Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Γιώργος Βουλγαράκης: Ο Δήμος της Αθήνας είναι για μένα «προορισμός»!

❱❱ Ο Γιώργος Βουλγαράκης αποκρυπτογραφεί την υποψηφιότητά του κάνοντας τη δική του προσωπική αυτοκριτική ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Χορτασμένος από την πολιτική δηλώνει στην «Espresso» ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Βουλγαράκης, που λέει ξεκάθαρα ότι έχει ικανοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες του στην κεντρική πολιτική σκηνή και ως εκ τούτου η διεκδίκηση της δημαρχίας για εκείνον «δεν είναι πέρασμα αλλά προορισμός».

Κάνοντας αυστηρή αυτοκριτική ο Γιώργος Βουλγαράκης παραδέχεται ότι επηρεάστηκε και αρνητικά ως προσωπικότητα από την πολιτική, αφού έγινε βουλευτής πολύ νέος, στα 28 του, αλλά στην πορεία προσγειώθηκε κι άλλαξε.

«Βλέπω τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και θυμάμαι τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου που μου έλεγε συχνά “να βλέπεις τον ίσκιο σου στις 12 το μεσημέρι. Ούτε πιο πριν ούτε πιο μετά. Στις 12 βλέπεις το πραγματικό σου ύψος”. Πόσο δίκιο είχε αυτός ο άνθρωπος…» μας λέει ο ίδιος με συγκίνηση.

Το σύνθημα του συνδυασμού του, το τραγούδι της Βέμπο «Αθήνα και πάλι Αθήνα», ήθελε να θυμίζει την ωραία πλευρά της πόλης, όπερ και εγένετο.

Και μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, που υποστηρίζει ότι πήρε τη ζωή απ’ την αρχή, θα τηρήσει τα έθιμα, μιας και θα σουβλίσει το αρνάκι του στο εξοχικό του στο Σούνιο, παρέα με τη σύζυγό του Κατερίνα και τα τέσσερα παιδιά τους, τον Αποστόλη, την Παυλίνα, τον Διονύση και τη Χάρη.

Γιατί υποψήφιος δήμαρχος, κ. Βουλγαράκη; Το γεγονός ότι ανακοινώσατε αργά την υποψηφιότητα μάς κάνει να υποθέσουμε ότι το σκεφτόσασταν πολύ. Είναι έτσι;

Το σκεφτόμουν καιρό, έχετε δίκιο σ’ αυτό. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πάντα με ενδιέφερε ο δήμος και πάντα με κάποιον τρόπο αναφερόταν το όνομά μου ως υποψηφίου στις περιόδους των δημοτικών εκλογών.

Τι άλλαξε λοιπόν; Τι σας έκανε να το επιχειρήσετε τώρα;

Αλλαξε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργώ ως ενεργός πολίτης που έχει μεγάλη αγωνία για την πόλη όπου ζει και εργάζεται, και θεωρώ ότι με εφόδιο την εμπειρία που έχω αποκτήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή και τα υπουργεία όπου υπήρξα πολιτικός προϊστάμενος μπορώ να βοηθήσω πραγματικά την πόλη μου.

Γιατί το τονίζετε αυτό; Θεωρείτε ότι οι συνυποψήφιοί σας δεν είναι σε θέση να το κάνουν εξίσου καλά;

Αυτό θα το κρίνουν οι Αθηναίοι, που θα μας αξιολογήσουν όλους. Εγώ μιλάω για μένα. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι όποτε αναλάμβανα θέσεις ευθύνης ήμουν αποτελεσματικός και παρήγα έργο ορατό και ουσιαστικό.

Σας έχω ακούσει να μιλάτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Μα δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου είχα την ευθύνη της ολυμπιακής ασφάλειας, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η πολιτιστική χορηγία σαν θεσμός, η μεγάλη επένδυση της Cosco που έχει την υπογραφή μου, η προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής. Είναι πολλά. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες.

Αρα το πλεονέκτημά σας, μου λέτε, είναι η αποτελεσματικότητά σας. Σωστά;

Κυρία Μπενέκου, με ό,τι ασχολούμαι το ολοκληρώνω κι οι Αθηναίοι, που με εξέλεγαν 20 χρόνια βουλευτή τους, το ξέρουν καλά αυτό. Ο δήμος λοιπόν για μένα, αν εκλεγώ δήμαρχος, δεν θα είναι ένα πέρασμα, θα είναι προορισμός.

Εννοείτε ότι για τους συνυποψηφίους σας η υπόθεση δήμος είναι σκαλοπάτι για κάτι παραπάνω;

Αυτό, δυστυχώς για την πόλη, συνέβαινε ως σήμερα με όλους τους δημάρχους, γι’ αυτό και η πόλη εξακολουθεί να έχει τα προβλήματα που έχει. Προσωπικά κινούμαι στην αντίθετη κατεύθυνση. Εχω ικανοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τώρα θέλω να ανταποδώσω την τιμή που μου έκαναν για πολλά χρόνια οι συμπολίτες μου στην πόλη μου.

