Η «Espresso» στη συνέντευξη Τύπου της Ντενίση, με αφορμή το ορατόριο «Έξοδος – Ο δρόμος προς την αθανασία» που θα παρουσιαστεί στις 14 Μαΐου
- Από τη Μαρία Ανδρέου
Κι όμως, η θυσία δεν χάνεται!
Με τίτλο «Έξοδος – Ο δρόμος προς την αθανασία» θα παρουσιαστεί στις 14 Μαΐου, στις 20.30, στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου το ορατόριο σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και σκηνοθεσία και κείμενα Μιμής Ντενίση, με τη συμμετοχή των Άλκηστης Πρωτοψάλτη και Μάριου Φραγκούλη.
Πρόκειται για μια παράσταση-φόρο τιμής στην Ιερά Έξοδο των Μεσολογγιτών (1826). Διακόσια χρόνια μετά την ιστορική επιλογή των χιλιάδων Ελλήνων ηρώων να προτιμήσουν την ελευθερία και τον θάνατο ως στάση ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την υποδούλωση, σημαντικοί εγχώριοι καλλιτέχνες τούς τιμούν με σεβασμό.
Με την ευχή η «Έξοδος του Μεσολογγίου» να γίνει μέχρι και κινηματογραφική ταινία, η αγαπητή ηθοποιός αλλά και ιστορικός Μιμή Ντενίση, με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, παρέθεσε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου μαζί με τους συντελεστές της λαμπρής παράστασης «Έξοδος – Ο δρόμος προς την αθανασία», τον μουσικό Ανδρέα Κατσιγιάννη, τη μοναδική ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τη στιχουργό Λίνα Δημοπούλου και τον κορυφαίο δισκογραφικό παραγωγό Ηλία Μπενέτο.

Η Μιμή Ντενίση, που αυτή την περίοδο τρέχει ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και μια σειρά εποχής στη δημόσια τηλεόραση με τίτλο «Madre» και αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η ιστορία αφορά τους Έλληνες και αυτό το διαπίστωσε όταν 1.500.000 θεατές είδαν τις δύο θεατρικές παραστάσεις που έκανε για τη Σμύρνη, αλλά και όταν παρατήρησε ότι φέτος στο Μεσολόγγι 13.000 άτομα την Κυριακή των Βαΐων τίμησαν τους προγόνους τους, νέα παιδιά με στολές, την ημέρα της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου.
Όπως τόνισε:
«Τους Μεσολογγίτες δεν τους νίκησε ο Ιμπραήμ αλλά η ασιτία. Τρώγανε μέχρι ποντίκια και μπούτια νεκρών. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά ασχολήθηκε με τη σφαγή της Χίου και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Στην παράσταση εγώ και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης θα υποδυθούμε δύο Μεσολογγίτες που μιλάνε για την πολιορκία και την ασιτία. Δεν διάλεξαν τυχαία οι Μεσολογγίτες το βράδυ του Λαζάρου για την έξοδό τους. Ήταν μια νεκρανάσταση. Πιστέψτε με, λατρεύω την ιδέα της Ελλάδας! Την ιδέα του ελληνισμού την αγαπάει όλη η υφήλιος».

Και πρόσθεσε:
«Η σαχλαμάρα της τηλεόρασης, του TikTok πάει να χαζέψει τον κόσμο. Αλλά δεν θα το καταφέρει, όταν έχουμε προγόνους από το ηρωικό Μεσολόγγι. Οι ψυχές των ηρώων θα χαρούν να βλέπουν τα τρισέγγονά τους να μιλάνε για την απόφασή τους να θυσιαστούν και να αφυπνίσουν την οικουμένη. Τα παιδιά σήμερα θεωρούν την Ιστορία κάτι πολύ βαρετό. Κι όμως, όσα παιδιά ήρθαν και είδαν τις δύο θεατρικές παραστάσεις για τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και την ταινία μετέπειτα, άνοιξαν τα βιβλία τους και διάβασαν με ενδιαφέρον για τον ξεριζωμό του 1922. Για μένα πρέπει να γίνει ταινία για την Έξοδο του Μεσολογγίου αλλά και για τον Λόρδο Βύρωνα. Το ορατόριο του Ανδρέα Κατσιγιάννη μιλάει 200 χρόνια μετά για το ελεύθερο φρόνημα ανά τους αιώνες και δεν είναι ένα απολιθωμένο παρελθόν».
Από τη μεριά της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη υποστήριξε ότι η θυσία των Μεσολογγιτών έγινε σύμβολο σε όλον τον κόσμο, γιατί είχαν μνημειώδη ψυχή, ήθος και αφύπνισαν διαχρονικά τον αγωνιζόμενο άνθρωπο που αντιστέκεται πνευματικά για την ελευθερία!
