Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Χριστούγεννα με εκπλήξεις* από το XMAS Calendar του opaponline.gr

Η Χριστουγεννιάτικη διάθεση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με το XMAS Calendar...

ΟΠΑΠ: Φρέσκια και δυναμική καμπάνια για το Υπεύθυνο Παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Η προστασία των παικτών και η υπεύθυνη διασκέδαση στο...

Οι συντάξεις χηρείας και πώς θα υπολογίζονται

❱❱ Οδηγίες για την αναπροσαρμογή – αύξηση 57.522 συντάξεων χηρείας έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ…

…, ζητώντας να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατόν τα επιπλέον ποσά μαζί με τα αναδρομικά, από τον Μάιο και μετά.

Σύμφωνα με τον νόμο 4611/19 (από τους τελευταίους της προηγούμενης κυβέρνησης), θα έπρεπε οι συντάξεις αυτές να έχουν αναπροσαρμοστεί από το 50% στο 70% του τελικού ποσού που δικαιούνταν ο θανών.

Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει ο κ. Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, οι προκάτοχοί τους δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων.

Με βάση την εγκύκλιο Βρούτση επανακαθορίζεται στο 70% της σύνταξης που δικαιούνταν ο θανών «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού άρθρου» (15 Μαΐου 2019).

Εάν ο γάμος/σύμφωνο συμβίωσης έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου -αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου/συμφώνου συμβίωσης- είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, το ποσοστό για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μειώνεται.

Αν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που δικαιούνταν ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά που δικαιούνται ο επιζών και ο διαζευγμένος σύζυγος ανακαθορίζονται. Αν ο θανών καταλείπει ένα τέκνο, αυτό λαμβάνει το 25% του ποσού της σύνταξής του. Εάν το τέκνο είναι αμφιτεροπλεύρως ορφανό και δεν δικαιούται σύνταξη από τους δύο γονείς, τότε λαμβάνει ποσοστό 50%.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...



Μποζουκια Αθηνα