Αλήθεια, απέχετε σχεδόν 10 χρόνια από την πολιτική, πώς ήταν αυτή η περίοδος για σας;

Με εξαίρεση τον κανιβαλισμό που είχα υποστεί και τις δικαιώσεις που ακολούθησαν, θα έλεγα ότι ήταν μάλλον διδακτική για μένα.

Διδακτική; Πώς το εννοείτε;

Αυτά τα χρόνια μού δόθηκε η ευκαιρία να δω τη ζωή στις πιο πραγματικές της διαστάσεις. Περπάτησα στον δρόμο ως απλός πολίτης, μπήκα στη ρουτίνα της καθημερινότητας που ζούμε όλοι, κυκλοφορούσα με τα μέσα μεταφοράς, στάθηκα στην ουρά σε δημόσιες υπηρεσίες, εργάστηκα στο πανεπιστήμιο… Σαν να λέμε, πήρα τη ζωή απ’ την αρχή.

Να το εκλάβω αυτό και ως κάποια αυτοκριτική για την περίοδο που ήσασταν ενεργός πολιτικός;

Ασφαλώς. Μα όταν εκλέγεσαι στα 28 σου βουλευτής, στα 29 γίνεσαι υπουργός, είσαι για 20 χρόνια συνεχώς στη Βουλή, είναι δυνατόν να μην επηρεαστείς σαν προσωπικότητα; Λογικό είναι, και το βλέπω τώρα καθαρά. Ευτυχώς βέβαια για μένα, όλα συνέβησαν σε μικρή ηλικία και συνεπώς είχα τον χρόνο να το καταλάβω και κυρίως να αλλάξω.

Αλλάξατε δηλαδή;

Αλλαξα, ναι. Προσγειώθηκα, θα σας έλεγα. Επίσης έπειτα από 10 χρόνια αποχής απ’ τα κοινά δεν θεωρώ τον εαυτό μου «επαγγελματία πολιτικό». Βλέπω τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και θυμάμαι τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου, που μου έλεγε συχνά «να βλέπεις τον ίσκιο σου στις 12 το μεσημέρι. Ούτε πιο πριν ούτε πιο μετά. Στις 12 βλέπεις το πραγματικό σου ύψος». Πόσο δίκιο είχε αυτός ο άνθρωπος…

Στο βιογραφικό σας εκτός από τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά σας γράφετε «Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής». Τι είναι αυτό;

Είναι μια εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης των διαφορών, καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη και σχετικά νέα για τη χώρα μας. Για να γίνει κάποιος πιστοποιημένος διαμεσολαβητής παρακολουθεί ειδική εκπαίδευση και δίνει εξετάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό έκανα και εγώ πριν από περίπου τρία χρόνια.

Καθίσατε στα θρανία και δώσατε εξετάσεις;

Φυσικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας εκπλήσσει αυτό. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, στον βαθμό που το επιθυμούν, πρέπει να εξελίσσονται και να βελτιώνονται. Αυτό έκανα και εγώ. Αλλά και στο πανεπιστήμιο όπου διδάσκω η επαφή μου με τα νέα παιδιά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ γενικότερα.

Αλήθεια, πώς σας αντιμετωπίζουν εκεί οι φοιτητές;

Τα πρώτα χρόνια, η αλήθεια είναι, κάπως αμήχανα. Πολλές φορές δεν ήξεραν πώς να με προσφωνούν. Κάποιοι έλεγαν κ. καθηγητά, άλλοι κ. υπουργέ. Υστερα από τόσο καιρό όμως, γιατί είναι και σχεδόν 10 χρόνια τώρα που διδάσκω, είναι πια αυτονόητο.

Να επιστρέψουμε στα δημοτικά. Το όνομα του συνδυασμού σας είναι «Αθήνα και πάλι Αθήνα» και παραπέμπει στο τραγούδι της Βέμπο. Πώς προέκυψε, αλήθεια;

Συζητούσαμε στο γραφείο με συνεργάτες για το πώς θα θέλαμε την Αθήνα. Η συζήτηση μας πήγε στις εικόνες της πόλης που βλέπουμε πια μόνο στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ετσι έπεσαν πολλές ιδέες, τύπου «πάμε σαν άλλοτε» κ.λπ., και μέσα από τη συζήτηση προέκυψε και το όνομα του συνδυασμού μας. Ψάξαμε το τραγούδι στο YouTube, το ακούσαμε και είπαμε σχεδόν αμέσως «αυτό είναι».

Εχει και μια δόση ρομαντισμού δηλαδή;

Αναντίρρητα έχει. Στην αντίληψή μας άλλωστε είναι μια σύγχρονη πόλη που περιλαμβάνει και τα καλά στοιχεία της παλιάς. Οι κήποι, η ασφάλεια, η αίσθηση της γειτονιάς, όλα αυτά είναι ζητούμενα για την πόλη μας.

