Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Γιώργος Καραγιάννης: Κλακέτα τέλους για τον «Mr Κάπα Studios»

Οι μεγάλες επιτυχίες τη χρυσή εποχή του σινεμά του ανθρώπου που ο Φίνος είχε σαν γιο του

Τέλος εποχής για έναν από τους τελευταίους στυλοβάτες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αλλά και τηλεοπτικών σειρών με περγαμηνές που έχουν αφήσει εποχή.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Χορτασμένος από δόξα αλλά και υστεροφημία, έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραγιάννης, ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων, το όνομα του οποίου έχει ήδη γραφτεί στο πάνθεον των κορυφαίων του σινεμά, της βιντεοκασέτας αλλά και της τηλεόρασης.

karagiannis04044

Βραβευμένος πολλές φορές για τη μεγάλη του δράση σε όλα τα είδη θεάματος, ο Γιώργος Καραγιάννης, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας δίπλα του την οικογένειά του, που τόσο λάτρεψε, αλλά και τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης χρυσής εποχής της οποίας ο ίδιος έμελλε να είναι μέρος.

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε χθες το πρωί στον αέρα του «Πρωινού» του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Λιάγκας. «Είχε μια απώλεια ο Γιάννης Καραγιάννης σήμερα. Εχασε τον πατέρα του. Αυτός ήταν ο πατριάρχης της οικογένειας. Ενας από τους μεγαλύτερους Ελληνες παραγωγούς, που ξεκίνησε με ταινίες, βιντεοταινίες, μετά τηλεόραση» είπε χαρακτηριστικά συγκινημένος. Ο Γιώργος Καραγιάννης, Μικρασιάτης στην καταγωγή, ήταν γιος του Ιωάννη Καραγιάννη από την περιοχή των Δαρδανελίων και της Μαρίας Φυλακτίδη από τη Σμύρνη, οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη, όπου και γεννήθηκε ο ίδιος το 1928.

Η οικογένειά του είχε ακόμα δύο παιδιά, την Κωνσταντίνα και την Αννα. Στην Τρίπολη έβγαλε το δημοτικό και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς ο αγώνας για επιβίωση ήταν σκληρός. Ο πατέρας της οικογένειας έφυγε νωρίς από τη ζωή και ο νεαρός Γιώργος Καραγιάννης αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά προκειμένου να βοηθήσει όλη την οικογένειά του. Ηταν μόλις 18 χρόνων όταν εισήλθε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Επιασε δουλειά στη Σκούρας Φιλμ (του περίφημου Σπύρου Σκούρα, που αργότερα μετανάστευσε στην Αμερική και έκανε τεράστια καριέρα με την κινηματογραφική εταιρία Fox) και παράλληλα πέτυχε στην Ανωτάτη Εμπορική και ασχολήθηκε με την εκμετάλλευση διάφορων κινηματογράφων ταινιών. Λίγα χρόνια αργότερα θα γίνει μέλος της μεγάλης κινηματογραφικής οικογένειας της Φίνος Φιλμ, αναλαμβάνοντας τη διανομή και την εκμετάλλευση των κινηματογραφικών ταινιών της, και θα έρθει σε επαφή με όλα τα μεγάλα ονόματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. O ίδιος, μάλιστα, έλεγε πως ο Φίνος τον είχε σαν παιδί του, καθώς του είχε εμπιστευτεί ένα νευραλγικό πόστο.

karagiannis040442

Μετά τον θάνατο του Φίνου, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Γιώργος Καραγιάννης θα ανοίξει τα φτερά του και θα κάνει πλέον τις δικές του παραγωγές ταινιών, οι οποίες παίχτηκαν στον κινηματογράφο και κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασέτες. Ο Γιώργος Καραγιάννης αναμφισβήτητα υπήρξε εμβληματική μορφή στον χώρο της τέχνης. Ηταν ο άνθρωπος που κατάφερε να γαλουχηθεί από τον πανίσχυρο Φιλοποίμενα Φίνο και κατάφερε να αντεπεξέλθει επάξια στις συνθήκες εκείνης της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Από πολλούς ο Γιώργος Καραγιάννης θεωρείται ο «βασιλιάς της βιντεοκασέτας», καθώς δικές του παραγωγές είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες της δεκαετίας του ’80 που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως οι «Καμικάζι, αγάπη μου», «Κλασική περίπτωση βλάβης», «Ελα να γυμνωθούμε, ντάρλινγκ», «Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν», «Ο ροζ γάτος», «Οταν οι ρόδες χορεύουν», «Τα τσακάλια», «Το ψώνιο», «Τροχονόμος Βαρβάρα», με πρωταγωνιστές τους αστέρες εκείνης της περιόδου, όπως οι Στάθης Ψάλτης, Σωτήρης Μουστάκας, Σταμάτης Γαρδέλης, Καίτη Φίνου, Εφη Πίκουλα, Πάνος Μιχαλόπουλος, Σοφία Αλιμπέρτη, Ρένα Παγκράτη, Κώστας Τσάκωνας κ.ά.

Ο Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε μια καλλιτεχνική δράση επτά δεκαετιών, υπογράφοντας της παραγωγή πολλών γνωστών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών. Τη δημιουργική και μακρόχρονη πορεία του παραγωγού με καταγωγή από την Τρίπολη καταγράφει λεπτομερώς το βιβλίο «Γιώργος Καραγιάννης – Αναμνήσεις μιας ζωής» του Πάνου Καλουδά, στο οποίο αναφέρεται: «Ο Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε μια καλλιτεχνική δράση επτά δεκαετιών, υπογράφοντας την παραγωγή πολλών γνωστών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών.

karagiannis040441
Τάκης Βουγιουκλάκης, Σταμάτης Κόκοτας και Γιώργος Καραγιάννης

Ωστόσο, το μεγάλο του όνειρο θα γίνει πραγματικότητα το 1994 με την ίδρυση των υπερσύγχρονων Κάπα Studios, όπου θα γράψει τη δική του προσωπική ιστορία για τα επόμενα χρόνια, με χρυσές σελίδες στον τηλεοπτικό βίο της χώρας. Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων στα Σπάτα, θα στήσει ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα συγκρότημα, 15.000 τ.μ., με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Tα Κάπα Studios στα Σπάτα, από τα οποία βγαίνουν στον αέρα σχεδόν όλες οι εκπομπές του ΑΝΤ1, ανήκουν στην οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη.

Το έργο του συνεχίζει ο γιος του, Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος υπογράφει μεγάλες παραγωγές σε διάφορα κανάλια. Επίσης, στα Κάπα Studios έχουν γυριστεί εμβληματικές τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές: «Της Ελλάδος τα παιδιά», «Το τρίτο στεφάνι», «Πέτα τη φριτέζα», «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» και πιο πρόσφατα «Αγριες μέλισσες», «Σασμός», «Οι Πανθέοι», «Το ναυάγιο», «Ο παράδεισος των κυριών» και φυσικά η ακριβότερη παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης των τελευταίων ετών, «Η μάγισσα».

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, η πλατεία των Φιλικών της Τρίπολης μετονομάστηκε σε πλατεία Γιώργου Καραγιάννη και τιμήθηκε έτσι από τον Δήμο της Τρίπολης. Ο επιχειρηματίας είχε χρηματοδοτήσει τις εργασίες κατασκευής του μνημείου των προσφύγων στην εν λόγω πλατεία και είχε ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Τρίπολης. Και όλα αυτά γιατί ο παππούς και ο πατέρας του γεννήθηκαν στην περιοχή των Δαρδανελίων, στo Τσανάκαλε, ενώ και η μητέρα του ήταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...