Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Η Κάλλας «γκουρού» μαμαδίστικης κουζίνας!

Παγκόσμια διάκριση για το resto του Τζίμη Σταθοκωστόπουλου!

Η καλύτερη σπιτική κουζίνα της Αθήνας με την αύρα της Μαρίας Κάλλας στην καρδιά της Αθήνας είναι πλέον και με τη… βούλα στο εστιατόριο Callas Mama’s Cuisine, του επιχειρηματία Τζίμη Σταθοκωστόπουλου!

  • Από τη Μαρια Ανδρεου

Ο λόγος; Η μαμαδίστικη κουζίνας της ντίβας της όπερας επί της οδού Αδριανού 3, με θέα την Αρχαία Αγορά και τον Ναό του Ηφαίστου, στο Θησείο, επιβραβεύτηκε από το Restaurant Guru (έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εστίασης παγκοσμίως) ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας!

Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Callas Mama’s Cuisine, Τζίμης Σταθοκωστόπουλος

Εκεί, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Callas Mama’s Cuisine, και κάποτε ήταν το Ωδείο Athenaum (ένα ωδείο αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας), ο Τζίμης Σταθοκωστόπουλος, λίγους μήνες μετά και τη διάκριση του εστιατορίου του Υδρία στην Πλάκα από το Tripadvisor, έμαθε τα ευχάριστα νέα για τη δική του Κάλλας! H «Espresso» επισκέφτηκε to Callas Mama’s Cuisine με τους πράσινους βελούδινους καναπέδες, τις γήινες αποχρώσεις, τους επιβλητικούς πολυελαίους και τις φωτογραφίες από τη ζωή της μεγάλης ντίβας (μάλιστα, στον επάνω όροφο εκεί όπου ήταν το ωδείο, ο επιχειρηματίας βρήκε ένα πορτρέτο της Κάλλας, το οποίο τοποθέτησε στο εστιατόριο) και συνομίλησε με τον Τζίμη Σταθοκωστόπουλο για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του ρεστό που λάτρεψαν οι Αθηναίοι και οι τουρίστες!

Πόσα χρόνια λειτουργεί το Callas Mama’s Cuisine;

Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, μάλιστα ήταν Αύγουστος όταν άνοιξε. Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι η καλή δημιουργική ελληνική κουζίνα και η ευρύτερη μεσογειακή. Είμαστε μέσα στην καρδιά της Αρχαίας Αγοράς. Οι τουρίστες έρχονται διαβασμένοι και ζητούν από εμάς παραδοσιακά πιάτα. Τρελαίνονται για μουσακά, παστίτσιο, αρνάκι κλέφτικο, γεμιστά και φυσικά για τα σουβλάκια. Αλλά τους αρέσουν και τα θαλασσινά μας, όπως το χταπόδι και το καλαμάρι. Αυτά τα πιάτα είναι Νο 1 και τα έχουμε στο καθημερινό μας μενού! Είναι πάντα από φρέσκα προϊόντα και με μαμαδίστικες συνταγές. Το γλυκό που γίνεται ανάρπαστο είναι ο μπακλαβάς.

Μέσα στην ίδια χρονιά κατακτάς ένα ακόμη βραβείο, αυτή τη φορά από τον αναγνωρισμένο ιστότοπο Restaurant Guru για το Callas Mama’s Cuisine. To περίμενες;

Οταν μου το είπαν οι συνεργάτες μου, λέω από μέσα μου «πλάκα θα μου κάνουν». Γιατί μέσα σε μια χρονιά πήρα βραβείο για το εστιατόριο που διατηρώ στην Πλάκα, την Υδρία, από τον ιστότοπο Tripadvisor. Και ξέρεις, δεν κάνω κάτι για αυτό… Αυτά τα βραβεία τα δίνει το παγκόσμιο κοινό, πάνε με βάση τις κριτικές. Τι να πω; Δοξάζω τω Θεώ για αυτή την επιτυχία, ήταν μια καλή χρονιά για εμένα. Οταν μας έστειλαν το σήμα με τη διάκριση και την πήρα στα χέρια μου, είχα μείνει άφωνος. Με ικανοποίησε και αυτή η βράβευση. Αυτό σου δίνει μια ώθηση να δουλέψεις ακόμη πιο σωστά και υπεύθυνα μαζί με τους έμπειρους σεφ των ρεστοράν μας.

