«Συμμορίες» χιμπατζήδων σε ρόλο συνοροφύλακα

Περιπολίες θανάτου, με στόχο να κρατήσουν τους εχθρούς εκτός συνόρων, πραγματοποιούν «συμμορίες» χιμπατζήδων που ανήκουν στη διαβόητη φυλή Νγκόγκο, στην Ουγκάντα

Περιπολίες θανάτου, με στόχο να κρατήσουν τους εχθρούς εκτός συνόρων, πραγματοποιούν «συμμορίες» χιμπατζήδων που ανήκουν στη διαβόητη φυλή Νγκόγκο, στην Ουγκάντα.

Ερευνητές, που μελετούν εδώ και 20 χρόνια τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης κοινωνίας χιμπατζήδων, έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την ιδιαίτερη δράση τους. Ενώ άλλα ζώα μπλέκουν σε καβγάδες για την προάσπιση της περιοχής τους, που είναι αποτέλεσμα τυχαίων συναντήσεών τους, οι χιμπατζήδες Νγκόγκο που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Κιμπάλε φαίνεται ότι αναζητούν σκόπιμα εχθρούς στα σύνορα των περιοχών τους, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ομαδικής συνεργασίας.

Οπως υπογράμμισαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνας, οι εν λόγω περιπολίες γίνονται από πολλά μέλη της κοινότητας, τα οποία ταξιδεύουν ως τα σύνορα της περιοχής τους επιδεικνύοντας εξαιρετικά άγρια συμπεριφορά. Μερικές φορές, μάλιστα, εισέρχονται και σε γειτονικές περιοχές για «τσαμπουκά».

Συγκρούσεις

Αυτή η συμπεριφορά τους, αν και είναι επικίνδυνη και οδηγεί συχνά σε βίαιες συγκρούσεις με μέλη άλλων κοινοτήτων, φαίνεται ότι τους δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μεγαλύτερη περιοχή και ασυνήθιστα μεγαλύτερη προμήθεια τροφίμων σε σχέση με τους εχθρούς τους. Η κοινωνία των Νγκόγκο έχει αυξήσει μάλιστα σημαντικά το μέγεθός της στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι οι περιπολίες στερούν από τα αρσενικά πολύτιμο χρόνο από το ζευγάρωμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