Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Η κοπή της πίτας στην ιστορική Αθηναϊκή Λέσχη παρουσία του Παύλου λίγες ώρες μετά το μνημόσυνο για τον τέως

Το συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα στα σαλόνια του club και η ατάκα του προέδρου Κυριάκου Κουκουλομμάτη για «τον έναν χρόνο χωρίς τον βασιλιά μας»

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα για το καλό της χρονιάς, η ιστορική Αθηναϊκή Λέσχη έκοψε την πίτα της στα σαλόνια του 9ου ορόφου της οδού Πανεπιστημίου, παρουσία του προέδρου Κυριάκου Ι. Κουκουλομμάτη, σμηνάρχου ε.α., του Διοικητικού Συμβουλίου, και περίπου 200 μελών της, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Το πανηγυρικό, όμως, κλίμα επισκίασε η εμφάνιση του διαδόχου Παύλου, επίτιμου πλέον προέδρου της Λέσχης μετά τον θάνατο του πατέρα του βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς επίτιμοι πρόεδροι της Λέσχης, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν πάντα όλοι οι βασιλείς της Ελλάδας.

Κυριάκος Κουκουλομμάτης

Συναισθηματικά φορτισμένος, λίγες ώρες μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου σε στενό κύκλο στο Τατόι και το γεύμα που ακολούθησε σε γνωστό εστιατόριο της Κηφισιάς, ο διάδοχος Παύλος βούρκωσε και φόρτισε την ατμόσφαιρα τη στιγμή που επίσης συγκινημένος ο πρόεδρος Κυριάκος Κουκουλομμάτης έκοβε την πίτα ψελλίζοντας: «Εναν ακριβώς χρόνο, σήμερα, χωρίς τον βασιλιά μας…» Σύντομα, όμως, επανήλθε το ευχάριστο κλίμα της βραδιάς, με τον διάδοχο Παύλο να δέχεται ευχές από τα μέλη και να τον αποθεώνουν βγάζοντας selfies φωτογραφίες μαζί του.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023, είχε οργανωθεί από τον πρόεδρο της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκο Ι. Κουκουλομμάτη και τη σύζυγό του Ντίνα το επίσημο γεύμα προς τιμήν 14 μελών της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας – της βασίλισσα Αννας Μαρίας, της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, της πριγκίπισσας Ειρήνης, των παιδιών και των εγγονών του τέως, στον 9ο όροφο της Λέσχης, αγαπημένο στέκι επί σειρά ετών του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Εκεί είχε επιλέξει, άλλωστε, να κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα φλας, μετά την κηδεία και λίγο πριν από τα εννιάμερα, η χήρα Αννα Μαρία. Το λιτό μενού, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της «Εspresso», στο μεγαλοπρεπές τραπέζι των 14 ατόμων, στολισμένο με λευκά άνθη, περιελάμβανε πρώτο πιάτο σαλάτα με καπνιστό σολομό και γαρίδες, δεύτερο πιάτο ριζότο με σπαράγγια και μπρικ, στο κυρίως πιάτο υπήρχε η επιλογή ανάμεσα σε κρέας ή ψάρι και στο τέλος, φυσικά, γλυκό και φρούτο.

Χρυσή Ιστορία 149 ετών

Η Λέσχη ιδρύθηκε πριν από 149 χρόνια στο πρότυπο των κλειστών clubs του Λονδίνου. Φέρει τη σφραγίδα μιας σπάνιας αστικής παράδοσης, καθώς μέλη της υπήρξαν 29 πρωθυπουργοί της Ελλάδας. Η έδρα της βρίσκεται στο κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου, δεν εγγράφει μέλη γένους θηλυκού, και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους κυρίους φορούν κοστούμι και γραβάτα.

Αποψη από το εσωτερικό της Αθηναϊκής Λέσχης

Επίτιμοι πρόεδροι της Λέσχης ήταν πάντοτε όλοι οι βασιλείς της Ελλάδας και μετά τον θάνατο του τέως την παράδοση συνεχίζει ο διάδοχος Παύλος, με μέλη τους πρίγκιπες Νικόλαο και Φίλιππο. Ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης, σμήναρχος ε.α. Κυριάκος Κουκουλομμάτης, ήταν μια ζωή, μέχρι και τον θάνατο του Κωνσταντίνου, ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες. Ο ίδιος, μάλιστα, τον αποκαλούσε «ο πιστός ανθυποσμηναγός».

Βρέθηκε κοντά του από το 1958, ως βοηθός των τριών υπασπιστών του. Και στη συνέχεια, όταν το 1960 συστήθηκε ο Στρατιωτικός Οίκος του Διαδόχου με αρχηγό τον ταγματάρχη Μιχάλη Αρναούτη, ο Κ. Κουκουλομμάτης εργάστηκε ως γραμματέας. Ο αείμνηστος βασιλιάς περνούσε πάντοτε από την Αθηναϊκή Λέσχη, καθώς αγαπούσε όχι μόνο την ίδια τη Λέσχη και τους ανθρώπους της, αλλά και το σπιτικό φαγητό της, όπως το μοσχάρι παγιάρ, το εσκαλόπ, τους λαχανοντολμάδες, αλλά και το παγωτό της πάντοτε μαζί με έναν εσπρέσο, τον οποίο ενίοτε έριχνε μέσα στο παγωτό για να απογειώσει τη γεύση του!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...