Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έφερε το «Κελί 33» στο «Έναστρον»

Μια ιδιαίτερη στιγμή, τόσο για τον ίδιο τον Χρήστο...

«Πρωινό ΣουΣου»: Άνοδο στο δυναμικό κοινό

Άνοδο στο δυναμικό κοινό 18-54 καταγράφει η εκπομπή «Πρωινό...

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι επικοινωνιολόγοι στα γραφεία της Κουμουνδούρου με τις…...

Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω του για να...

Τίνα Τέρνερ: Οι τραγωδίες της «γιαγιάς της ροκ»

Η Τίνα Τέρνερ που «έφυγε» στα 83 της είχε υποστεί άγριους ξυλοδαρμούς από τον πρώτο της άντρα Αϊκ, ενώ είδε στον τάφο δύο παιδιά της

Γεμάτη τραγωδίες, οι οποίες άρχισαν από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών, ήταν η ζωή της βασίλισσας του ροκ εν ρολ Τίνα Τέρνερ, η οποία πέθανε την Τετάρτη στην Ελβετία, σε ηλικία 83 ετών. Την εποχή που ως «απλά η καλύτερη» κατακτούσε δόξα και χρήματα με τις εκρηκτικές φωνητικές της ικανότητες, όταν άνοιγε την πόρτα του σπιτιού της περνούσε στην «κόλαση», ενώ ο χάρος της χτύπησε δύο φορές την πόρτα της τα τελευταία χρόνια της ζωής της, παίρνοντας από κοντά της το «αίμα» της.

tina turner aik
Με τον Αΐκ Τέρνερ

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Η μετέπειτα «γιαγιά της ροκ», η οποία γεννήθηκε με το όνομα Αννα Μέι Μπούλοκ το 1939 σε σπίτι αγροτών του Τενεσί, άρχισε να κολυμπάει στα βαθιά από όταν ήταν παιδί. Ηταν μόλις 10 ετών όταν την εγκατέλειψε η μητέρα της, η οποία, όπως εκμυστηρεύτηκε χρόνια αργότερα η Τέρνερ, δεν την αγάπησε ποτέ. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε τρία χρόνια αργότερα, όταν την εγκατέλειψε και ο πατέρας της, ρίχνοντας το βάρος της ανατροφής της στη γιαγιά της.

Εγκυος στο λύκειο

Οταν μαθήτρια ακόμη στο λύκειο έμεινε έγκυος στο παιδί του σαξοφωνίστα Ρέιμοντ Χιλ, ονειρευόταν ότι το μωρό τους θα ήταν πανέμορφο, καθώς ο μουσικός ήταν γνωστός για την ομορφιά του. Ωστόσο, πριν καν γεννηθεί το παιδί, ο Χιλ την εγκατέλειψε και μετακόμισε σε άλλη πόλη, αφήνοντάς την να το μεγαλώσει μόνη της. Τότε στη ζωή της μπήκε ο τραγουδιστής Αϊκ Τέρνερ, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της και άρχισαν να τραγουδούν ως δίδυμο, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

H Τίνα Τέρνερ με τον δεύτερο σύζυγό της Εργουιν Μπαχ

Η Τέρνερ ήταν 22 ετών όταν παντρεύτηκε τον Αϊκ, ο οποίος υιοθέτησε το παιδί της και του έδωσε το όνομα Ρέιμοντ Κρεγκ Τέρνερ, ενώ εκείνη υιοθέτησε τα δύο παιδιά που είχε ο Αϊκ από άλλη γυναίκα. Ενώ όμως τους θεωρούσαν το τέλειο ζευγάρι και απέκτησαν τον γιο τους Ρόνι Τέρνερ, η Τίνα Τέρνερ ζούσε ένα μαρτύριο στα χέρια του συζύγου της. Οπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Αϊκ τη χτυπούσε άγρια, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να της σπάσει κάποιο κόκαλο, ενώ μια φορά η Τέρνερ πήγε στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπό της, διότι της έριξε καυτό καφέ.

