Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Ο Θεός έσωσε την κόρη μας!

Η αρχιλοχίας βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια του μοιραίου Χιούι

Σε βαρύ πένθος βυθίστηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις, ύστερα από την είδηση της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου Χιούι στο Σανταντάπορο της Ελασόνας, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τέσσερις ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, όλοι τους επίλεκτα στελέχη του Στρατού.

Από τον
Μίλτο Σακελλάρη

Σαν από θαύμα, η μοναδική που σώθηκε είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, ενώ νεκροί ανασύρθηκαν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής.

Κανείς δεν περίμενε ότι μια πτήση ρουτίνας θα γινόταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις στρατιωτικοί μέσα στα συντρίμμια του ελικοπτέρου που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα!

Πληροφορίες της «Espresso» αναφέρουν ότι παρά τη συντριβή δεν σημειώθηκε έκρηξη, ενώ για δύο από τους πέντε επιβαίνοντες χρειάστηκε να επέμβουν πυροσβέστες, ώστε να τους απεγκλωβίσουν μέσα από το «κουβάρι» των σιδερικών.

Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) εντοπίστηκαν χθες, λίγο πριν από τις 11 το πρωί, σε δύσβατο σημείο, από εναέρια μέσα που ερευνούσαν την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΙΡΩΝΕΙΑ • Πολύνεκρο (!) δυστύχημα (το 1976) στην ίδια περιοχή
Οι ψυχές 50 ανθρώπων «στοιχειώνουν» την περιοχή όπου συνετρίβη το στρατιωτικό ελικόπτερο, καθώς πολύ κοντά είχε επίσης σημειωθεί μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες στην Ελλάδα.

Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών μεταφέρθηκαν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και κατόπιν με στρατιωτικά ελικόπτερα στη Θεσσαλονίκη, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Στο σημείο του δυστυχήματος μετέβη ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ με εντολή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.

«Το παιδί μας σώθηκε από θαύμα» λένε συγκλονισμένοι οι γονείς της Βασιλικής, με τη Στέλλα Πλεξίδα, μητέρα της αρχιλοχία που επέζησε, να λέει στην «Espresso»: «Ο Θεός την έσωσε… Η Βασιλική έχει βαθιά πίστη και έτσι έγινε το θαύμα. Την προστάτευσε… Ευτυχώς το παιδί μου είναι καλά, δεν έχω λόγια… Συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες! Οι γιατροί μάς είπαν να μην ανησυχούμε για την κατάσταση της υγείας της, έχει κάποιες εκδορές στα χέρια και ένα κάταγμα στη λεκάνη. Δεν μπορώ να το πιστέψω… Το μόνο που έχει σημασία είναι πως είναι καλά και επικοινωνεί κανονικά. Ευτυχώς το παιδί μας είναι καλά. Είναι από τις λίγες γυναίκες που υπηρετούν με ήθος και αξίες, η δουλειά της είναι αρκετά επικίνδυνη, αλλά είναι κάτι που πάντα ήθελε η ίδια» προσθέτει.

Συντετριμμένος αλλά ταυτόχρονα ανακουφισμένος και ο πατέρας της υπαξιωματικού Οδυσσέας Πλεξίδας, ο οποίος μίλησε στην «Espresso». « Ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου και νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είμαστε όλοι δίπλα της. Δόξα την Παναγιά, είναι ζωντανή. Για καλή της τύχη, κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου αποκολλήθηκε το κάθισμά της» επαναλάμβανε συνεχώς. Μάλιστα, όταν τη βρήκαν, ήταν όρθια, δίπλα στις σορούς των θυμάτων. Τυχερή μέσα στην ατυχία της ή θαύμα, θα έλεγε κανείς, για τη Βασιλική, που κατάγεται από τα Τρίκαλα. Ο σύζυγός της Δημήτρης Καραβαγιόπουλος είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού και υπηρετεί στον Βόλο, και δεν θέλησε να μιλήσει για την τραγωδία από την οποία βγήκε ζωντανή η σύζυγός του.

—-

Θρήνος για τoν χαμό των τεσσάρων αξιωματικών

Τραγικό χτύπημα ήταν για τις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών η φοβερή είδηση του δυστυχήματος στο Σαραντάπορo, ενώ παράλληλα βύθισε στο πένθος και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Ο ιεραρχικά ανώτερος αξιωματικός που έχασε τη ζωή του ήταν ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ηλικίας 28 και 23 ετών. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Τεθωρακισμένων (ανθυπίλαρχος), ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε υπασπιστής του υφυπουργού Αμυνας Ιωάννη Πλακιωτάκη. 

