Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Λάσκαρη: Είχε προφητεύσει τον θάνατό της

Υστατο «χαίρε» στη Λάσκαρη με απόντες τους Κώστα Βουτσά, Τόλη Βοσκόπουλο και Γιώργο Πάντζα

Λεωφόρο του Χόλιγουντ θύμιζε χθες η οδός Σκουφά, καθώς οι μαύρες λιμουζίνες και τα θεόρατα τζιπ προσέγγιζαν το ένα πίσω από το άλλο τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, όπου πλήθος πολιτικών, ηθοποιών, σκηνοθετών, αλλά και celebrities αποχαιρέτησαν το «Crazy girl» του ελληνικού σινεμά.

Παρότι η παράκληση της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στην «Κιβωτό» του πατέρα Αντωνίου, 25 τεράστια λευκά στεφάνια στέκονταν στην είσοδο του ναού, ένα εκ των οποίων ήταν από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, που λείπει στο εξωτερικό.

wegf 1

Οι πάλαι ποτέ κινηματογραφικοί συνεργάτες της Ζωής Λάσκαρη Φαίδων Γεωργίτσης και Γιάννης Βογιατζής βρέθηκαν κοντά της στην τελευταία «παράστασή» της, ενώ ηχηρές ήταν οι απουσίες του Κώστα Βουτσά, του Τόλη Βοσκόπουλου, αλλά και του Γιώργου Πάντζα. Λίγοι, πάντως, θυμήθηκαν στο ύστατο «αντίο» να της χαρίσουν ένα λευκό λουλούδι, μεταξύ αυτών ο συγκλονισμένος Γιώργος Μεσσάλας, ο χορογράφος Φώτης Μεταξόπουλος, η Βέρα Κρούσκα και ένας νεαρός ιερέας.

Καταβεβλημένος

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συλλυπήθηκε την οικογένεια, ενώ η άφιξη του Ηλία Ψινάκη συνέπεσε με εκείνη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος, φανερά καταβεβλημένος και υποβασταζόμενος από τον γιο του Νικόλαο, κατέβηκε από το αυτοκίνητο εν μέσω χειροκροτημάτων. Η Ζέτα Μακρυπούλια, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, αλλά και ο Νίκος Μουτσινάς διέκοψαν τις κοινές διακοπές τους στην Πάρο για να παρευρεθούν στην κηδεία, ενώ ο Αντώνης Λουδάρος, που είχε στα σκαριά συνεργασία με τη Ζωή Λάσκαρη, εμφανίστηκε συντετριμμένος, όπως και ο Απόστολος Γκλέτσος, ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο της αείμνηστης ηθοποιού, καθώς είχε παντρευτεί την κόρη της Μαρία-Ελένη. Απαρηγόρητες ήταν η Μιμή Ντενίση, η Νόνικα Γαληνέα, αλλά και η Ζωζώ Σαπουντζάκη, που βρέθηκαν εκεί για τη Ζωίτσα τους.

f6

Μετά την εξόδιο ακολουθία η Μάρθα Κουτουμάνου και η κόρη της Ζένια Μπονάτσου έφυγαν με τα πόδια από την εκκλησία, ενώ η Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου μπήκε στο αυτοκίνητο φίλου της. Η πρώτη κίνησή της ήταν να κλείσει με τα χέρια της τα αυτιά της για να μην ακούει αυτό το τελευταίο ηχηρό χειροκρότημα του κόσμου στη μαμά της, το δικό της λαμπρό αστέρι. Η ταφή της Ζωής Λάσκαρη έγινε στο Α’ Νεκροταφείο, στον τάφο της οικογένειας Λυκουρέζου, εκεί όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τις κόρες της να καταρρέουν.

Είχε προφητεύσει τον θάνατό της

Η λέξη «υγεία» ήταν για τη Ζωή Λάσκαρη συνώνυμη της λέξης «ευτυχία». Το δήλωσε η ίδια το 2009 σε μια συνέντευξη-κατάθεση ψυχής στη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου. Η θρυλική πρωταγωνίστρια της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, μάλιστα, είχε προβλέψει τότε κατά μία έννοια τον τρόπο του θανάτου της, λέγοντας ότι είναι πάρα πολλοί ανά την υφήλιο οι άνθρωποι που πεθαίνουν στον ύπνο τους. «Ποια είναι η ευτυχία; Η υγεία μας. Το παίρνεις ως δεδομένο; Δεν πρέπει. Ξέρεις αν θα ξυπνήσεις αύριο; Ξέρεις πόσοι δεν ξυπνάνε παγκοσμίως το πρωί; Ξέρεις πόσοι ξυπνάνε και ανακαλύπτουν μια ανίατη αρρώστια; Κι όταν αρρωστήσουμε, λέμε ‘‘αχ, Θεέ μου”, στον κίνδυνο. Περαστική είμαι από τον πλανήτη» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η διάσημη ηθοποιός.

