Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

«Αυλαία» για τον Λεωνίδα της Επιδαύρου που τάιζε τους stars

❱❱ Ερωτες και μυστικά μιας ολόκληρης εποχής
❱❱ Τα μπιφτέκια της Παξινού και το γιουβέτσι της Μερκούρη Η είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Λιακόπουλου, ιδιοκτήτη της ομώνυμης ταβέρνας που βρίσκεται στο χωριό Λυγουριό, κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ανέσυρε μνήμες μιας ολόκληρης εποχής. 

Ιστορίες μοναδικές για όσα έλαβαν χώρα στα τραπέζια του μαγαζιού του, τις παρέες που άγγιξαν τα όρια του μύθου, τους έρωτες, τις ίντριγκες… 

Ο θρυλικός εστιάτορας, ο μόνος που έπειθε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να κάνει ατασθαλίες στη διατροφή της, αυτός που μαγείρεψε την παραμονή Χριστουγέννων του 1991 για τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος πέρασε ξαφνικά το κατώφλι του μαζί με τον πρέσβη Χρήστο Μαχαιρίτσα, εκείνος που περίμενε τη Μελίνα Μερκούρη με ένα πιάτο τηγανητές πατάτες στο χέρι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνων, αφήνοντας σπουδαία κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια του, καθώς η ταβέρνα του αποτελεί κομμάτι της μεταπολεμικής θεατρικής ιστορίας.

bvsdghstgh 1

Η ηλικία του εστιατορίου του Λεωνίδα μετρά τόσα χρόνια όσα και τα Επιδαύρια. Το 1953 ξεκίνησε ως καφενείο από τον ίδιο -ήταν τότε 19 χρόνων- και τον πατέρα του. Εναν χρόνο μετά κατέβηκε το Εθνικό Θέατρο για την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο και το 1955 ο ΕΟΤ ζήτησε από τους Λυγουριώτες να ανοίξουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους ηθοποιούς. 

bvsdghstgh 4

Από την πλευρά τους, ο Λεωνίδας και ο πατέρας του άνοιξαν την κουζίνα τους για να τους «ταΐσουν». Ομως, ο κόσμος ήταν πολύς και τα χέρια ελάχιστα. Τότε, λοιπόν, μπήκε στην κουζίνα η Κατίνα Παξινού. Η κορυφαία τραγωδός, αλλά και σπουδαία μαγείρισσα, έφτιαξε μπιφτέκια, τα οποία έψηνε λίγα λίγα στη σχάρα. Μάλιστα, η Παξινού ήταν εκείνη που έμαθε στην κυρία Κάκια, τη σύζυγο του Λεωνίδα, να μαγειρεύει μόλις τον παντρεύτηκε, καθώς η τελευταία ήταν μόλις 20 χρόνων και δεν είχε ιδέα από μαγειρική. 

Προσωπικότητες

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο γιος του Λεωνίδα, ο Νίκος, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, που με τον αδελφό του Γιώργο και τη μητέρα τους έχουν αναλάβει τα ηνία του μαγαζιού, είχε μιλήσει για όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έχουν περάσει από τα τραπέζια της ιστορικής ταβέρνας: «Την Παξινού τη θυμάμαι πολύ λίγο. Τον Μινωτή και τον νονό μου (σ.σ.: Θάνος Κωτσόπουλος) αρκετά. Από κει και πέρα, τους έχω ζήσει καλά όλους. Εχω πολλές μνήμες. Δεν υπήρξε κανείς με τον οποίο να μην έχουμε καλή χημεία – τα πηγαίναμε και τα πάμε καλά με όλους. Η Μερκούρη είχε μια τεράστια συμπάθεια στον πατέρα μου, είχαν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Εμπαινε στην κουζίνα κι έβαζε μόνη της το φαγητό, συνήθως γιουβέτσι. Δεν είχε ποτέ τουπέ. Ακόμα και όταν έγινε υπουργός ήταν πάντα η ίδια». 

