Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Κώστας Μαυρόπουλος: Ο «βασιλιάς της βελόνας» θα ράβει στον παράδεισο…

Τέλος εποχής για έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες σχεδιαστές μόδας μύθους, τον Κώστα Μαυρόπουλο. Τον άνθρωπο που μαζί με τον αδελφό του, Ντίνο, ευτύχησε να ντύσει όλη την υψηλή κοινωνία της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Και μπορεί ο ίδιος να είχε φτάσει τα 93 χρόνια, ωστόσο μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες έκανε σχέδια για το μέλλον του οίκου μόδας τον οποίο έχει αναλάβει ο γιος του, Νικόλας Μαυρόπουλος.

mavropoulos21084 jpg
Ο Κώστας Μαυρόπουλος σε παιδική ηλικία

Μαρία Κάλλας, Τζάκι Κένεντι, Φρειδερίκη, Τζένη Καρέζη, Μαίρη Λίντα, Βίκυ Μοσχολιού, Ζωή Λάσκαρη, Ρίτα Σακελλαρίου ήταν μερικές από τις μεγάλες φίρμες της εποχής που έντυναν αποκλειστικά από τον οίκο τους οι αδελφοί Μαυρόπουλοι. Και μπορεί το 2018 ο αδερφός του Ντίνος να έφυγε από τη ζωή αφήνοντας μόνο του τον Κώστα, ωστόσο ο ίδιος, παρά την ηλικία του, βρισκόταν καθημερινά στον οίκο, βάζοντας έτσι τη δική του σφραγίδα σε μια ιστορία 70 και πλέον χρόνων.

mavropoulos21081 jpg
O Κώστας Μαυρόπουλος στον οίκο μόδας που είχε δημιουργήσει με τον αδερφό του

Πειραιώτες στην καταγωγή, ο Κώστας και ο Ντίνος μπήκαν στον χώρο της μόδας και του ρούχου σχεδόν από τα παιδικά τους χρόνια. Παρά τους διαφορετικούς δρόμους που οι γονείς τους ονειρεύονταν για εκείνους, τη δεκαετία του ’50 ανοίγουν το δικό τους ατελιέ. Ο Κώστας ήξερε να παίρνει μέτρα στις κυρίες και να φτιάχνει τα πατρόν και ο Ντίνος χρόνο με τον χρόνο είχε γίνει εξπέρ στο κέντημα. Μάλιστα, ο Κώστας Μαυρόπουλος στη βιογραφία τους είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 1959, όταν ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της ΕΡΕ, η βασίλισσα Φρειδερίκη έκανε ένα μεσημεριανό κάλεσμα στο παλάτι για τις κυρίες των μελών της νέας κυβέρνησης».

Ταγέρ

«Η κυρία Αβέρωφ ήταν πελάτισσά μας και μία από τις πιο κομψές κυρίες της Αθήνας. Ηθελε να φορέσει ένα ταγέρ σε σχέδιο του Κριστιάν Ντιόρ από μαύρο μπουκλέ ύφασμα, κεντημένο με γκρι χάντρες. Ο Ντίνος, που δεν σταμάτησε ποτέ να με εκπλήσσει, μου ανακοίνωσε ότι θα το κεντούσε ο ίδιος. Η αντίδρασή μου ήταν άμεση. “Είσαι τρελός! Εσύ δεν ξέρεις από πού μπαίνει η κλωστή στη βελόνα!” Ο Ντίνος ήταν όμως αποφασισμένος και, αφού με έστειλε να κοιμηθώ, ξενύχτισε κάνοντας το σχέδιο. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Σαν να είχαν πατήσει κότες πάνω στο ύφασμα.

mavropoulos2108 jpg

Η δεύτερη απόπειρα ήταν εξαιρετική. Ενθουσιαστήκαμε! Η κυρία Αβέρωφ παρέλαβε το ταγέρ, το φόρεσε στο παλάτι και την επόμενη ημέρα που ήρθε για πρόβα ο Ντίνος τη ρώτησε πώς ήταν το ρούχο κι αν άρεσε. Εκείνη έβαλε τα γέλια: “Τέσσερις το φορούσαμε” είπε. “Μία είχε το αυθεντικό Dior, μία από τη Ζωρζέτ, μία από την Παπαστεφάνου κι εγώ. Το δικό μου όμως ήταν το καλύτερο!”».

