Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Λίζα Σαρηγιαννίδου: Ταξίδι στον χρόνο με ψάθινα καπέλα

Η γλυκιά πιλοποιός μιλάει στην «Espresso»για την τέχνη της και την «προίκα» από τον πατέρα της  Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη 

Χειροποίητα ψάθινα κανοτιέ και φεντόρες, ζωγραφιστούς παναμάδες, καπελίνες, αλλά και ναυτικά κασκέτα, όλα φτιαγμένα στο χέρι με αγάπη και μεράκι, φέρουν την υπογραφή της Λίζας Σαρηγιαννίδου.

Με μέντορά της τον πατέρα της Σάββα, που τη μύησε από νωρίς στα μυστικά της τέχνης του πιλοποιού, η γλυκιά Λίζα κατάφερε από τα πρώτα κιόλας βήματά της στον χώρο όχι μόνο να ξεχωρίσει, αλλά και να θεωρείται σήμερα η καλύτερη τεχνίτρια χειροποίητων ψάθινων καπέλων.

Στο όμορφο εργαστήριό της στην περιοχή του Ψυρρή, όπου μόνο μια ματιά σε ταξιδεύει στον χρόνο και στις δεκαετίες που η τέχνη του πιλοποιού ανθούσε στο κέντρο της Αθήνας, τα πάντα μυρίζουν έντονα καλοκαίρι. Η γλυκιά μυρωδιά της ψάθας που χρησιμοποιεί για τις δημιουργίες της έχει διαποτίσει τόσο τους τοίχους όσο και κάθε αντικείμενο που υπάρχει εκεί μέσα. Ολα τα εργαλεία μα και οι μηχανές είναι η επαγγελματική «προίκα» που της άφησε ο πατέρας της Σάββας Σαρηγιαννίδης και που δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί, όπως αποκαλύπτει στην «Espresso».

«Οταν λέμε ότι εδώ φτιάχνουμε ψάθινα καπέλα όπως παλιά, το εννοούμε. Τα πάντα, από τα καλούπια και τις μηχανές μέχρι κάθε εξάρτημα, όπως η ανέμη και τα μικρά εργαλεία μας, είναι από την εποχή του πατέρα μου! Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε τα σιδερένια καλούπια, να βρέχουμε την ψάθα, να τη ράβουμε και να τη σιδερώνουμε σε μια πρέσα του 1924 από τη Φλωρεντία. Εδώ ήρθα σε πρώτη επαφή με την ψάθα και εδώ έφτιαξα στα 20 μου χρόνια το πρώτο μου καπέλο» λέει.

Για τη Λίζα Σαρηγιαννίδου τα πάντα στην επαγγελματική της ζωή είχαν μια φυσική ροή και εξέλιξη. Οπως εξηγεί, αισθάνεται ότι γεννήθηκε για να καταγράψει αυτή την πορεία.

«Αν ξεκινούσα από την αρχή, πάλι με την ψάθα θα ήθελα να ασχοληθώ, καθώς με κάνει να αισθάνομαι γεμάτη και συναισθηματικά πλούσια. Είναι όλο αυτό το ρομαντικό στοιχείο που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία, που με γεμίζει. Η μαγεία να φτιάξεις καινούργια σχέδια, να ασχοληθείς με νέα υλικά και να έρθεις σε επαφή με ένα κοινό που ακόμα και σε περίοδο κρίσης ξέρει να σέβεται και να εκτιμά τη δουλειά σου. Σ’ αυτόν τον κόσμο θέλω να απευθύνομαι, καθώς και σε εκείνους που θυμούνται αντί για μένα να κάθεται στις μηχανές ο πατέρας μου». Σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού προς το νμέντορά της, η Λίζα κατάφερε με τη βοήθεια ενός graffiti artist να κρατήσει έντονα στον χώρο την παρουσία του πατέρα της, ζωγραφίζοντας ένα τεράστιο πορτρέτο του στον κεντρικό τοίχο του νέου εργαστηρίου της!

«Ηταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για εκείνον, που τόσο απλόχερα με έμαθε να αγαπώ την τέχνη του. Αισθάνθηκα την ανάγκη να τον βλέπω καθημερινά» λέει.

Εκτός από τα ψάθινα καπέλα, το εργαστήριο ειδικεύεται και στα κλασικά ναυτικά κασκέτα, όπως εκείνο που φορούσε ο Ζορμπάς στην αξέχαστη ταινία του 1964:

«Το συγκεκριμένο σχέδιο εξακολουθεί να αγαπιέται πολύ. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είναι μόδα και στις γυναίκες, που το προτιμούν και δημιουργούν πολλά στιλ φορώντας το» αναφέρει.

2 5

Ανάρπαστα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τα καπέλα της Λίζας Σαρηγιαννίδου γίνονται ανάρπαστα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, πολλοί τουρίστες την επισκέπτονται για να δουν από κοντά τη δουλειά της, ενώ δεν είναι λίγοι και οι διάσημοι πελάτες της που επιλέγουν κάθε χρόνο τα εντυπωσιακά αξεσουάρ της όχι μόνο για να προστατευτούν από τον ήλιο, αλλά και για στιλ.

«Σε στιλ trilby, panama ή cow boy, τα καπέλα συνδυάζονται τέλεια τόσο με το μαγιό στην παραλία όσο και με την απογευματινή βόλτα. Ειδικά για φέτος, αν οι γυναίκες θέλουν να κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση, μπορούν να επιλέξουν καπέλο σε floppy σχέδιο που έχει πιο μεγάλο πλατύγυρο και παραπέμπει στις σταρ του Χόλιγουντ των δεκαετιών του ’60 και του ’70, όπως η εκθαμβωτική Σοφία Λόρεν και η πανέμορφη Αλίκη Βουγιουκλάκη» λέει.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...