Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Κώστας Νεστορίδης: Στα γήπεδα του παραδείσου ο «Νέστορας» της Ένωσης

Το καμάρι του Πόντου που έγραψε τεράστια ιστορία με τη φανέλα της λατρεμένης του ΑΕΚ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως η οικογένεια της ΑΕΚ είναι από χθες πιο φτωχά. Ο μύθος της «Ενωσης» Κώστας Νεστορίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

  • Από τον Γιώργο Σηφάκη

Η μορφή του στον πυλώνα στο γήπεδο της «Αγια-Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια όμως θα είναι εκεί για πάντα και ο ίδιος θα συνεχίσει να σκίζει τα δίχτυα από τον ουρανό, βλέποντας από ψηλά την αγαπημένη του ΑΕΚ.

kostas nestoridis131233
Ο Κώστας Νεστορίδης

Ο «Νέστορας» ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές όχι μόνο της «Ενωσης» αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικά, κυρίως για την εκτελεστική του δεινότητα. Ο Νεστορίδης είναι πλήρως ταυτισμένος με την ΑΕΚ. Ενδεικτικό της ποιότητας και των χαρισμάτων του ήταν το τραγούδι που γράφτηκε γι’ αυτόν με τίτλο «Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει». Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης είχε πει στον Νεστορίδη πέρυσι στην κοπή της πίτας των παλαιμάχων ότι έγινε ΑΕΚ εξαιτίας του.

Θρύλος

Ο θρύλος των γηπέδων ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο της «OPAP Arena» κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, κάνοντας τους πάντες να δακρύσουν. Αλλωστε ο ίδιος ήθελε να ζήσει όσο τίποτα τα εγκαίνια του νέου σπιτιού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα κατάφερε. Μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που είχε λάβει τον αγιασμό από τον μητροπολίτη Νέας Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και είχε προσκυνήσει στην άκρη του αγωνιστικού χώρου. Οσο για την ποδοσφαιρική του καριέρα; Τεράστια!

kostas nestoridis13123
Ο Κώστας Νεστορίδης με τη φανέλα της «Ενωσης»

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ και πιο παραγωγικούς παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου, όντας περισσότερο συνδεδεμένος με την ΑΕΚ και την Εθνική, με την οποία έπαιξε 17 φορές και πέτυχε τρία γκολ. Γεννήθηκε στη Δράμα στις 15 Μαρτίου 1930, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Καλλιθέα. Αρχισε την καριέρα του στον Πανιώνιο, στον οποίο αγωνίστηκε για μια επταετία (1948-1955). Ακολούθησε το σημαντικότερο κεφάλαιο της καριέρας του, η ΑΕΚ, με τα χρώματα της οποίας έκανε απίστευτα πράγματα, με αποτέλεσμα να είναι από τους πιο ξακουστούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην ΑΕΚ μετακινήθηκε το 1955, ωστόσο του επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός, καθώς ο Πανιώνιος δεν συναίνεσε στην αποχώρησή του. Συνολικά έπαιξε με την κιτρινόμαυρη φανέλα 263 φορές, έχοντας απολογισμό 228 γκολ. Για πέντε χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α΄ Εθνικής (1959-1963), κάτι που έχουν πετύχει μόνο αυτός και ο Αντώνης Αντωνιάδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που σκόραρε για την ΑΕΚ σε επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι τη σεζόν 1963/64.

kostas nestoridis131232
Παπαϊωάννου, Τσαχουρίδης, Νεστορίδης, Σταματιάδης, Ζάγκυλος

Το 1966 αποχώρησε από την ΑΕΚ για την ομάδα Ελλάς Μελβούρνης (μετέπειτα Σάουθ Μέλμπουρν), στην οποία παρέμεινε έναν χρόνο. Πρόλαβε όμως να δείξει κι εκεί το σπουδαίο ταλέντο του, καθώς συνολικά πέτυχε 33 γκολ, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και στο Victoria State League (1966). Εκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα παίζοντας στον Βύζαντα Μεγάρων (1967) και τον Αίαντα Σαλαμίνας (1968). Ο Νεστορίδης υπηρέτησε την ΑΕΚ και ως προπονητής σε δύο θητείες, τις σεζόν 1982/83 και 1983/84, ένα πόστο που δεν ακολούθησε πολύ.