Οι τουρίστες την ξέρουν τη Μαρία Κάλλας;

Οι παλιότερες γενιές φυσικά, οι νέες όχι και τόσο. Πάντως, όλοι με ρωτούν για το κτίριο και την Κάλλας. Οσοι είναι λάτρεις της μουσικής την ξέρουν! Οι Αμερικανοί δε τη λατρεύουν, ενώ οι Ιταλοί εντυπωσιάζονται με το πορτρέτο της που έχουμε εδώ!

Οι Ελληνες έρχονται εδώ;

Ναι, όσοι θέλουν να φάνε μαμαδίστικο φαγητό. Δεν μας έρχονται τόσο πολύ το καλοκαίρι όσο τον χειμώνα. Αλλά αυτοί που θα μας έρθουν το καλοκαίρι μας λένε ότι έρχονται στο Θησείο, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα γιατί νιώθουν ότι βρίσκονται σε διακοπές! Το εστιατόριο έχει γίνει αγαπημένο στέκι ηθοποιών και τραγουδιστών, με τον κουμπάρο μου, τον Νίκο Οικονομόπουλο, που έρχεται, να μου λέει ότι τα φαγητά μας του θυμίζουν τη γιαγιά του!

Ποιο είναι το πιο ωραίο πιάτο του Callas Mama’s Cuisine, σύμφωνα με τα δικά σου γούστα;

Προσωπικά απολαμβάνω το ριζότο με τις γαρίδες, και είναι και νηστίσιμο για όσους νηστεύουν τον Δεκαπενταύγουστο για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μετά τη νηστεία θα επιλέξω το κλέφτικο, το αρνάκι που είναι μέσα στη λαδόκολλα, με χωριάτικη σαλάτα. Φυσικά, όλα αυτά είναι ωραία να τα συνοδεύσεις με ένα ποτήρι καλό ελληνικό κρασί, και έχουμε πολλές ετικέτες στα ρεστοράν μας. Η Ελλάδα μας είναι προορισμός γαστρονομικός και πρέπει να παραμείνει. Τα εστιατόριά μας μαγειρεύουν κάθε μέρα φρέσκο φαγητό, δεν είναι κάτι κατεψυγμένο. Δεν πρέπει να χάσουν οι τουρίστες την ιεροτελεστία τού να φάει κανείς σ’ ένα καλό ελληνικό ρεστοράν.

Sos για τον τουρισμό

Αλήθεια, είναι δύσκολο να διατηρείς κέντρα εστίασης στη χώρα μας;

Ναι, είναι δύσκολο, και το κράτος το κάνει ακόμη πιο δύσκολο με τη φορολογία, τη ΔΕΗ, το κόστος στις πρώτες ύλες. Για να δούμε ποιος θα αντέξει. Η οικογένειά μου, ο πατέρας μου, πλέον εγώ και αύριο ευελπιστώ ο γιος μου ο Φώτης είμαστε άνθρωποι που αγαπήσανε το καλό ελληνικό φαγητό και το αγαπάμε. Αυτή την περίοδο έρχονται ξένες εταιρίες και αγοράζουν και επενδύουν σε ελληνικά εστιατόρια. Τα λεφτά, όταν τα παίρνουν οι ξένοι, πάνε έξω, δεν μένουν εδώ… Αυτό ας το προσέξουμε. Ο γιος μου μακάρι να έχει την επιχειρηματικότητα μέσα του και να ανθήσει τη δουλειά. Το ονειρεύομαι, να είμαστε μαζί, αλλά ό,τι θέλει ας το αποφασίσει ο ίδιος.

Πώς κινήθηκε ο τουρισμός φέτος;

Φέτος ο τουρισμός δεν είναι καλός. Πολλοί τουρίστες ναι, αλλά όχι με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Αυτό όμως είναι μια γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν έχουμε ποιοτικό τουρισμό. Δεν θα ξοδέψουν πολλά. Είναι ο τουρισμός των Airbnb. Πάνε στο σούπερ μάρκετ, ψωνίζουν ελληνικά προϊόντα και έτοιμα φαγητά, ελληνικές γεύσεις, και τα καταναλώνουν. Βλέπεις στο κέντρο, όπου υπάρχουν σούπερ μάρκετ να υπάρχουν ουρές από τουρίστες. Ετσι πέφτει ο τζίρος στα ρεστοράν. Από αυτόν τον τουρισμό τα σούπερ μάρκετ βγαίνουν κερδισμένα. Πρέπει η Πολιτεία να κάνει στοχευμένες κινήσεις στο εξωτερικό με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ για να προσελκύσει πιο ποιοτικό τουρισμό. Χρειάζεται μεγαλύτερη διαφήμιση και συμμετοχή στις τουριστικές διεθνείς εκθέσεις.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί




Μποζουκια Αθηνα