Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η βίλα του Ιόλα αλλάζει χέρια!

Η πολύχρονη περιπέτεια της βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα φαίνεται ότι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της. Το σπίτι του θρυλικού γκαλερίστα και συλλέκτη έργων τέχνης, το οποίο λεηλατήθηκε, απαλλοτριώθηκε, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το 1998, και κατέληξε «μήλον της Εριδος» στα δικαστήρια, πρόκειται να περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

fergf 1

Το δημοτικό συμβούλιο, με εισήγηση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Σταθόπουλου, αποφάσισε την Τρίτη 18/07 την αγορά του κτήματος και του σπιτιού του μαικήνα των τεχνών αντί του ποσού των 3.000.000 ευρώ, με στόχο την ανάδειξή του «σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του». Οπως τόνισε ο κ. Σταθόπουλος στην εισήγησή του, ο δήμος πέτυχε τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού που ζητούνταν για την ιστορική βίλα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το ποσό θα εξοφληθεί σε δόσεις. Ετσι, «έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει το βάρος της αγοράς, χωρίς να κινδυνέψουν τα υπόλοιπα έργα της πόλης που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης» επεσήμανε. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και μηνύματα από πολλές πλευρές ότι «μετά την απόκτηση του ακινήτου από τον δήμο, θα ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση των διαδικασιών ανακαίνισης και λειτουργίας του».

Δύο μήνες πριν, ο φίλος και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, είχε μιλήσει στην «Espresso» για την απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να αγοράσει τον ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας χώρο. «Εφτασε η στιγμή της δικαίωσης» είχε πει «σας το ανακοινώνω με πολλή χαρά», ενώ άφησε αιχμές για τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, στις 25 Μαΐου, με 155 έργα τέχνης και αντικείμενα από τη συλλογή Ιόλα, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Σταθούλης έδωσε, λοιπόν, τη δική του εξήγηση: «Σαφώς αυτή η συλλογή θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτό ακριβώς το σπίτι. Η ανιψιά του, όμως, επέλεξε άλλον δρόμο. Οσο κι αν κάποιοι επιμένουν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος του Ιόλα, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς όλοι, πεισματικά, θα τραβήξουμε μπροστά και, μόλις παραλάβουμε τον χώρο από τις στάχτες του, θα τον ξαναφτιάξουμε».

fergf 2

Να θυμίσουμε ότι η μυθική βίλα, συνώνυμο της απόλυτης χλιδής, έχει γίνει πλέον ένα κτίριο-φάντασμα. Με το που άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιόλας, το 1987, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, νικημένος από το ΑΙDS, oι νόμιμοι κληρονόμοι του άδειασαν την κατοικία του από τα αμύθητης αξίας έργα τέχνης και αντικείμενα, ενώ τα επόμενα χρόνια στο κτίσμα έγινε κανονικό πλιάτσικο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...