Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Λίτα Βοϊβόδα: Η σύζυγος του μεγιστάνα Γιώργου Λιβανού στον Μποτσέλι

Σπάνια εμφάνιση για την αριστοκράτισσα σύζυγο του «αόρατου» μεγιστάνα Γιώργου Σ. Λιβανού!

Στην πρόσφατη συναυλία στο ΟΑΚΑ του τενόρου Αντρέα Μποτσέλι με τη μαγική φωνή τα φλας μονοπώλησε στην πρώτη σειρά η τέως βασίλισσα Αννα Μαρία, στην πρώτη της κοσμική εμφάνιση, λίγες ημέρες μετά τα εξάμηνα του αείμνηστου τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Τη συνόδευε η αγαπημένη της φίλη Λίτα Βοϊβόδα – Λιβανού, που ελάχιστοι (μεταξύ αυτών και η «Εspresso») αναγνώρισαν, καθώς πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο, που έχει καταφέρει να ζει και να κινείται αόρατα, όπως και ο μεγιστάνας σύζυγός της Γιώργος Λιβανός – εμφανίζεται σπάνια και φωτογραφίζεται ακόμα σπανιότερα. Μάλιστα, παρά τις «πιέσεις» που έχει δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει παραχωρήσει ποτέ συνέντευξη ούτε σε ελληνικό ούτε σε ξένο έντυπο.

lita anna maria2207
Με την Αννα Μαρία στη συναυλία του Μποτσέλι

Συγκαταλέγεται στις κομψότερες και ωραιότερες γυναίκες που πέρασαν όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το jet set, με χαρακτηριστικά προτερήματα τη σεμνότητα, την ευγένεια και την απλότητά, τις γνώσεις και τη καλλιέργειά της. Μια σύγχρονη Καρυάτιδα αλλά και μία από τις τελευταίες grande dame της Ελλάδας, που έζησε και μεγάλωσε δίπλα στις δυναστείες Ωνάση και Νιάρχου. Πρότυπο κόρης, συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, στέκει περισσότερα από πενήντα χρόνια βράχος στο πλευρό του Γιώργου Λιβανού, αδερφού της Ευγενίας Λιβανού – Νιάρχου και της Τίνας Λιβανού – Ωνάση. Εκτός από τις τραγικές απώλειες των κουνιάδων της, βίωσε τον θάνατο των ανιψιών της, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας Ωνάση. Μάλιστα, φημολογείται από ανθρώπους του περιβάλλοντος Ωνάση ότι η Χριστίνα Ωνάση τη λάτρευε, αλλά συγχρόνως ζήλευε την ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια που είχε δημιουργήσει ο θείος της Γιώργος Λιβανός με την αγάπη και τη θαλπωρή της συζύγου του.

lita voivoda22072
Με τον σύζυγό της

Πολίτης του κόσμου, η Λίτα Λιβανού κινείται μεταξύ της Λωζάνης, της Ελβετίας, του Λονδίνου, του Μόντε Κάρλο της Νέας Υόρκης και τις Μπαχάμες, αλλά λατρεύει την Αθήνα, τη Χίο -τόπο καταγωγής του συζύγου της- και το ιδιωτικό τους νησί, την Κορωνίδα, που έχει συνδέσει με πολλές ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους, όπως τα βαφτίσια των εγγονών τους. Μπορεί η οικογένεια Ωνάση να απέκτησε τον Σκορπιό, η οικογένεια Νιάρχου τη Σπετσοπούλα, ο Γιώργος και η Λίτα Λιβανού όμως δημιούργησαν τον ιδιωτικό τους παράδεισο στην Κορωνίδα. Πρόκειται για το καταπράσινο νησί που βρίσκεται μπροστά από το λιμάνι της Κοιλάδας, στην περιοχή της Ερμιονίδας, και στο οποίο φιλοξενείται η τέως βασίλισσα.

