Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Ζωή Ράπτη: «Εμείς, οι νεοδημοκράτες, δεν μασάμε»

Η Ζωή Ράπτη μιλάει για το θέμα των υποκλοπών το οποίο χαρακτηρίζει πυροτέχνημα και στέλνει μήνυμα στους πολιτικούς αντιπάλους της Ν.Δ.

Η όμορφη υφυπουργός δίνει αγώνα για να βελτιώσει κυρίως την ψυχική υγεία των πολιτών μετά και τις επιπτώσεις από το lockdwon και τον κορονοϊό.

Aπό τη Βίβιαν Μπενέκου

«Εμείς, οι νεοδημοκράτες, δεν μασάμε» λέει καθαρά και με «τσαμπουκά» η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών Ζωή Ράπτη, επαναλαμβάνοντας φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που δόθηκε ως απάντηση σε όλους εκείνους που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Η Ζωή Ράπτη συμφωνεί με τον πρωθυπουργό και ενστερνίζεται την πολιτική του σκέψη ότι οι νεοδημοκράτες δεν φοβούνται τίποτε.

Η υφυπουργός Υγείας δουλεύει «μέρα νύχτα», σχεδόν μονοθεματικά, όπως η ίδια λέει, μιλώντας σήμερα στην Espresso, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των υπερηλίκων. Αλλωστε, η ψυχική υγεία, που είναι το αντικείμενό της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής επικαιρότητας.

Η Ζωή χάριν της πολιτικής «κλέβει» χρόνο από την οικογένειά της, αλλά τελικά δεν παραπονιέται, γιατί αγαπάει την προσφορά.

Εχει έναν γιο φοιτητή της Πληροφορικής, που δεν της γκρινιάζει για τίποτε άλλο παρά γιατί εκείνη υστερεί λιγάκι στην ψηφιακή εξέλιξη…

Είναι «φαν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τον οποίο θεωρεί εξαιρετικό σκηνοθέτη, ενώ -εμμέσως πλην σαφώς-, παρότι δεν της αρέσει να μιλάει για τα προσωπικά της, παραδέχεται ότι είναι ερωτευμένη.

«Ολη η πλάση υπάγεται στη… δικαιοδοσία του έρωτα. Δεν θα μπορούσα να αποτελώ εξαίρεση» αποκαλύπτει σήμερα στην «Espresso» η υφυπουργός Υγείας.

zoi1
-Πώς βλέπετε να εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των παρακολουθήσεων; 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι καθώς πλησιάζουμε σιγά σιγά προς τις εκλογές του 2023 «δεν είναι η ώρα τώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο». Οι εντυπώσεις είναι εφήμερες, η προπαγάνδα έχει βραχύ ορίζοντα και η αλήθεια είναι μία και αιώνια. Δεν αλλάζει. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η αλήθεια, που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησής μας και συνοδεύει τις διακηρύξεις και τις πράξεις μας, θα λάμψει και θα δείξει ότι τα πυροτεχνήματα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιπολιτευτικών δυνάμεων, και οι αναληθείς ισχυρισμοί είναι πολύ φτηνά. Θα σβήσουν εξίσου γρήγορα με το… φούντωμά τους.

Εμείς, ως υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα, θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Και θέλω να επισημάνω και μια πτυχή της ουσίας της πολιτικής μας, όπως τη σχολίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός: «Ο δραστικός εκσυγχρονισμός της χώρας έχει ενοχλήσει πολλούς και η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μια αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ηδη, μάλιστα, κάποιοι μας δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι νεοδημοκράτες, δεν μασάμε».

-Μπορεί αυτό το θέμα των υποκλοπών να επισπεύσει τις εκλογές;

Οχι. Κανένα θέμα τέτοιου είδους δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο ικανό για την επίσπευση των εκλογών. Αυτό το θέμα των πρόωρων εκλογών -υπό το ένα ή το άλλο πρόσχημα- έρχεται και επανέρχεται σαν ξαναζεσταμένη σούπα από την πρώτη κιόλας χρονιά της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Οι εκλογές, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, θα γίνουν στην ώρα τους. Κι όταν έρθουν οι εκλογές, θα πικραθούν πολύ εκείνοι που βιάζονταν να γίνουν και ζητούσαν πρόωρες.