Πώς το εννοείτε αυτό;

Πάρτε παράδειγμα την Ομόνοια. Πόσα δεν έχει τραβήξει αυτή η πλατεία; Πόσες μεταμορφώσεις έχει υποστεί διαχρονικά; Και φτάνουμε σήμερα στο σημείο να λέμε πόσο όμορφη ήταν τότε που είχε γρασίδι και ένα μεγάλο σιντριβάνι στη μέση. Στη δικιά μας Αθήνα, λοιπόν, το νέο και το παλιό πάνε μαζί.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας σήμερα, κατά τη γνώμη σας;

Υπάρχουν δύο ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά για την πόλη μας: Η ασφάλεια και η καθαριότητα. Υπάρχουν ασφαλώς και πολλά άλλα, αλλά τα κεντρικά είναι αυτά τα δύο, και αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασής μας. Φανταστείτε ότι υπάρχουν γειτονιές όπου μόλις σκοτεινιάσει οι πολίτες εξαφανίζονται. Δεν εξαφανίζονται οι μετανάστες, που έλεγε η υπουργός, οι Αθηναίοι εξαφανίζονται, γιατί αισθάνονται ανασφαλείς και απροστάτευτοι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πρόσφατα σας είδαμε να συμπαραστέκεστε στους κατοίκους των Εξαρχείων, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν.

Με είδατε και θα με δείτε σε πολλές ακόμη, ώσπου να λυθεί το θέμα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι προσβολή για όλους και μια μαύρη κηλίδα για την πόλη μας. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια το θέμα μας. Η Κυψέλη, οι περιοχές στα Πατήσια, ο Βοτανικός, ο Κεραμεικός… παντού υπάρχουν θέματα ασφάλειας.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση βέβαια και για την καθαριότητα.

Σωστά γίνεται. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν με ανύπαρκτα μέσα να κρατήσουν την πόλη καθαρή. Υπάρχουν 16.000 σημεία αποκομιδής και περίπου 70 απορριμματοφόρα… Είναι να μην αγανακτούν οι πολίτες;

Οπως τα περιγράφετε, διερωτώμαι τι μπορεί να κάνει ο δήμαρχος.

Μπορεί να κάνει πολλά, αρκεί να μη συμπεριφέρεται σαν κυανόκρανος του ΟΗΕ. Ο δήμαρχος της Αθήνας δηλαδή δεν μπορεί να είναι καταγραφέας προβλημάτων, δεν είναι δημοσιογράφος για να κάνει ρεπορτάζ και να παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην πόλη. Πρέπει να μπαίνει μπροστά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να δίνει λύσεις. Ολοι οι Αθηναίοι γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις λύσεις αναζητούμε. Οι συνεργάτες μου και εγώ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συμμετέχουμε στις εκλογές. Και τις λύσεις θα τις δώσουμε μαζί με τους πολίτες.

Ακούγεται λίγο ακτιβιστικό αυτό, δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες λογικές εκπρόσωποι του χώρου σας…

Δεν ξέρω πώς ακούγεται, αλλά θέλω να σηκώσω τους Αθηναίους από τον καναπέ και να ξαναπάρουμε την πόλη στα χέρια μας. Η Αθήνα περνά ίσως την κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης Ιστορίας της, έχει χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλες τις άλλες πόλεις από την κρίση. Εχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη της και πορεύεται όπως την πάει ο καιρός. Η δημαρχία θέλει στιβαρότητα και αποφασιστικότητα, και ο δήμαρχος πρέπει να μη διστάζει να τσαλακωθεί και να λερωθεί. Προσωπικά, σας διαβεβαιώνω, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η οικογένειά σας πώς υποδέχτηκε την απόφασή σας να διεκδικήσετε τον δήμο;

Είναι δυνατόν να μπεις σ’ έναν τέτοιο αγώνα αν η οικογένειά σου να μη σε στηρίζει; Προφανώς είναι δίπλα μου, με τον τρόπο του ο καθένας φυσικά. Το συζήτησα μαζί τους, αφού είχα καταλήξει μέσα μου ότι ήθελα να το επιχειρήσω. Ξέρετε, οι αποφάσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικές.

Το Πάσχα, να υποθέσω, θα το περάσετε οικογενειακά. Πού θα κάνετε Πάσχα;

Στο Σούνιο, πού αλλού;

Θα σουβλίσετε αρνάκι;

Προφανώς! Είμαστε πολύ παραδοσιακοί σ’ αυτά εμείς σαν οικογένεια. Το ευτύχημα είναι ότι πλέον βοηθάνε και τα παιδιά στο ψήσιμο.

Τι ευχή θα θέλατε να κάνετε μεσω της συνέντευξής σας στην «Espresso» για το Πάσχα;

Καλή Ανάσταση κυριολεκτικά.

offer

{{-PCOUNT-}}59{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...