Σε συνέντευξή του λίγο πριν από τον θάνατο του αδελφού του Ντίνου ο Κώστας Μαυρόπουλος είχε αναφέρει στην «Espresso»: «Η αλήθεια είναι πως, όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά, δεν περίμενα πως θα φτάναμε τόσο ψηλά. Αν δεν ήταν και ο Ντίνος ο αδελφός μου τότε να ασχοληθεί με τα κεντήματα, τίποτα δεν θα είχε γίνει. Του χρωστάω πολλά γιατί τα λεφτά βγήκαν από το μεράκι και το πείσμα του. Τα δικά μας κεντήματα ήταν δικές μας δημιουργίες. Εγώ του έκανα το σκίτσο κι εκείνος τα κεντούσε. Τη δουλειά δεν την ήξερε, αλλά χρειάστηκε μια νύχτα για να τη μάθει. Είχαμε μια παραγγελία που οι κεντήστρες της εποχής μας ζητούσαν μια περιουσία για να μας την τελειώσουν».

mavropoulos21082 jpg
Στην είσοδο του ατελιέ του

Δεξίωση

Η πρώτη επώνυμη πελάτισσα του οίκου ήταν η σύζυγος του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ, Διαμαντίνα (Ντίνα), η οποία έγινε και η αφορμή με ένα ρούχο που φόρεσε το 1959 σε μία δεξίωση στο παλάτι να γνωριστεί η βασίλισσα Φρειδερίκη με το πετυχημένο δίδυμο της μόδας.

«Η δεξίωση θα δινόταν στην αίθουσα του θρόνου και πρώτη φορά πελάτισσά μας θα φορούσε ρούχο μας. Φτιάξαμε ένα φόρεμα για την Αβέρωφ από 2.500 χιλιάδες κρύσταλλα Swarovski χρώματος ροζ» είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξη στην «Espresso» ο Κώστας Μαυρόπουλος. «Η Φρειδερίκη, μόλις το είδε, ζήτησε να μάθει ποιος το έραψε. Ετσι, την επόμενη μέρα δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τη Μεγάλη Κυρία της Αυλής, τη Μαίρη Καρόλου, η οποία μου είπε πως με ζητούσαν στο παλάτι. Αυτή ήταν η αρχή. Κάναμε πολλά ρούχα για τη βασίλισσα και την Αννα Μαρία, από τουαλέτες μέχρι απογευματινά» συνέχισε.

Οσον αφορά τη Μαρία Κάλλας, ο Μαυρόπουλος είχε αναφέρει: «Ηταν ιδιότροπη αλλά με πολλή ευγένεια. Της ράψαμε τρία βραδινά φορέματα σε μαύρο χρώμα με γκρι κεντήματα από τα χέρια του Ντίνου».

mavropoulos21083 jpg
Η Βίκυ Μοσχολιού με δημιουργία του οίκου μόδας

Σιγά σιγά η φήμη τους γίνεται τόσο έντονη στην καλή κοινωνία της Αθήνας, που τον Οκτώβριο του 1956 οι αδελφοί Μαυρόπουλοι είναι οι δεύτεροι σχεδιαστές, μετά τον Ντίμη Κρίτσα, που διοργανώνουν επίδειξη σε ξενοδοχείο όπου παρευρίσκονται όλο το παλάτι και η υψηλή κοινωνία της Αθήνας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όλοι οι σταρ της εποχής θα περάσουν από το ατελιέ τους. «Το 1959 επισκέφτηκε το ατελιέ μας η Τζένη Καρέζη για να μας προτείνει την ενδυματολογική επιμέλεια στην ταινία ”Το νησί των γενναίων”.

Δεν τη γνωρίζαμε προσωπικά μέχρι τότε, αλλά μας έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση η ευγένεια και η ευθύτητά της. Το πρώτο που μας ρώτησε και φρόντισε να τακτοποιήσει ήταν ο τρόπος πληρωμής μας. Η συνεργασία μας ήταν άψογη από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή. Το 1965 η πολύ καλή φίλη και τρεις φορές κουμπάρα μας Μαίρη Λίντα μάς ανέθεσε την γκαρνταρόμπα της για μια περιοδεία που θα έκανε με τον Χιώτη.

Ντύναμε τη Μαρία Κάλλας, τη Βίκυ Μοσχολιού, τη Ρίτα Σακελλαρίου, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τη Ζωή Λάσκαρη κ.ά.» κατέληξε ο σπουδαίος σχεδιαστής μόδας σε συνέντευξή του πριν από λίγα χρόνια στο «Πρώτο Θέμα».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...