Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Η Ήβη Αδάμου αποκαλύπτει: «Ο Μιχάλης Κουινέλης ήταν η πρώτη μου σχέση»

Η Ήβη Αδάμου παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Ταξίδι στη Σκιάθο

Η Δήμητρα Βαμβακούση και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν ένα...

Η πιο δύσκολη επέτειος γάμου για Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

Την πιο δύσκολη επέτειο γάμου της ζωής τους γιόρτασαν...

Καλογεροπούλου, Ντενίση και Ψάλτη αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Γιάννη Φέρτη

Σαν από σκηνή αρχαίας τραγωδίας

Οι τρεις γυναίκες της ζωής του αποχαιρέτησαν τον μεγάλο θεατράνθρωπο Γιάννη Φέρτη στο τελευταίο «αντίο» την Τρίτη το πρωί από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών σαν από σκηνή αρχαίας τραγωδίας. Η Ξένια Καλογεροπούλου, η Μιμή Ντενίση και η Μαρίνα Ψάλτη, φανερά συντετριμμένες, ακολούθησαν έως την τελευταία του κατοικία τον μεγάλο ηθοποιό. Μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για εκείνον όσοι πήγαιναν να τις συλλυπηθούν. Εναν άνθρωπο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, που σπάνια συναντά κανείς στο πέρασμά του σε αυτή τη ζωή.

fertis180443
Η Ξένια Καλογεροπούλου συνοδευόμενη από τον Σταμάτη Φασουλή

Πρόσωπα βουβά, άλλα κλαμένα και άλλα φανερά συγκινημένα για το φευγιό ενός ανθρώπου που η τέχνη και οι επιλογές του στην υποκριτική τον κατέταξαν στους πολύ μεγάλους του είδους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν δεκάδες επώνυμα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών, η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Αννα, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Γιάννης Βούρος, η Ολγα Δαμάνη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Παναγιώτα Βλαντή, ο Κώστας Φαλελάκης, η Ευγενία Δημητροπούλου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Κατερίνα Λέχου.

Τα λόγια των επικήδειων, πολύ φτωχά για να περιγράψει κανείς την 60χρονη πορεία ενός μοναδικού καλλιτέχνη, που όλα τα χρόνια ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά πολύ κοντά στο θέατρο. Ο Γιάννης Φέρτης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σκορπίζοντας θλίψη στο πανελλήνιο. Αν και η υγεία του ήταν καταβεβλημένη και οι φήμες για Αλτσχάιμερ είχαν διαδοθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, η τελευταία σύζυγος της ζωής του, η Μαρίνα Ψάλτη, κατάφερε να κρατήσει όλο αυτό το διάστημα τον μεγάλο ηθοποιό μακριά από όλα. Ο Γιάννης Φέρτης ήταν το αγαπημένο παιδί του Χορν, του Κουν, της Μελίνας, του Κατράκη, του Αλεξανδράκη και σχεδόν όλων των μεγάλων ηθοποιών του θεάτρου και του κινηματογράφου, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη χώρα μας.

fertis1804425
Μαρίνα Ψάλτη

«Ηταν αυτός που με έκανε να αγαπήσω το θέατρο. Να πιστέψω στον εαυτό μου. Αυτός που του ανήκει ένα μέρος απ’ ό,τι έγινα! Που ζήσαμε μαζί δέκα χρόνια γεμάτα αγάπη, έρωτα και δημιουργία. Σήμερα “έφυγες”, αλλά δεν σε αποχαιρετώ. Θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου! Οπως και όλοι όσοι σε αγάπησαν. Και είναι πολλοί! Ολο το θέατρο πενθεί για εσένα. Αγαπημένε μου» έγραψε στα social media η Μιμή Ντενίση μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του αγαπημένου της.

Ωστόσο, ακόμα πιο συγκινητικά ήταν τα λόγια της Ξένιας Καλογεροπούλου, η οποία θυμήθηκε την τελευταία συνάντηση με τον πρώην σύζυγό της: «Θέλω να θυμηθώ δύο πράγματα για να σας πω. Το ένα είναι ότι όταν εγώ έχασα την όρασή μου, ήρθε ο Γιάννης να με επισκεφθεί και μου είπε ότι του είπαν οι γιατροί ότι σε λίγο θα έχανε το μυαλό του και ήρθε να με αποχαιρετήσει κατά κάποιον τρόπο. Αλλο ένα είναι ότι κάποτε περνούσαμε άσχημα γιατί είχα κάνει πολλές αποβολές» είπε αρχικά η Ξένια Καλογεροπούλου και συνέχισε: «Εγώ έκλαιγα και έπεσα στην αγκαλιά του Γιάννη και του είπα “Γιάννη, μόνοι μας, οι δυο μας θα τελειώσουμε τη ζωή μας, το μόνο που ελπίζω είναι να πεθάνω εγώ πρώτη” και ο Γιάννης μού απάντησε “ναι, αγάπη μου, ελπίζω και εγώ να πεθάνεις εσύ πρώτη”, γιατί είχε πολύ χιούμορ».

fertis180441
Μιμή Ντενίση

Γεννημένος το 1938 στο χωριό Δάφνη Φθιώτιδας, ο Γιάννης Φέρτης κατάφερε από τα πρώτα του κιόλας βήματα στο θεατρικό σανίδι να πάρει τον τίτλο του σπουδαίου και μοναδικού. Δεν έλεγε πολλά λόγια και η συναναστροφή μαζί του σου δημιουργούσε μια ηρεμία που δεν μπορούσες να τη βρεις σε άλλον καλλιτέχνη. Κάποτε η Μελίνα Μερκούρη είχε πει: «Αντί να τον μαγέψω εγώ, με μάγεψε εκείνος». Η αγάπη του σπουδαίου ηθοποιού για το χωριό του ήταν τέτοια, που λαχταρούσε κάθε καλοκαίρι να βρίσκεται εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα πρόσωπα της εποχής που εκείνος ήταν ακόμα παιδί. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γιάννη Φέρτη ήταν τον Ιανουάριο που μας πέρασε στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Η Παπλωματού».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...