Αφραγκη και άστεγη

Οταν το 1976 η τραγουδίστρια του «Simply the best» και του «What’s love got to do with it?» βρήκε τη δύναμη να εγκαταλείψει τον βίαιο σύζυγό της, έμεινε άφραγκη και άστεγη, καθώς ο Aϊκ τής είχε «φάει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Χαρακτηριστικά η Τέρνερ δήλωσε ύστερα από χρόνια ότι στο όνομά της είχε μόνο ένα δολάριο.

Η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια βρήκε την ευτυχία στο πρόσωπο του κατά 16 χρόνια μικρότερού της Εργουιν Μπαχ, όταν τα βλέμματά τους διασταυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία το 1985. Από τότε ήταν αχώριστοι, αν και η Τέρνερ περίμενε μέχρι το 2013 για να τον παντρευτεί, όμως δεν το ευχαριστήθηκε, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα έπαθε εγκεφαλικό και έτρεχε στα νοσοκομεία.

tina turner2
Σε συναυλία της

Ωστόσο, μια νέα τραγωδία τη χτύπησε το 2018 όταν ο γιος της Ρέιμοντ Κρεγκ αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Τέρνερ έχασε και το δεύτερο από τα βιολογικά της παιδιά, τον Ρόνι Τέρνερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

«Αρμαγεδδώνας» στα σωθικά της Super Star

Εναν υγειονομικό «Αρμαγεδδώνα» αντιμετώπισε στα τελευταία της η Τίνα Τέρνερ, χωρίς όμως να λυγίσει ούτε στιγμή. Στην τελευταία φωτογραφία που ανάρτησε στα social media φαινόταν πιο εύθραυστη από ποτέ και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς έδινε μάχη με τη νεφρική ανεπάρκεια, τις συνέπειες του καρκίνου του εντέρου, ενώ προσπαθούσε να αναρρώσει από εγκεφαλικό και μετατραυματικό στρες.

Επισήμως έγινε γνωστό ότι η Τέρνερ πέθανε ύστερα από μια μακρά μάχη με ασθένεια, χωρίς να δημοσιευτούν περισσότερες λεπτομέρειες. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, αναφέρουν ότι για δεκαετίες η «γιαγιά της ροκ» έπασχε από υπέρταση που είχε ως συνέπεια να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια. Το 2016 οι νεφροί της ουσιαστικά σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς η δράση τους έπεσε κάτω από το 30%. Η μεταμόσχευση που έκανε το 2017 τής έδωσε παράταση ζωής, όμως μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής της αντιμετώπιζε τις παρενέργειες από τα φάρμακα που έπαιρνε για να μην απορρίψει το μόσχευμα. Η ίδια αποκάλυψε ότι υπέφερε από ζαλάδες, τάση για εμετό και περιστασιακά από διάρροια.

tina turner
Η τελευταία εμφάνισή της στα social media

Το εγκεφαλικό που έπαθε το 2013 τής άφησε κουσούρι μέχρι το τέλος τα προβλήματα στο περπάτημα, καθώς, όπως έχει πει η ίδια, χρειάστηκε να μάθει από το μηδέν να περπατάει ξανά. Το 2016 οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε εμφανίσει καρκίνο στο έντερο και έπρεπε να εγχειριστεί επειγόντως, αν ήθελε να έχει ελπίδες να ζήσει. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 1% των καρκίνων στις ΗΠΑ. Το χειρουργείο, κατά το οποίο της αφαιρέθηκε τμήμα από το έντερο, της έσωσε τη ζωή, όμως μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζούσε με το άγχος μήπως εμφανιστεί ξανά ο καρκίνος.

Τέλος, η Τέρνερ ποτέ δεν ξεπέρασε πλήρως το τραύμα που άφησε μέσα της η άγρια κακοποίησή της από τον πρώην σύζυγό της Αϊκ Τέρνερ. Μέχρι το τέλος εμφάνιζε συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, που εκφραζόταν κυρίως μέσω του αυξημένου άγχους.

