Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Δημήτρης Λιγνάδης: Στο Εφετείο για τους βιασμούς ανηλίκων – Είχε κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό

Πάλι στο σκαμνί!

Αναβιώνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τους βιασμούς νεαρών και ανήλικων ανδρών, για τους οποίους είχε κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2022.

IMG 5655 1

Ο άλλοτε ισχυρός καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ακριβώς 14 μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, θα βρεθεί αντιμέτωπος πάλι με δικαστές και ενόρκους, αυτήν τη φορά προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Η δίκη του στο Εφετείο προσδιορίστηκε για τις 17 Νοεμβρίου, ωστόσο σε αυτήν τη φάση άγνωστο παραμένει αν η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει κανονικά ή θα υπάρξουν αιτήματα αναβολής.

Την επανεξέταση της υπόθεσης Λιγνάδη, που είχε αποτελέσει το «έμβλημα» του αποκαλούμενου κινήματος #ΜeΤoo στην Ελλάδα, δρομολόγησε η έφεση που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία Εφετών κατά της καταδικαστικής απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Με την απόφαση αυτή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών που αναφέρονταν στο σε βάρος του κατηγορητήριο.

lignadis

Συγκεκριμένα, είχε κριθεί ένοχος για τον βιασμό του Αιγύπτιου Σαλέμ στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2015 και για τον βιασμό τον Ουκρανού Π.Φ. τον Μάρτιο του 2015 στο σπίτι του. Ομως, βρέθηκε εκτός φυλακής, καθώς -πάλι κατά πλειοψηφία- δικαστές και ένορκοι σε πρώτο βαθμό τού χορήγησαν αναστολή μέχρι την έφεση με περιοριστικούς όρους.

Αντίθετα, ο Δ. Λιγνάδης είχε κριθεί κατά πλειοψηφία αθώος σε πρώτο βαθμό λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού σε βάρος του Αιγύπτιου Αλί, που φερόταν ότι βίασε το 2011 στο σπίτι του όταν ήταν 14 ετών, όπως επίσης και αθώος για τον βιασμό ενός ενήλικα Ελληνα, του Δ.Μ., το 2018. Ο άνδρας μάλιστα ποτέ δεν είχε εμφανιστεί στο πρωτόδικο δικαστήριο για να υποστηρίξει τη μήνυσή του σε βάρος του σκηνοθέτη.

Η Εισαγγελία Εφετών, ωστόσο, διαφώνησε με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Σύμφωνα με την έφεση που άσκησε στον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου θα έπρεπε να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή. Επίσης, η Εισαγγελία Εφετών είχε την άποψη ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η αθώωση του σκηνοθέτη και ηθοποιού για την τρίτη κατηγορία βιασμού σε βάρος του Αλί. Ετσι, βάση της έφεσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καλείται να κρίνει και τις τρεις περιπτώσεις βιασμών από μηδενική βάση.

lignadis

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή που είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον Δ. Λιγνάδη αλλά και το γεγονός ότι είχε κριθεί ένοχος μόνο για δύο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού είχαν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. 

Ο ίδιος, πάντως, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Εθνικού Θεάτρου στην απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αποδώσει την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση σε σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του, προκειμένου, όπως είπε, να πληγεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ακόμη, είχε ισχυριστεί πως με τις αποφάσεις που λάμβανε ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είχε προκαλέσει αντιπαλότητες στον καλλιτεχνικό κόσμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...