Με τον βαθμό του ταξιάρχου ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Τον Μάρτιο του 2017 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Πατέρας τριών παιδιών

Ως διευθυντής Ασφαλείας της ίδιας Στρατιάς υπηρετούσε ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Ο 50χρονος αξιωματικός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό), και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1989. Ηταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Η Καρδίτσα, όμως, θρηνεί και για τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου, τον ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα, που γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια στο Ανθηρό Αργιθέας. Ο άτυχος αξιωματικός ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, της 7χρονης Τατιάνας και της μόλις 2,5 ετών Λουκίας. Κατοικούσε στη Λάρισα και υπηρετούσε στη μονάδα της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, έχοντας στο ενεργητικό του 1.620 ώρες πτήσης με ελικόπτερα τύπου Χιούι. Με απόφαση του δημάρχου Λάμπρου Τσιβόλα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στον Δήμο Αργιθέας και οι σημαίες σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες κυματίζουν μεσίστιες.

Στο πένθος έχει βυθιστεί και η Φαλάνη Λάρισας, όπου είχε γεννηθεί και ζούσε ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, υπολοχαγός της Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, ο αξιωματικός ήταν 28 ετών και είχε 405 ώρες πτήσης με τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είχε παντρευτεί τον περασμένο Αύγουστο και πως η σύζυγός του εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια στο Ντουμπάι.

—-

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης και το θρίλερ με καλώδια της ΔΕΗ

Λίγη ώρα μετά την τραγωδία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Βασίλης Μπελεσιώτης, παρουσίασε το χρονικό της μοιραίας πτήσης που στέρησε τη ζωή στους τέσσερις αξιωματικούς και βύθισε τη χώρα στο πένθος:

 07.25: Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούι (UH-1H) απογειώνεται από τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας με πλήρωμα τον ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα, τον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή και την αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Τελικός προορισμός η Κοζάνη και ενδιάμεσος σταθμός η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου θα επιβιβαστούν τα στελέχη της 1ης Στρατιάς, ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης και ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου.

07.38: Οι δύο αξιωματικοί επιβιβάζονται και το ελικόπτερο απογειώνεται από την 110 ΠΜ, στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς.

07.48: Σημειώνεται απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο και ακολουθεί απώλεια ίχνους από τα στρατιωτικά ραντάρ.

08.50: Παρέρχεται η προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης και αρχίζουν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου σπεύδουν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Στρατεύματος.

09.03: Δύο F-16 αρχίζουν έρευνες από αέρος στην περιοχή όπου χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου. Αντίστοιχη εντολή παίρνουν δύο ελικόπτερα Super Puma από την 110 ΠΜ και τη Λήμνο, ένα ελικόπτερο Agusta-Bell και ένα Canadair από τη Θεσσαλονίκη.

10.00: Φτάνει στο Πεντάγωνο πληροφορία από την ΕΛ.ΑΣ. ότι το ελικόπτερο έχει πέσει 3-4 χλμ βορείως του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

10.15: Συνεργείο της ΔΕΗ που βρίσκεται στην περιοχή επιβεβαιώνει την πληροφορία. Στο σημείο μεταβαίνουν στρατιωτικές δυνάμεις και τίθενται σε ετοιμότητα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

10.48: Το Agusta-Bel προσγειώνεται κοντά στο σημείο της συντριβής.

11.03: Ερχεται αναφορά για την κατάσταση των επιβαινόντων στο ελικόπτερο και αρχίζει η επιχείρηση διακομιδής της τραυματισμένης αρχιλοχία στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και των τεσσάρων σορών στο Νοσοκομείο Λάρισας.

Φως στα αίτια της τραγωδίας, που προς το παρόν παραμένουν άγνωστα, αναμένεται να ρίξει η έρευνα της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων αλλά και η μαρτυρία της μοναδικής επιζήσασας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή του δυστυχήματος υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις με βάση τα 500 πόδια (περίπου 152 μέτρα) και περιορισμένη ορατότητα, ενώ έπνεαν άνεμοι νοτιοανατολικοί ασθενείς με ριπές. Σε ό,τι αφορά το ελικόπτερο, ανέφερε ότι ήταν συντηρημένο και είχε υπόλοιπο ωρών πτήσεων. Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ του kozanilife.gr, στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, κοντά στην Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας, υπάρχουν πεσμένα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε με τα καλώδια ή αν τα παρέσυρε κατά την πτώση του.

offer

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...