«Αγάπη που έγινε δίκοπο νυστέρι» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος του «μακάβριου» και συνάμα εξοργιστικού σίριαλ που παιζόταν εδώ και χρόνια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και έριξε αυλαία δίχως happy end.
- Από τον Βασίλη Χήτο
Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη να βάλει λουκέτο στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών, η οποία έβγαλε «αθώες» τις κατά συρροήν μητέρες-δολοφόνους Ρούλα Πισπιρίγκου και Ειρήνη Μουρτζούκου, προκαλεί τουλάχιστον οργή…

Η πρώτη καταδικάστηκε για τον θάνατο και των τριών παιδιών της, ενώ η δεύτερη serial killer μέχρι τώρα έχει ομολογήσει πως σκότωσε τέσσερα μωρά, μεταξύ αυτών τα δύο δικά της, την αδελφή της αλλά και το έξι μηνών βρέφος της φίλης της Κατερίνας. Οι πύλες της κολάσεως, ωστόσο, άνοιξαν και οι κρατικοί ιατροδικαστές έχουν διαμελιστεί σε χίλια κομμάτια, ακολουθώντας το ρητό «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!». Οσοι βέβαια πρόλαβαν, αφού σχεδόν στο σύνολό τους έχουν παυθεί των καθηκόντων τους και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Πλέον, μετά τις εξελίξεις, ακόμη και αυτοί που διατηρούσαν στενή φιλία έχουν γίνει άσπονδοι εχθροί, αποφεύγοντας να ανταλλάξουν ακόμη και βλέμματα! Οι αμφισβητήσεις και ο «αργός θάνατος» αυτής της νευραλγικής υπηρεσίας ήρθαν πρώτα από τις… άστοχες ιατροδικαστικές εκθέσεις, που αποκαλύφθηκαν με ακρίβεια στην πολύμηνη δίκη της παιδοκτόνου Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά το απόστημα έσπασε με την ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου, αφού όλοι οι θάνατοι των μωρών που έπνιξε αποδίδονταν σε «παθολογικά αίτια».
Μόλις την περασμένη Πέμπτη με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη έκλεισε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, ενώ η προϊσταμένη της Αγγελική Τσιόλα είχε ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα-αργία λίγους μήνες πριν και μάλιστα, στο πλαίσιο της αναγκαστικής «αναδιοργάνωσης», αντικαταστάθηκε όχι από τον υφιστάμενό της Ανδρέα Γκότση, αλλά απ’ τον ιατροδικαστή Κοζάνης Ιωάννη Φούντο, ο οποίος όμως μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις παραιτήθηκε από τη θέση, καθώς το φορτίο που κλήθηκε να αναλάβει ήταν βαρύ.
Ο κ. Γκότσης, πάντως, είναι ο ιατροδικαστής που απέδωσε σε «παθολογικά αίτια» τους δυο από τους τέσσερις έως τώρα φόνους που έχει ομολογήσει η Μουρτζούκου. Η όλη υπόθεση με την «άγουρη» serial killer ξεσκεπάστηκε με τον τελευταίο «ανεξιχνίαστο» θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη τον Αύγουστο του 2024, στην Αμαλιάδα. Και σ’ αυτήν την τρίτη περίπτωση όμως ο ιατροδικαστής που από τα ευρήματα δεν είδε «εγκληματική ενέργεια» ήταν ο κ. Γκότσης. Η υπόθεση Παναγιωτάκη ασφαλώς παραμένει ανοιχτή για την ώρα.

Την περασμένη Πέμπτη όμως έσκασε και νέα βόμβα, με την κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Πατρών για διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων από τους ιατροδικαστές πάλι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, με αφορμή όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης που δεν διαπιστώθηκε ιατροδικαστικά. Η ανήλικη αρχικά παρακολουθήθηκε από παιδοψυχολόγο και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο. Οταν επέστρεψε όμως στο σπίτι της σε νησί του Ιονίου, έπειτα από λίγο καιρό αυτοκτόνησε.
«Κεφάλια» ιατροδικαστών μοιραία άρχισαν να παίρνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης από τις 20/3/2025, όταν τέθηκαν σε αναστολή των καθηκόντων τους τρεις κρατικοί ιατροδικαστές: Η Χριστίνα Τσάκωνα των Αθηνών, η Αγγελική Τσιόλα των Πατρών και ο Σωκράτης Τσαντίρης του Πειραιά για λόγους δημόσιου συμφέροντος, μετά τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθούν και οι τρεις για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Η κυρία Τσάκωνα είχε αποδώσει σε «παθολογικά» αίτια τον θάνατο στις 13/4/2019 της Μαλένας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου στο Νοσοκομείο Παίδων, κάνοντας λόγο για «ηπατική ανεπάρκεια», ενώ η κυρία Τσιόλα είχε αποδώσει τον θάνατο στις 21/3/2021 της έξι μηνών Ιριδας στην πολυσυζητημένη «αγενεσία φλεβόκομβου».

Για την πρώτη υπόθεση το Κακουργιοδικείο Αθηνών είχε ορίσει ως δικαστικό πραγματογνώμονα τον τότε ιδιώτη ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, που -σε αντίθεση με όσα έλεγε για «ασφυξία» στα πρωινάδικα το προηγούμενο διάστημα- στην πολύκροτη δίκη ούτε αυτός «είδε» εγκληματική ενέργεια, συντασσόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ και με τις δύο συναδέλφους του. Στην πορεία όμως ο κ. Τσαντίρης πρόλαβε και διορίστηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, μέχρι που κι αυτός μπήκε με τη σειρά του σε διαθεσιμότητα. Ομως, σε αντίθεση με τις κυρίες Τσιόλα και Τσάκωνα, αυτός επέστρεψε κανονικά στις 19/5/2025 στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, αφού το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έκρινε πως όταν διατύπωσε στη δίκη Πισπιρίγκου τη λάθος εκτίμηση, ήταν ιδιώτης, και όχι κρατικός υπάλληλος!
Η Αγγελική Τσιόλα, ωστόσο, πέρασε στην αντεπίθεση και για τη δική της υπόθεση τώρα προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια καταθέτοντας αίτηση αναστολής αλλά και ακύρωσης της απόφασης για την αργία της, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Τσαντίρης έχει «μπάρμπα στην Κορώνη», ενώ δεν έχει «οικονομικό πρόβλημα», αφού ως ιδιώτης (σ.σ.: και σε αντίθεση με εκείνη) έκανε «νόμιμες ταριχεύσεις, αποκομίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση».
Εδώ να σημειωθεί και μια τραγική εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με τον «όγκο» εργασίας που άρχισε να πέφτει στην αποδεκατισμένη Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Μόλις στις 17/6/2025 πεθαίνει αιφνίδια στο σπίτι του ο νεοδιοριζόμενος ιατροδικαστής Πατρών Γιώργος Σιώζος. Οι δικοί του άνθρωποι κατήγγειλαν πως ο 51χρονος κλήθηκε να διεκπεραιώσει πάνω από δεκαπέντε περιστατικά ημερησίως και έπειτα από αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων, είχε καταληφθεί από «άγχος και πίεση» μην τυχόν του ξεφύγει κάποιος ύποπτος θάνατος…