Η παγκόσμια βιομηχανία θεάματος υποκλίθηκε στο μεγαλείο της

Πλημμύρισαν από συγκινητικά «αντίο» διασήμων τα social media, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Τίνα Τέρνερ. Από τον Μικ Τζάγκερ και τον Ερος Ραμαζότι, μέχρι σταρ του Χόλιγουντ και πολιτικούς ηγέτες, ένα κύμα αγάπης και αναγνώρισης περιέβαλε την εικόνα της κορυφαίας τραγουδίστριας.

mik jager

«Συγκλονισμένη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Τίνα Τέρνερ» έγραψε στο twitter η μεγάλη κυρία της σόουλ Νταϊάνα Ρος. Η Μπιγιονσέ σχολίασε ότι η Τέρνερ ήταν το ίνδαλμά της, ενώ ο Eλτον Τζον τόνισε ότι «χάσαμε μια από τις πιο συναρπαστικές ερμηνεύτριες του κόσμου» και τη χαρακτήρισε «απόλυτο θρύλο στη σκηνή».

Στο Instagram ο Μικ Τζάγκερ αναγνώρισε ότι «ήταν εμπνευσμένη, ζεστή, αστεία και γενναιόδωρη. Με βοήθησε τόσο πολύ όταν ήμουν νέος. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ». «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου μιας από τις μεγαλύτερες γυναίκες καλλιτέχνες όλων των εποχών, μιας σπουδαίας γυναίκας, ενός παγκόσμιου ειδώλου. Η Τίνα υπήρξε σύμβολο για όλους μας σε κάθε μορφή, καλλιτεχνική και ανθρώπινη. Χάνουμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο» έγραφε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Eρος Ραμαζότι. «Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που με πήρες σε περιοδεία μαζί σου, που πήγαμε μαζί στο στούντιο και που ήμουν φίλος σου. Σε ευχαριστώ που είσαι η έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που είπες την αλήθεια σου και μας πρόσφερες το δώρο της φωνής σου» έγραψε ο τραγουδιστής Μπράιαν Aνταμς στο Ιnstagram. «Ο oυρανός απέκτησε έναν άγγελο» έγραψε στο twitter η τραγουδίστρια Ciara, ενώ η Αλίσια Κιζ αναφώνησε «Τι γυναίκα, τι ζωή, τι αγωνίστρια».

tina turner1

Η Αντζελα Μπάσετ, η οποία κέρδισε μία υποψηφιότητα για Οσκαρ όταν υποδύθηκε τη διάσημη τραγουδίστρια στην ταινία «What’s love got to do with it» το 1993 δήλωσε στο Hollywood Reporter: «Η Τίνα Τέρνερ είναι ένα δώρο που θα είναι πάντα “το καλύτερο”». «Ησουν η παιδική μου ηλικία. Ω, φίλε! Ο Θεός παίρνει έναν άγγελο σήμερα!» έγραψε στο Instagram η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις.

beyonce

Το δέος που ένιωθε για την Τέρνερ ανέδειξε η Ναόμι Κάμπελ. «Θυμάμαι την πρώτη φορά που σε συνάντησα στο Παρίσι, στο σόου του Αζεντίν Αλαϊά το 1987. Ενιωσα δέος, η αύρα σου ήταν μαγική, βασιλική, θετική και αγνή. Το αποτύπωμα που μας άφησες είναι δύναμη, επιμονή, αποφασιστικότητα και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου» έγραψε.

elton john

Εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο Λευκός Οίκος αποχαιρέτησε την Τέρνερ δηλώνοντας ότι θρηνεί για το «ίνδαλμα που έφυγε». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την άλλη σχολίασε ότι η τραγουδίστρια «ήταν ωμή, ήταν δυνατή, ήταν ασταμάτητη».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...