«Αντιβιοτικό» στους χάκερ

Δημιούργησαν αρχείο που προστατεύει τον υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό

Δημιούργησαν αρχείο που προστατεύει τον υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό

Από τον
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Αποτελεσματικά αποδείχθηκαν κατά τη νέα κυβερνοεπίθεση τα ανακλαστικά των ανθρώπων ασφαλείας, οι οποίοι -αν και ελαφρώς κατόπιν εορτής- κατάφεραν να δημιουργήσουν «αντιβιοτικό» που σταματάει την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ανατριχίλα προκαλεί η προειδοποίηση του NATO ότι μια νέα παγκόσμια κυβερνοεπίθεση θα σημαίνει πόλεμο.

Λίγες ώρες μετά το χτύπημα των χάκερ, ειδικοί δημιούργησαν το αρχείο «perfc» που προορίζεται μόνο για ανάγνωση και προστατεύει τον υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό που ονόμασαν «NotPetya».
Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα Bleeping Computer για να αντιγράψει το αρχείο στον φάκελο «C:\Windows», σταματώντας την επίθεση. Το πρόβλημα είναι ότι το «αντιβιοτικό» προστατεύει μόνο τον υπολογιστή στον οποίο εφαρμόζεται και δεν αποφεύγεται η εξάπλωσή του σε άλλους υπολογιστές.

Η κυβερνοεπίθεση GoldenEye της Τρίτης, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε από το φορολογικό λογισμικό MEDoc στην Ουκρανία, σήμανε συναγερμό στο NATO. Και αυτό διότι είναι η δεύτερη σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά το πλήγμα του WannaCry τον Μάιο, και μάλιστα το νέο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιο εξελιγμένο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι νέο πλήγμα από τους χάκερ θα σημαίνει πόλεμο. Τόνισε ότι οι Σύμμαχοι μπορεί να ενεργοποιήσουν το Αρθρο 5 για την αμοιβαία αμυντική δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ για την προστασία της ασφάλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι οι σύμμαχοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη λογική «όλοι για έναν και ένας για όλους», για να αντιμετωπίσουν τους υπευθύνους για πιθανό νέο διαδικτυακό πλήγμα, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και αν βρίσκονται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