Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

«Κωνσταντίνε θα είσαι πάντα ο βασιλιάς της καρδιάς μας»

Τα συγκινητικά λόγια του κόσμου

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, μπορεί να ήταν ιδιωτική με απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο για τον απλό λαό ήταν ένα αυθόρμητο λαϊκό ξέσπασμα και προσκύνημα.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η «Espresso» βρέθηκε από τις 6.30 στη Μητρόπολη Αθηνών και κατέγραψε καρέ καρέ μοναδικές στιγμές από ένα ιστορικό γεγονός: της ταφής του τελευταίου βασιλέα της Ελλάδας!

kideia vasilia

Ωρα 6.30 το πρωί της Δευτέρας. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως, λίγο προτού φτάσουμε στο ιστορικό μαγαζί του Χυτήρογλου, ο απλός κόσμος ξεπροβάλλει μπροστά μας. Ανθρωποι κάθε ηλικίας είναι εκεί. Αλλοι με ένα κλαδί ελιάς και άλλοι με σημαίες στα χέρια περίμεναν υπομονετικά και συγκινημένοι να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Διαβάστε επίσης: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα» – Ο επικήδειος του Παύλου και τα δάκρυα της Άννας Μαρίας

«Είμαι από τα Ανω Πατήσια, με καταγωγή από την Αρκαδία. Είμαι γεννημένη το 1962. Δεν έζησα τα γεγονότα για να μπορεί να με πει κάποιος βασιλόφρονα. Ομως ένιωσα την ανάγκη να πω το τελευταίο “αντίο” σε έναν άνθρωπο που δεν προκάλεσε ποτέ μετά το δημοψήφισμα. Η στάση ζωής του καθενός δείχνει και το πόσο αγαπάμε τη χώρα μας, τους συνανθρώπους μας και γενικότερα τη ζωή. Και ο Κωνσταντίνος τα έχει αποδείξει εμπράκτως όλα αυτά. Καλή αντάμωση, βασιλιά της καρδιάς μας» Χρυσάνθη (φωτό), Ανω Πατήσια

Διαβάστε επίσης: Το στεφάνι της Άννας Μαρία στον σύζυγό της συγκινεί

kideia tews vasilia 1

Επιπόλαιη απόφαση

Εναν άνθρωπο τον οποίο πολλοί ποτέ δεν γνώρισαν ή δεν έζησαν τις μέρες της βασιλείας του. Κάνοντας επιτόπιο ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε πως η οργή πολλών από αυτούς που ρωτήσαμε τους έφερε στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά.

kideia vasilias konstantinou 1

Οργή γιατί ένας πρώην αρχηγός κράτους, ένας χρυσός ολυμπιονίκης, αρχηγός και των τριών σωμάτων Στρατού, δεν τιμάται με κανέναν από τους τίτλους που κατείχε. Ηταν μια κυβερνητική απόφαση μάλλον επιπόλαιη, που θα την κρίνει η Ιστορία. Ωστόσο ο απλός κόσμος, με τον οποίο μιλήσαμε, είχε οργή μέσα του. Οι απόψεις που θα διαβάσετε παρακάτω, δηλώσεις απλών πολιτών κάθε ηλικίας, αποδεικνύει πως ο άνθρωπος αυτός με τη στάση ζωής του μίλησε στις καρδιές όσων παρευρέθηκαν χθες το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Το χειροκρότημα στους γιους του μόλις έφτασαν στην Μητρόπολη

kideia tews vasilia155

Διαβάστε επίσης: «Σας αγαπάμε», φώναζε ο κόσμος τις αδελφές έξω από την εκκλησία

Τα περισσότερα παράπονα έγιναν φυσικά για το εθιμοτυπικό λαϊκό προσκύνημα και το «δημοσία δαπάνη». Ομως, δεν έλειψαν και τα παράπονα για την ημέρα ταφής. «Θα έπρεπε να γίνει Σάββατο ή Κυριακή αυτό το σημερινό για να έρθει όλη η Ελλάδα να αποτίσει φόρο τιμής» μας λέει ο Γιάννης από τα Τρίκαλα, που ήρθε οδικώς για το τελευταίο «αντίο».IMG 8576

