
O αγιογράφος του Δρομοκαϊτείου. Γεννήθηκε το 1911 και ήρθε στο Δρομοκαΐτειο το 1951 με γνωμάτευση αλκοολικής ψύχωσης. Του άρεσαν πιο πολύ οι αγιογραφίες.

Για τον λόγο αυτό τόσο μέσα στον χώρο των κλινικών του νοσοκομείου όσο και στους ξενώνες που λειτουργούν έξω από αυτό δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα να στολίσουν τον χώρο που διαβιώνουν και παράλληλα γίνονται και γιορτινές εκδηλώσεις υπό την καθοδήγηση των γιατρών, νοσηλευτών, εργοθεραπευτών, ώστε ο ασθενής να βιώσει τη γιορτινή θαλπωρή των ημερών. Συγχρόνως λειτουργεί και bazaar με χριστουγεννιάτικες κατασκευές των ασθενών στο Νοσοκομείο Ημέρας, το οποίο βρίσκεται μέσα στον χώρο του Δρομοκαϊτείου.

Γεράσιμος Βώκος αυτοπροσωπογραφία
Γεννήθηκε το 1868 και πέθανε στο Παρίσι το 1927. Υπήρξε δημοσιογράφος, κριτικός της τέχνης και της λογοτεχνίας, εκδότης περιοδικών, αισθητικός φιλόσοφος, μουσικοσυνθέτης και έγραψε πολλές μελέτες, μυθιστορήματα και διηγήματα. Ηταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και πολλά έργα του εκτέθηκαν σε εκθέσεις στο Παρίσι και στην Αμερική. Ηρθε στο Δρομοκαΐτειο το 1908, όταν ήταν 40 ετών, πάσχοντας από εκφυλογενές παραλήρημα. Ηταν πάντοτε ευγενικός και ποτέ επιθετικός.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία η επαναλειτουργία του κινηματογράφου για τους ασθενείς μας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου μας. Ομως, οι πόροι που διατίθενται έως σήμερα δεν επαρκούν για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά από τα έργα τέχνης, που το καθένα κρύβει τη δική του ιστορία.

Νικόλαος Τράγκας Σκέψεις Στο συγκεκριμένο έργο απεικονίζεται μια μορφή που προσπαθεί να βάλει τις σκέψεις σε μια τάξη
Γεννήθηκε το 1931. Υπήρξε φοιτητής της Ιατρικής Σχολής. Το 1950 ήρθε στο Δρομοκαΐτειο με γνωμάτευση σχιζοφρένεια. Συνολικά παρέμεινε 35 χρόνια νοσηλευόμενος. Απεβίωσε το 1999. Ηταν ήρεμος ασθενής. Ασχολούνταν όλη την ημέρα με τη ζωγραφική και χρησιμοποιούσε φθηνά υλικά, όπως πλαστικό χρώμα, αντί για καμβάδες, κόντρα πλακέ κ.ά. Τα έργα του έχουν εξπρεσιονιστικά στοιχεία, δηλαδή δυνατά και τονισμένα χρώματα, διαστρέβλωση των γραμμών, αδιαφορία για την ακριβή απεικόνιση των μορφών και είναι επηρεασμένα από τη γιαπωνέζικη τέχνη.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...