Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κώστας Σπυριούνης: Η σχέση μου με την Αλίκη ήταν καρμική

Ο Κώστας Σπυριούνης μιλά για τη γνωριμία του με την «εθνική σταρ», την οποία ζωγράφισε μετά τον θάνατό της για σειρά γραμματοσήμων

Ενας μύθος, μια άγνωστη παιδική ιστορία αγάπης και ένα γραμματόσημο των ΕΛ.ΤΑ. πίσω από το οποίο κρύβεται ένα όμορφο μυστικό. Αυτά είναι τα στοιχεία που περιγράφουν τη σχέση που είχε ο σπουδαίος ζωγράφος Κώστας Σπυριούνης με την αξέχαστη «εθνική σταρ» Αλίκη Βουγιουκλάκη, που αύριο συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατό της.

Η «αιώνια έφηβη» δεν βρίσκεται ανάμεσά μας από τις 23 Ιουλίου του 1996 και μόνο οι ταινίες της έχουν απομείνει για να μας θυμίζουν τη λαμπρή καριέρα της. Ωστόσο, ο βραβευμένος καλλιτέχνης και μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη Κώστας Σπυριούνης θυμάται σαν χθες τη γνωριμία τους και το πρώτο της χάδι, όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί.

Η συνάντηση

«Η σχέση μου με την Αλίκη φαντάζει σχεδόν καρμική. Και αυτό γιατί, όταν τη γνώρισα στα οκτώ μου χρόνια, δεν θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ ή, καλύτερα, να ονειρευτώ ότι κάποιες δεκαετίες μετά θα έπρεπε να τη ζωγραφίσω για τη σειρά γραμματοσήμων με τους αξέχαστους ηθοποιούς που κυκλοφόρησαν από τα ΕΛ.ΤΑ. το 2009!» αποκαλύπτει στην «Espresso» ο ζωγράφος και γυρίζει τον χρόνο στο παρελθόν, στην ημέρα που συνάντησε τη λαμπερή σταρ στο πανέμορφο ψαροχώρι της Εύβοιας, το Μαρμάρι.

«Η αιτία που συνάντησα για πρώτη φορά την Αλίκη ήταν η αγαπημένη μου ξαδέλφη και σπουδαία ηθοποιός του παλιού καλού κινηματογράφου Μαριάννα Κουράκου. Η Μαριάννα διατηρεί ένα πανέμορφο σπίτι στο Μαρμάρι, δίπλα στη θάλασσα. Εκεί, λοιπόν, όταν εγώ ήμουν οκτώ ετών, φιλοξένησε την καλή της φίλη Αλίκη Βουγιουκλάκη, καθώς και τον ηθοποιό Γιώργο Μούτσιο με τη σύζυγό του Δέσποινα Νικολαΐδου. Κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό, αλλά το έμαθα! Θυμάμαι ότι “έφαγα” τη μάνα μου να με πάει στο σπίτι της Μαριάννας. Βρισκόμασταν και εμείς εκεί για διακοπές και δεν ήθελα με τίποτα να χάσω την ευκαιρία να δω από κοντά το είδωλο της εποχής. Από τα πολλά, μίλησε τηλεφωνικά η μητέρα μου με τη Μαριάννα και εκείνη της είπε ότι μπορούσα να πάω όποτε ήθελα».

Ετσι κι έγινε. Πιασμένος χέρι χέρι με τη μητέρα του, ο μικρός Κώστας βρέθηκε έξω από την όμορφη βίλα.

«Οταν μπήκαμε μέσα στο σπίτι, η καρδιά μου ήταν έτοιμη να σπάσει. Η Αλίκη ήταν εκεί, όπως και οι άλλοι δύο ηθοποιοί, που τους γνώριζα από τις ταινίες τους. Εχασα τα λόγια μου, εκείνη με πλησίασε, με χάιδεψε και μου έδωσε ένα τρυφερό φιλί, όπως κι εγώ! Θυμάμαι ότι με παρατηρούσε και της άρεσε το βλέμμα μου. Μου έδωσε ένα αυτόγραφο, που μέχρι σήμερα κρατώ ως κάτι σπάνιο και σημαντικό. Την κοιτούσα συνέχεια, ήθελα να αποτυπώσω τα πάντα στο μυαλό μου, ώστε να μην την ξεχάσω ποτέ. Μάλιστα, εκείνη γύρισε και είπε στη Μαριάννα: “Εχει ένα τόσο έξυπνο βλέμμα, που είμαι σίγουρη ότι θα δούμε πολλά στο μέλλον από εκείνον”. Λες και κάτι μάντεψε τότε, που βγήκε τελικά αληθινό!» λέει ο Κώστας Σπυριούνης.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες που γνώρισε στο διάβα της ζωής του ο Κώστας Σπυριούνης. Το 2009, 10 χρόνια μετά τον θάνατο της «εθνικής σταρ», δέχτηκε τη σημαντική πρόταση να φιλοτεχνήσει με την υπογραφή του μια σειρά από γραμματόσημα με τα πρόσωπα ηθοποιών που άφησαν εποχή.

«Η πρόταση ήταν τόσο τιμητική, που δεν μπήκα καν στη διαδικασία να τη σκεφτώ. Είπα αμέσως “ναι” και ξεκίνησα τη δουλειά με ζήλο και αγάπη προς όλες αυτές τις προσωπικότητες» λέει.

«Ηταν πραγματικά λαμπερή»

Το πρόσωπο της Αλίκης ήταν, μάλιστα, το πρώτο που ο Κώστας Σπυριούνης κλήθηκε να ετοιμάσει για τη σειρά με τα γραμματόσημα. Τώρα αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά της ομορφιάς της. «Με τη βοήθεια του Κώστα Σάκκαρη από τη Φίνος Φιλμ ψάξαμε αρχεία από εκατοντάδες φωτογραφίες ώσπου να επιλέξω. Επειδή εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν έντονα φώτα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “καίγονται ” κάποια σημεία των προσώπων. Τελικά βρήκα αυτή που, αν θυμάμαι καλά, είναι από την ταινία “Το πιο λαμπρό αστέρι”, και ξεκίνησα. Δουλεύοντας πάνω στο πρόσωπο της Αλίκης, ανακάλυψα ότι διέθετε ένα όμορφο μέτωπο, υπέροχα εκφραστικά μάτια και ένα πιγούνι που σήμερα βλέπουμε μόνο σε αγάλματα. Ηταν πραγματικά λαμπερή και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Δεν είναι τυχαίο που ο φακός τη λάτρεψε τόσο πολύ, όπως φυσικά και όλοι εκείνοι οι σπουδαίοι που την πίστεψαν και την ανέδειξαν σε πραγματικό αστέρι, όπως ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Φιλοποίμην Φίνος και άλλοι της εποχής».

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...