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απώλειάς του από τον γιο του, ενημέρωσε με βαθύτατη θλίψη τον κόσμο της «Ενωσης»: «Η οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούν την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας του αθλήματος στη χώρα μας. Ενας από τους κορυφαίους της ιστορίας της ΑΕΚ, ένας μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου, που “σημάδεψε” μια ολόκληρη εποχή, έφυγε για το τελευταίο ταξίδι του, βυθίζοντας στη θλίψη όλους εκείνους που πρόλαβαν να γίνουν μάρτυρες του ποδοσφαιρικού του μεγαλείου, αλλά και τους νεότερους που μεγάλωσαν με τον μύθο του.

Κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ το 1963, ο πρώτος τίτλος της ομάδας μεταπολεμικά και ο πρώτος σε επίπεδο Α΄ Εθνικής. Ο Κώστας Νεστορίδης παίρνει μαζί του την αγάπη και την αναγνώριση όλων μας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος και συμμετέχει στο πένθος τους».

kostas nestoridis131231
Στο κέντρο του γηπέδου στα εγκαίνια της «Αγια-Σοφιάς» ο Κώστας Νεστορίδης με τον γιο του Γιώργο και τον εγγονό του Κώστα

Να σημειωθεί ότι δίπλα στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε και έγραψε ιστορία θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 14.00 συγγενείς, φίλοι και όσοι τον θαύμασαν θα του πουν το τελευταίο «αντίο» στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται δίπλα από την «OPAP Arena». Λίγες ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 11.00, η σορός του «Νέστορα» θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τη νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο της Καλλιθέας.

Δ. Μελισσανίδης: «Ο Κώστας Νεστορίδης υπήρξε σύμβολο και ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής»

Σύσσωμος ο ελληνικός αθλητισμός αποχαιρέτησε τον Κώστα Νεστορίδη. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης εξέφρασε τη θλίψη του, χαρακτηρίζοντάς τον ασύγκριτο για την ΑΕΚ, ενώ τόνισε πως υπήρξε σύμβολο για τον μεγαλύτερο προσφυγικό σύλλογο της χώρας: «Θρηνούμε σήμερα μια ασύγκριτη απώλεια για την οικογένειά μας, την οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Κώστας Νεστορίδης, πρόσφυγας ποντιακής καταγωγής και ο ίδιος, υπήρξε σύμβολο για τον μεγαλύτερο προσφυγικό σύλλογο της χώρας. Ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία της ΑΕΚ σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ομάδα μας. Αντεξε παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων και μπόρεσε να ζήσει το μεγαλείο της επιστροφής της ομάδας μας στο Σπίτι της. Η ΑΕΚ δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Καλό ταξίδι, “Νέστορα”».

dimitris melissanidis13123
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης

Η ΕΠΟ τον χαρακτήρισε «παίκτη-σύμβολο για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ ο Στέλιος Μανωλάς συγκλονισμένος τόνισε: «Οι λέξεις μύθος και μάγος δεν είναι ικανές να περιγράψουν το ταλέντο σου!» Τη θλίψη τους εξέφρασαν και οι παλαίμαχοι της «Ενωσης»: «Δεν υπάρχουν λόγια για το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του “Νέστορα”. Αυτή η πελώρια μορφή της ιστορίας της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι πια κοντά μας και όλοι εμείς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε, να τον δούμε να αγωνίζεται και να μπούμε στο γήπεδο μαζί του νιώθουμε συντετριμμένοι».

Αρκετές ομάδες της Super League, μεταξύ των οποίων οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αρης, αλλά και η Super League εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον χαμό του Κώστα Νεστορίδη. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού αναφέρει: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ο ΠΑΟΚ επίσης τόνισε: «Η αξία και το απαράμιλλο ήθος του τον έχουν κατατάξει ήδη στο πάνθεον των μεγάλων του ποδοσφαίρου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του». Την ίδια στιγμή ο Αρης με επίσημη ανακοίνωση σημείωσε: «Ο εκλιπών υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας έντονα το αποτύπωμά του στην ιστορία του αθλήματος». Τέλος, η Super League τόνισε: «Σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει βαθιά θλίψη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Κώστα Νεστορίδη».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...