Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οικογενειακές στιγμές στα Νότια για τον Σόμμερ και τη σύζυγό του Βαλεντίνη

Οικογενειακές στιγμές στη Γλυφάδα μοιράστηκαν ο Κώστας Σόμμερ και...

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Δάκρυα για το γλυκό κορίτσι των μπουάτ με τη σπουδαία φωνή

Η Αρλέτα «έφυγε» έπειτα από σκληρή μάχη! Πάλευε για μήνες στο νοσοκομείο, χτυπημένη από έμφραγμα και εγκεφαλικό ► Τα «Ησυχα βράδια» η Αθήνα θα εξακολουθεί να ανάβει σαν μεγάλο καράβι, αλλά πλέον χωρίς την αισθαντική φωνή της Αρλέτας. Η τραγουδίστρια της «Σερενάτας» και του «Μπαρ το ναυάγιο», η συνθέτρια με τη μελωδική φωνή, που δεν αποχωρίστηκε ποτέ την κιθάρα της, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ύστερα από σκληρή μάχη που έδωσε επί οκτώ μήνες για να κρατηθεί στη ζωή. 

Η Αριάδνη Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό.

Το γλυκό κορίτσι των μπουάτ γεννήθηκε στην Αθήνα και ως την εφηβεία του έζησε στην Αγίου Κωνσταντίνου. Στα 12 χρόνια της μετακόμισε οικογενειακώς στα Εξάρχεια. Απόφοιτος του Αρσακείου, από μικρή έδειξε την αγάπη της στην καλλιτεχνία, γι’ αυτό έδωσε εξετάσεις για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου φοίτησε έχοντας σπουδαίους καθηγητές της εποχής.

Η γνωριμία της με τον Γιώργο Παπαστεφάνου υπήρξε καθοριστική, αφού εκείνος ακούγοντάς την τυχαία να τραγουδάει της πρότεινε να κάνουν μαζί έναν δίσκο. Στην παρθενική δουλειά της το 1966 (από όπου ξεχώρισε το «Μια φορά θυμάμαι») τραγούδια της είχαν γράψει ο Γιάννης Σπανός, ο ίδιος ο fwefgr 1Παπαστεφάνου, αλλά και ο Νότης Μαυρουδής. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε και τις ζωντανές εμφανίσεις της στις μπουάτ, «χτίζοντας» αργά αλλά σταθερά τον μουσικό μύθο της. Ακολούθησε μια σειρά από δισκογραφικές δουλειές και συνεργασία με σπουδαίους συνθέτες: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Σπανός, Κραουνάκης.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 την ανάγκασαν να σταματήσει για λίγα χρόνια το τραγούδι, ωστόσο με την παρότρυνση του Ζωρζ Μουστακί ξαναβγήκε στο πάλκο και «ρίχτηκε» με τα μούτρα στη δουλειά, κυκλοφορώντας ενδιαφέρουσες δουλειές.

Μακρά φιλία

Μια από αυτές ήταν το άλμπουμ «Περίπου» του 1984, στο οποίο συνεργάστηκε πρώτη φορά με τον Λάκη Παπαδόπουλο και οι δυο τους έμελλε να συνδεθούν με μακρά φιλία. Από το άλμπουμ αυτό (που είχε για εξώφυλλο μια γάτα) ξεχώρισε ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της, η «Σερενάτα», ενώ στην επόμενη δουλειά τους, το «Τσάι γιασεμιού», είχε συμπεριληφθεί μια από τις ωραιότερες ελληνικές μπαλάντες, «Τα ήσυχα βράδια», αλλά και το κομμάτι «Batida de coco». Ισως το πιο γνωστό κομμάτι της ήταν το «Μπαρ το ναυάγιο», που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Εκτός από τη μουσική η Αρλέτα είχε ασχοληθεί και με τον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, ενώ είχε εικονογραφήσει και βιβλία.

Η Αρλέτα δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε επέτρεψε σε κανέναν να… εισβάλει στην προσωπική ζωή της. Πάντως, δήλωνε ανοιχτά κατά του γάμου. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν κατά του γάμου, του δικού μου, όχι των άλλων. Δεν ήταν το ζητούμενο, είχα άλλα πράγματα. Αν έκανα παιδιά, γιατί εγώ θεωρώ ότι κάποιος παντρεύεται μόνο για να κάνει παιδιά, θα ήμουν πολύ άδικη απέναντί τους και τα παιδιά εγώ τα αγαπώ. Οπως αγαπώ και τα ζώα» είχε δηλώσει.

Το πρώτο πρόβλημα το 2008

Τα προβλήματα της υγείας της άρχισαν το 2008, όταν λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου του Βόλου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μια ολονύχτια μάχη στο χειρουργείο προκειμένου να την κρατήσουν στη ζωή. «Οταν συνήλθα, ήμουν τελείως παράλυτη και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να ξανασταθώ στα πόδια μου… Το ότι σώθηκα είναι σίγουρα θαύμα» είχε δηλώσει η ίδια σε μια από τις συνεντεύξεις της.

Επειτα από μια μικρή αποχή από τα καλλιτεχνικά δρώμενα επέστρεψε δριμύτερη κυκλοφορώντας νέα δισκογραφική δουλειά αλλά και κάνοντας επιλεγμένες συναυλίες με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...