Αφησε την Κεφαλλονιά για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Λονδίνο και, παρά τις προκλήσεις, κατάφερε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, ένα σουβλατζίδικο, που σύντομα έγινε δημοφιλές.
Ο λόγος για τον Ηλία Γεωργάτο, που πριν από επτά χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση και με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και το ζεστό ταμπεραμέντο του κέρδισε τους Βρετανούς. Το σήμα κατατεθέν του είναι τα γιγάντια σάντουιτς γύρου, που φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα κιλά, εντυπωσιάζοντας τους πελάτες του και τραβώντας τα βλέμματα.
«Εφυγα από την Ελλάδα το 2018, ενώ βρισκόταν σε βαθιά οικονομική κρίση. Πριν από 3,5 χρόνια, αποφάσισα να ανοίξω τον Pittagoras – το όνομα είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο που προσελκύει το ενδιαφέρον. Δεν είναι όμως το μόνο που προσελκύει τους πελάτες μας. Πρόσφατα, προσθέσαμε στο μενού μας έναν “γίγα γύρο” 4 κιλών ως πρόκληση. Οποιος μπορέσει να τον φάει μέσα σε 15 λεπτά τον απολαμβάνει δωρεάν. Διαφορετικά, κοστίζει 50 λίρες. Ανέβασα μάλιστα την πρόκληση στο TikTok και το Instagram, και από την Κυριακή έχει γίνει χαμός! Ο κόσμος ενθουσιάστηκε, και είμαι ευγνώμων» εξηγεί ο Ηλίας Γεωργάτος και επισημαίνει: «Από την πρώτη στιγμή, οι Αγγλοι αγκάλιασαν τόσο εμάς όσο και το φαγητό μας».
Η οικογένεια του επιχειρηματία, κατάγεται από την Κεφαλλονιά, όπου πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή. Οπως λέει, ο πατέρας του διατηρεί ένα σουβλατζίδικο στο Ληξούρι, ενώ ο παππούς του ήταν ο πρώτος που έφερε το σουβλάκι-καλαμάκι στο νησί το 1956. «Στη συνέχεια, ο πατέρας μου ανέλαβε την επιχείρηση και δημιούργησε τα σουβλατζίδικα Τσιλίκος. Το όνομά μας είναι πολύ γνωστό στην Κεφαλλονιά» τονίζει με περηφάνια και διευκρινίζει: «Οταν πρωτοήρθα στο Λονδίνο, ύστερα από τόσα χρόνια μέσα στα μαγαζιά του πατέρα μου, είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ ξανά με τη συγκεκριμένη δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη μου για τον γύρο και το σουβλάκι ήταν βαθιά ριζωμένη μέσα μου. Σήμερα, λειτουργούμε ήδη δύο καταστήματα και ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε άλλα δύο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το ένα θα βρίσκεται στο Canary Wharf, το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, εκεί όπου είναι οι ουρανοξύστες, και το άλλο στο London Fields, κοντά σε ένα πανέμορφο πάρκο».
Ο Ηλίας Γεωργάτος δεν διστάζει να μιλήσει και για την οικογένειά του, αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδρομής. «Ο γιος μου, έξι ετών, λατρεύει τον γύρο και έρχεται κάθε εβδομάδα στο μαγαζί για να απολαύσει το αγαπημένο του φαγητό. Η κόρη μου προτιμά το σουβλάκι κοτόπουλο, ενώ εγώ και η σύζυγός μου, η Ελένη, φροντίζουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αγάπη για την πατρίδα και τις παραδόσεις μας. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μας και, μέσω του φαγητού μας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη μαγεία της και στους πελάτες μας» καταλήγει ο επιχειρηματίας.