Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025

Σούπερ σκάνδαλο με τον Σουηδό τραγουδιστή που κέρδισε τη Eurovision το 2015...

Για κέρατο και ξυλοδαρμούς κατηγορεί τον Σουηδό τραγουδιστή που...

Ο… Ιούδας του Στεφανάκου και ο Ουκρανός πολέμαρχος!

Κέρδος μέχρις εσχάτων! Η μάνικα στάζει χρυσό αλλά και...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 23 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Κατά ένα συμπτωματικό τρόπο η μέρα θα σας...

Νέα στοιχεία για το κύκλωμα στη Ρόδο: Η «λαίδη» της βρόμικης πολεοδομίας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν το σκάνδαλο διαφθοράς...

Το δράμα του Ζερβού στον σεισμό του 1956

Η κορούλα του ηθοποιού θάφτηκε ζωντανή στη Σαντορίνη

Τραγικές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1956 στη Σαντορίνη ξύπνησε ξανά ο Εγκέλαδος, καθώς εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα τα νησιά του Αιγαίου δονούνται, με τους κατοίκους έντρομους είτε να εγκαταλείπουν τις εστίες τους είτε να ψάχνουν τρόπους διαφυγής. Ωστόσο, σε εκείνον τον καταστροφικό σεισμό του 1956 ο μεγάλος ηθοποιός Παντελής Ζερβός έζησε το δικό του δράμα, με τη 12χρονη κορούλα του να βρίσκει φρικτό θάνατο στα ερείπια του σπιτιού τους.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Ο Ιούλιος του 1956 ήταν καταστροφικός για τα νησιά του Αιγαίου. Αρχικά, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Αμοργού. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, στη Σαντορίνη. Τότε έχασαν τη ζωή τους 53 άτομα, με τον σεισμό αυτόν να καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος του 20ού αιώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την εποχή εκείνη ο σπουδαίος Παντελής Ζερβός ήταν παντρεμένος και είχε τρεις κόρες που ήταν για κείνον όλη του η ζωή. Ο ίδιος είχε μεγαλώσει δίχως γονείς και η οικογένειά του ήταν ό,τι σημαντικότερο είχε. Η γυναίκα του, Μαρία, ήταν από τη Σαντορίνη και τα καλοκαίρια που ο ηθοποιός δούλευε στο θέατρο μαζί με τις κόρες τους πήγαιναν στο νησί. Εκεί τις βρήκε και το χτύπημα του σεισμού στις 9 Ιουλίου 1956, με την κόρη του Ευδοξία να χάνει τη ζωή της στον σεισμό. Η σύζυγός του και οι δύο κόρες του πρόλαβαν να βγουν έξω, όμως η 12χρονη δεν τα κατάφερε και θάφτηκε κάτω από τα ερείπια. Ο μεγάλος ηθοποιός εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν στην Επίδαυρο και μάλιστα με κωμωδία του Αριστοφάνη.

«Πέντε λεπτά πριν βγει στη σκηνή ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου λέει στον μπαμπά μου ότι η μικρή του κόρη σκοτώθηκε στον σεισμό της Σαντορίνης. Ο μπαμπάς μου βγαίνει στη σκηνή και παίζει τον ωραιότερο ρόλο στη ζωή του, κάνοντας το κοινό επί 10 λεπτά να παραληρεί κι εκείνος να χαμογελάει και να υποκλίνεται συνεχώς. Οταν μπήκε στα παρασκήνια, έπεσε κάτω και λιποθύμησε. Πέθανε από τον καημό της μικρής μας αδερφής» είχε πει το 2023 σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής η μεγαλύτερη κόρη του, Ξένια Ζερβού.

Ωστόσο, η μοίρα τού επιφύλαξε το πιο ακραίο σενάριο. Τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, με έκπληξη διαπίστωσαν πως το κοριτσάκι ήταν αναποδογυρισμένο και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θάφτηκε ζωντανό. Ομως όπως εξήγησε στην ίδια συνέντευξη η Ξένια Ζερβού, «επειδή τότε τους έθαβαν μόνο με σεντόνι και όχι μέσα σε φέρετρο, ίσως η αδερφή μου να είχε γυρίσει μπρούμυτα».

Ο Παντελής Ζερβός δεν εξομολογήθηκε σε κανέναν το φρικτό μυστικό, ούτε καν στη σύζυγό του. Ο ίδιος φέρεται ότι μίλησε ανοιχτά για την ιστορία αυτή λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή. «Εκείνες τις τραγικές μέρες στη Σαντορίνη όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε τον έθαβαν αμέσως για λόγους υγείας, καθώς τα μέσα ήταν ανύπαρκτα» φέρεται ότι είχε πει. Ο Παντελής Ζερβός, παρά το βαρύ πένθος, συνέχισε την καριέρα του, χαρίζοντας στο ελληνικό κοινό αξέχαστες ερμηνείες. Ομως η προσωπική του ζωή επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα πάντα οι ρόλοι του να είναι θλιμμένοι και γεμάτοι πόνο!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Kαλογήρου στον δρόμο του Παϊσιου

Αγνώριστοι (για τις ανάγκες των ρόλων τους) σταρ της...

Σκύλος αξίας 5.250.000 ευρώ

Τα μαλλιά της κεφαλής του πλήρωσε Ινδός για να...

Το ζευγάρι Ελλήνων που… παράτησε τη Σαντορίνη και συστήνει στους Νεοζηλανδούς το ελληνικό σουβλάκι

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο θριαμβεύει στη μακρινή Νέα Ζηλανδία,...

Κόλαση η ζωή των κατοίκων γύρω από το Γ’ Νεκροταφείο, με τους τάφους να έχουν φτάσει στις εισόδους των σπιτιών

Μια εκκωφαντική «κραυγή» αγωνίας υψώνεται από τις γειτονιές γύρω...

Ανύπαντρες έβαλαν νυφικό για καλό σκοπό

Η showbiz ντύθηκε νυφούλα λέγοντας «Yes, I do». Οπως...