Φόβοι για νέο «Περλ Χάρμπορ»

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χάκερ μπορούν να εξαπολύσουν επίθεση και να παραλύσουν τη χώρα

Οι χάκερ που χτύπησαν δύο φορές με παγκόσμιες κυβεροεπιθέσεις τους τελευταίους μήνες μπορεί να προκαλέσουν νέο «Περλ Χάρμπορ», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Φυσικά, δεν πρόκειται να εξαπολύσουν ξαφνική αεροπορική επίθεση, όπως έκαναν οι Ιάπωνες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο φόβος είναι ότι χρησιμοποιώντας προηγμένα ψηφιακά όπλα μπορεί να προκαλέσουν χάος στις ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Οπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι χάκερ μπορεί να εξαπολύσουν προηγμένης μορφής διαδικτυακή επίθεση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παραλύσει τις ΗΠΑ ή κάποιον σύμμαχό τους.

Η έντονη ανησυχία τους είναι μήπως βάλουν στο στόχαστρό τους ζωτικές υποδομές της χώρας και καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματά τους, αχρηστεύοντάς τες.

Ψηφιακά όπλα

Η δυνατότητα να το πετύχουν φαίνεται ότι υπάρχει, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς οι χάκερ φέρεται ότι έχουν στα χέρια τους ψηφιακά όπλα που έκλεψαν από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, NSA.

Η ομάδα χάκερ Shadow Brokers είχε υποστηρίξει τον Απρίλιο ότι έκλεψε εξελιγμένο λογισμικό, που πλήττει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το οποίο ανέπτυξε η NSA για το ενδεχόμενο κυβερνοπολέμου.

Αν και η NSA επισήμως το αρνείται, πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει η «New York Times», θεωρούν πως οι εξελιγμένοι ιοί αναπτύχθηκαν από την απόρρητη μονάδα της NSA «Επιχειρήσεις κατά παραγγελία πρόσβασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, ο οποίος κατονόμασε τη NSA ως πηγή του κακόβουλου λογισμικού των τελευταίων παγκόσμιων κυβερνοεπιθέσεων.

Ο δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνιας Τεντ Λιου μάλιστα κάλεσε τη NSA να σταματήσει να συσσωρεύει γνώσεις για «κερκόπορτες» στους υπολογιστές, οι οποίες τελικά γίνονται κτήμα κακόβουλων ομάδων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