Διαβάζοντας σήμερα κανείς αυτά τα λόγια, που στην περίπτωσή της αποδείχτηκαν προφητικά, δεν γίνεται να μην ανατριχιάσει. Είχε απόλυτο δίκιο η Ζωή. Είναι πολλοί αυτοί που πέφτουν για ύπνο και δεν ξυπνάνε το πρωί. Εναν τέτοιον ξαφνικό και ήρεμο θάνατο επεφύλασσε τελικά η μοίρα και στην ίδια.

Τα σπαρακτικά λόγια της κόρης της και η «συγγνώμη» του Λυκουρέζου

f18

Με ένα παρατεταμένο δυνατό χειροκρότημα, δεκάδες κόσμου αποχαιρέτησε τη σπουδαία κυρία του θεάτρου Ζωή Λάσκαρη. Η αυλαία έπεσε με φόντο το λευκό φέρετρο και τις αγαπημένες της βουκαμβίλιες, που έφερε στην εκκλησία ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος από το σπίτι τους στο Πόρτο Ράφτη. Οι αναμμένοι πολυέλαιοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, αλλά και οι λεπτές αχτίδες του μεσημεριανού ήλιου που έμπαιναν από τα παράθυρα «έντυναν» με φως τα πένθιμα πρόσωπα.

«Μαμά μου, είμαι πολύ τυχερή που έδωσες τόσο πολλά, με έμαθες πάρα πολλά και κάναμε μαζί πάρα πολλά. Θα τα θυμάμαι όλα» είπε στον ολιγόλεπτο επικήδειό της η Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου, συμπληρώνοντας με περίσσια περηφάνια: «Είσαι το πιο λαμπρό μου αστέρι».

Για τη γυναίκα της ζωής του, τη μητέρα, αλλά και την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη μίλησε με λόγια καρδιάς ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ζητώντας της μετά θάνατον μια μεγάλη «συγγνώμη». «Η Μάρθα, η Μαρία – Ελένη και η Ζένια σού ευχόμαστε να βρεις την ειρήνη, Ζουζού μου, όπως σε έλεγα χαϊδευτικά. Σου έφερα τις βουκαμβίλιες που τόσο αγαπούσες για να τις φροντίζεις στο ταξίδι σου, μέχρι να σε συναντήσω. Θα σου μιλήσω όπως δεν σου μίλησα ποτέ ως τώρα» είπε και η φωνή του λύγισε από συγκίνηση.

«Σε πλήγωσα»

Στην απόλυτη σιγή της στιγμής, ο γνωστός δικηγόρος έκανε μια παύση δευτερολέπτων και συνέχισε: «Στις δυσκολίες της ζωής μας σου στάθηκα μία φορά κι εσύ μου στάθηκες δέκα. Εξαντλώντας την υπομονή σου, ζητώ συγγνώμη που σε πλήγωσα κι εσύ γενναιόδωρα με συγχωρούσες. Σ’ ευχαριστώ για όλα. Το στεφάνι που μας έδεσε πριν από 41 χρόνια είναι και θα παραμείνει όπως θέλεις, ζωντανό και φωτεινό. (…) Γονείς δεν χάρηκες και δεν σε χάρηκαν. Μάνες σου είχες τη γιαγιά σου και την Παναγιά, που τόσο αγαπούσες και σήμερα τελείται η παράδοσή σου στην αγκαλιά της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζωή Λάσκαρη, σε συνέντευξή της στο παρελθόν, είχε αναφερθεί σε κάποιες… ατασθαλίες του συζύγου της, προκαλώντας τότε «σεισμό» με τις δηλώσεις της. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είχε παραδεχτεί: «Τον λατρεύω! Είναι όμορφος, είναι γοητευτικός, είναι ο άνθρωπός μου!»

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες: 
Φωτό: Χρήστος Ζήνας, NDP, Eurokinissi

f2

offer

Διαβάστε επίσης: 

Η τροχονόμος με την τσιριχτή φωνή, η παρέλαση από λιμουζίνες και το… αίτημα για ρουσφέτι
Το… έλα να δεις στην αυλαία της Ζωής
{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...