Ανεβαίνοντας προς τη Μητρόπολη Αθηνών συναντάμε παρατεταγμένα όλα τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη, που καταγράφουν τις ιστορικές στιγμές από την ταφή του τελευταίου Ελληνα βασιλιά. Είδαμε τηλεοπτικά δίκτυα από την Ισπανία (επτά στο σύνολο), από τη Δανία (τρία στο σύνολο), το πρακτορείο Reuters με κάμερες, φωτογράφους και drones να έχουν «περικυκλώσει» τη Μητρόπολη Αθηνών, είδαμε δύο τηλεοπτικά δίκτυα από τη Σερβία, δύο από τη Ρωσία, δύο τηλεοπτικές κάμερες από τη Γαλλία, εκπρόσωπους από το CNN, ακόμα και από την Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο.

penteli kideia«Ηρθαμε από την Πεντέλη εντελώς αυθόρμητα για να πούμε το τελευταίο “αντίο” σε έναν συμπατριώτη μας. Το ίδιο θα κάναμε και για έναν άλλον πολιτικό. Το θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να είμαστε σήμερα εδώ. Δεν ήταν σωστά όσα έγιναν με το λαϊκό προσκύνημα, ωστόσο μένουμε στο ιστορικό γεγονός της σημερινής ημέρας» τρεις φίλοι(φωτό),Πεντέλη

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες κηδείες υψηλών προσώπων, όλοι οι απλοί πολίτες ήθελαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους και τι κατέβασε τόσο κόσμο στους δρόμους σε μια εργάσιμη μέρα.

Στις ταράτσες γύρω από τον καθεδρικό ναό αστυνομικοί ακροβολισμένοι επιβλέπουν με κιάλια κάθε κίνηση. Το σημείο θυμίζει «αστακό». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της διακριτικής παρουσίας των αστυνομικών, οι οποίοι φυσικά υπήρχαν παντού, ωστόσο χαμηλόφωνα προσπαθούσαν να βάλουν τάξη στις χιλιάδες των πολιτών, που ήθελαν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά.

Δυόμισι ώρες στην ουρά

Η ουρά πάντως του κόσμου για το προσκύνημα καθ’ όλη τη διάρκεια παρέμεινε ακλόνητη στο ίδιο σημείο, φτάνοντας μέχρι και την πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ, όπως μας μετέφεραν πολίτες από την Ελευσίνα, η μέση διάρκεια για να προσκυνήσει κάποιος έφτανε τις δυόμισι ώρες.

ioannis kideia«Ηρθαμε οικογενειακώς να αποτίσουμε φόρο τιμής στον βασιλιά της Ελλάδας, τιμώντας και όλους τους προγόνους του, για όσα προσέφεραν στην πατρίδα. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Ηθελαν και ήρθαν και οι κόρες μου, μαζί με τη σύζυγό μου. Είμαστε ευτυχής που μια τέτοια μέρα βρισκόμαστε σε αυτή την ιστορική στιγμή. Θα έχουμε να τη λέμε στις επόμενες γενιές. Και κυρίως θα λέμε πόσο Ελληνας ήταν ο βασιλιάς μας» Ιωάννης(φωτό), Αθήνα

Από τους πρώτους επισήμους που βρέθηκαν στη Μητρόπολη ήταν ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την «πιο κομπλεξική κυβέρνηση όλων των εποχών» τη νυν κυβέρνηση, ενώ λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε εκεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Οταν πολίτες έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν, του είπαν ότι «πάνε να αποδομήσουν έναν υπέροχο άνθρωπο, τον βασιλιά μας», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής τούς απάντησε: «Να δείξετε στην κάλπη αυτήν τη δυσαρέσκεια».

Από Αρεόπολη

Λίγο πριν από την εξόδιο ακολουθία έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών και αντιπροσωπία των Μανιατών που φορούσαν παραδοσιακές στολές και κρατούσαν συμβολικά ένα δρεπάνι. «Ηρθαμε από την Αρεόπολη για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον βασιλιά της καρδιάς μας. Στον άνθρωπο που είναι πλέον κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να σκεφτεί πολύ καλά προτού κάνει το λάθος να ερμηνεύσει την κηδεία αυτή ως “ιδιωτική”» μας λέει ο βασικός εκπρόσωπος από τους Μανιάτες.

Από τα σημεία της εξοδίου ακολουθίας που ξεχώρισαν ήταν και η κατακραυγή από τους πολίτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Από την άλλη, από τις πιο συνταρακτικές στιγμές ήταν όταν μπροστά από τη Μητρόπολη κατέβηκε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Αννα Μαρία. Απ’ άκρου εις άκρον ακούστηκε το σύνθημα «Αννα Μαρία, βασίλισσα για πάντα».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...