bvsdghstgh 2

Στο χωριό υπήρχαν ελάχιστα τηλέφωνα και οι ηθοποιοί μαζεύονταν στου Λεωνίδα για να μιλήσουν με την Αθήνα, χωρίς να φοβούνται να πουν αυτά που ήθελαν με τη σκέψη ότι κάποιοι τους άκουγαν. Ηταν ο άνθρωπός τους και ήξερε να κρατά μυστικά… Γι’ αυτό και οι καλλιτέχνες έβλεπαν το μαγαζί του σαν δεύτερο σπίτι τους. Και οι αποδείξεις υπάρχουν στους τοίχους του μαγαζιού! Οι φωτογραφίες με όλους τους σπουδαίους που πέρασαν από εκεί έχουν αναγάγει τον χώρο σε μουσείο του θεάτρου. Κανείς δεν προσπερνά χωρίς να σταθεί στην Κάλλας, στον Τσαρούχη, στον Κουν… Ο Μιτεράν, η Μελίνα και ο Ντασέν, η Συνοδινού και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, η Πίνα Μπάους, ο Ιθαν Χοκ και ο Kέβιν Σπέισι βρέθηκαν εκεί. Ο Μπέρνσταϊν, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πίτερ Χολ, ο Πίτερ Μπρουκ, ο Βουτσινάς, η Βουγιουκλάκη, η Καρέζη, η Κατσέλη, ο Κούρκουλος… 

bvsdghstgh 5

Η λίστα των ανθρώπων που επισκέφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια την ταβέρνα του Λεωνίδα είναι ατέλειωτη. Γιατί, μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, ο Λεωνίδας όμως δεν έχασε ποτέ την αίγλη του. 

bvsdghstgh 3

To βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, καθώς το Εθνικό θα βρεθεί στην Επίδαυρο για την πρώτη φετινή παράστασή του, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, η σκέψη όλων θα είναι στον αγαπημένο εστιάτορα, που κηδεύτηκε χθες, στις 4 το απόγευμα.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

Ο ΚΑΒΓΑΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 

Για τουλάχιστον 50 χρόνια στην ταβέρνα του Λεωνίδα, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, καταγραφόταν ο παλμός των επιδαύριων παραστάσεων και διαμορφώνονταν οι πρώτες κριτικές. Δεν ήταν μόνο αυτά, όμως, που συνέβαιναν τα καλοκαιρινά βράδια στο μαγαζί… Εδώ γεννήθηκαν έρωτες, έλαβαν χώρα καλλιτεχνικές κόντρες, αλλά και καβγάδες που άφησαν εποχή. Ενας από αυτούς ήταν ανάμεσα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την πρώτη φορά που η εθνική μας σταρ κατέβηκε στην Επίδαυρο, με τη «Λυσιστράτη». 

bvsdghstgh 6

«Ενα βράδυ μετά την πρόβα, κατά τις 2.30-3.00 το πρωί, τη φώναξε έξω από το μαγαζί ο Παπαμιχαήλ, εκείνη βγήκε, στάθηκε μπροστά στο αυτοκίνητο και έγινε ένας καβγάς τεράστιος. Ολο το μαγαζί σταμάτησε ό,τι έκανε και δεν έβγαζε άχνα. Μετά, εκείνος μπήκε στο αυτοκίνητο κι έφυγε» αποκάλυψε σε περσινή συνέντευξή του στη «Lifo» ο γιος του Λεωνίδα Νίκος και συνέχισε: «Εχουν γίνει κι άλλοι τσακωμοί, αλλά είναι ανθρώπινα όλα αυτά. Και, εκτός από το φλερτ που κάναμε όταν ήμασταν νέοι, έχουν γεννηθεί και πολλοί έρωτες εδώ μέσα. Μπορεί στην πορεία του χρόνου να τελείωσαν, αλλά, όταν γεννήθηκαν, ήταν πολύ δυνατοί. Εδώ γεννήθηκε ο έρωτας μεταξύ Λάτση και Κούρκουλου, το 1985. Ηταν καλεσμένη του Κώστα του Καρρά η Λάτση -εκείνος έπαιζε “Ορέστη”- και ο Κούρκουλος την είδε και την ερωτεύτηκε». 

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...