Με σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, βρίσκεται συνεχώς κοντά στους Χιώτες ναυτικούς αλλά και σε όσους έχουν ανάγκη -πάντα αθόρυβα-, με το ίδρυμα που λειτουργεί στο νησί, στη μνήμη του πεθερού της Σταύρου Λιβανού. Λάτρης της κλασικής μουσικής, της όπερας και των τεχνών, όπως και η αείμνηστη μητέρα της Στάσα Βοϊβόδα – Ωνάση, συγκαταλέγεται στις λίγες, καλές και αγαπημένες φίλες της Αννας Μαρίας (όπως και η Ειρήνη Λαιμού – Δοξιάδη, η Αννα Ανδρεάδη, η Μαρίνα Καρέλλα, η Αλεξάνδρα Προκοπίου), που κρατούν συντροφιά στην τέως βασίλισσα μετά την απώλεια του συζύγου της, οργανώνοντας δείπνα στα σπίτια τους ή σε ήσυχα εστιατόρια, όπως το Aubrevoir.

lita voivoda2207NB

Ο 88χρονος σήμερα αόρατος μεγιστάνας Γιώργος Λιβανός με τη σύζυγό του Λίτα συμπορεύθηκαν μαζί, σφιχτά πιασμένοι από το χέρι, σε ευτυχισμένες αλλά και δύσκολες μέρες. Τελευταία τους δημόσια εμφάνιση -όπως πάλι αποκλειστικά η «Εspresso» είχε αποκαλύψει- ήταν στη γαμήλια δεξίωση του πρίγκιπα Φίλιππου με τη Νίνα Φλορ στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Από τους πιο στενούς και αγαπημένους φίλους του αείμνηστου τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γιώργος Λιβανός δεν θα μπορούσε να λείψει από τις χαρές του γιου του τέως, αν και κινείται αθόρυβα, εμφανίζεται σπάνια και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Πολύ απλός, ευγενής και κοσμοπολίτης, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρακολουθεί τα πάντα στον διεθνή στίβο της ναυτιλίας.

Ο μοναχογιός και η καλλονή νύφη του θαλασσοκράτορα Σταύρου Λιβανού

O Γιώργος Σ. Λιβανός είναι ο μοναχογιός και μικρότερος γιος του Χιώτη εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, ο οποίος υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας τον 20ό αιώνα. Ο Σταύρος Λιβανός έγινε πεθερός τόσο του Αριστοτέλη Ωνάση όσο και του Σταύρου Νιάρχου, ενώ αναφερόταν ως ο «νονός» των Ελλήνων εφοπλιστών.

lita voivoda22071
Τίνα και Ευγενία Λιβανού

Αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ίδρυσε την εταιρία S. Livanos & Co. To 1924 o Λιβανός νυμφεύθηκε την Αριέττα Ζαφειράκη, κόρη ενός εμπόρου της Χίου, και απέκτησαν δύο κόρες, την Ευγενία (1926-1970) και την Αθηνά (Τίνα, 1929-1974), και έναν γιο, τον Γιώργο (1935).

H Ευγενία υπήρξε σύζυγος του Σταύρου Νιάρχου, ενώ η Τίνα τόσο του Νιάρχου όσο και του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Γιώργος Λιβανός παντρεύτηκε την καλλονή και πολύ νεότερή του Λίτα Βοϊβόδα, κόρη του αριστοκράτη επιχειρηματία Σταμάτη Βοϊβόδα και της Στάσας Ωνάση, εξαδέλφης του Αριστοτέλη Ωνάση, και έχουν αποκτήσει μία μεγάλη, ευτυχισμένη οικογένεια, με πέντε παιδιά και πολλά εγγόνια: Την Αριέττα, παντρεμένη με τον Γιώργο Β. Βαρδινογιάννη, τη Μαρίνα, παντρεμένη με τον Ανδρέα Μαρτίνο, την Ευγενία, παντρεμένη με Γάλλο ευγενή, τον Σταύρο, που έχει νυμφευτεί τη Μαριέλλα Τσαβλίρη, και τη μικρότερη Χριστίνα.

Από το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ο Σταύρος Λιβανός ήταν διάσημος για την προσοχή και τη φειδώ του: Αγόραζε μόνο πλοία που μπορούσε να πληρώσει από την τσέπη του και δεν πήρε δάνεια για να χρηματοδοτήσει τον στόλο του. Ετσι, η Μεγάλη Υφεση τον βρήκε πανίσχυρο σε μετρητά και χωρίς χρέη στις τράπεζες, όπως είχαν πολλοί εκ των ανταγωνιστών του. Μέχρι τον θάνατό του, το 1963, από ανακοπή καρδιάς, ο Λιβανός παρέμεινε πανίσχυρος και τη σκυτάλη ανέλαβε ο γιος του Γιώργος, ενώ σήμερα την παράδοση συνεχίζει με τις εταιρίες Sun Enterprises και S. Livanos (Hellas) ο συνονόματος εγγονός του Σταύρος Λιβανός.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...