-Ετοιμάζεστε και πώς, εσείς σε προσωπικό επίπεδο, για τις εκλογές;

Ο καλύτερος τρόπος να ετοιμάζομαι για τις εκλογές είναι, κατά τη γνώμη μου, εκείνος που ακολουθώ από την πρώτη μέρα της ανάμειξής μου στα κοινά. Δηλαδή, να προσφέρω χειροπιαστό έργο που θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Προετοιμάζομαι για τις εκλογές επισπεύδοντας διαδικασίες για τη δημιουργία δομών και διαδικασιών που θα βελτιώσουν κατά πολύ την εικόνα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός μού εμπιστεύτηκε μια αρμοδιότητα την οποία θεωρεί, όπως θεωρώ κι εγώ, κορυφαίας σημασίας για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα και για την ποιότητα ζωής των πολιτών, των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των υπερηλίκων. Με αυτό ασχολούμαι. Μονοθεματικά. Μέρα και νύχτα.

-Σήμερα βλέπουμε ότι η ποιότητα ζωής έχει χαμηλώσει τραγικά τους δείκτες της. Τελικά, τι γίνεται στην κοινωνία;

Η πανδημία του Covid-19 άλλαξε άρδην τις ζωές μας. Επηρεάστηκε η ζωή όλων των πληθυσμιακών ομάδων, ανεξαιρέτως. Οι νέοι στερήθηκαν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους και τη διά ζώσης εκπαίδευση, οι ηλικιωμένοι βίωσαν την απομόνωση και τον αυξημένο φόβο για τη ζωή τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας παλεύουν με την εξουθένωση και οι εργαζόμενοι σε όλους τους λοιπούς τομείς ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας. Πολλοί αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι, ενώ, δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας ήρθαν αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα ή έχασαν τις δουλειές τους.

Η ψυχική υγεία των ψυχικά ασθενών επιδεινώθηκε, επιτάσσοντας έναν νέο τρόπο λειτουργίας σχετικά με την παροχή φροντίδας.

Ειδικά στο ζήτημα των γυναικών, η πανδημία του Covid-19 δυσχέρανε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θέση τους. Επρεπε να ανταποκριθούν σε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Να στηρίζουν τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους, την οικογένεια και να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στις εργασιακές υποχρεώσεις τους!

Τον βαθμό που η πανδημία έπληξε το γυναικείο φύλο, δυστυχώς, το αντιλαμβανόμαστε πλέον και από την ειδησεογραφία. Αυξήθηκαν η κατάθλιψη, ο φόβος και η οργή στην κοινωνία και καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, ιδίως σε παιδιά και γυναίκες.

zoi2
-Κακοποιούν τα παιδιά τους οι ίδιες οι οικογένειες, και αυτό είναι ανήκουστο. Τι δεν αντέχουν σήμερα οι γονείς; Κάνουν παιδιά χωρίς να μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους;

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε όλες τις περιπτώσεις σε ένα μοντέλο που εξυπηρετεί τη δική μας αντίληψη για τη ζωή. Υπάρχουν τόσες πολλές υποκατηγορίες δυσλειτουργικών καταστάσεων, σχέσεων και οικογενειών, ώστε δεν έχει καν νόημα να προσπαθήσουμε να τις παραθέσουμε. Εκεί που υπάρχει νόημα είναι η παροχή από το κράτος των εργαλείων για τη θωράκιση της ψυχικής υγείας των πολιτών -μικρών και μεγάλων-, κι αυτό είναι ο εμπλουτισμός των δομών με εξοπλισμό και καταρτισμένο προσωπικό, η απλούστευση των διαδικασιών και, πάνω απ’ όλα, η δουλειά που πρέπει να γίνει στη ρίζα όλων των προβλημάτων: στην εκπαίδευση, στην καλλιέργεια των πολιτών, στη μέριμνα για τα παιδιά και τους εφήβους. Εκεί πρώτα πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της καλυτέρευσης της κοινωνίας μας. Στις μικρές ηλικίες.

-Τι σκέφτεστε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν τους παρακολουθείτε στις δημόσιες τοποθετήσεις τους;

Αυτό που σκέπτονται και οι Ελληνες εκλογείς που μας εμπιστεύτηκαν: Είναι σωτήριο για την πατρίδα μας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο όπου η μία παγκόσμια κρίση διαδεχόταν την άλλη και η Ελλάδα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα την επικίνδυνη και προκλητική πολιτική της Τουρκίας.

Και κάτι σημαντικό, παρακολουθώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη στον δημόσιο λόγο τους, δυστυχώς, δεν εντοπίζω χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα του λαού μας, αλλά πολλή θεωρητικολογία, κραυγές και αβάσιμους ισχυρισμούς.

-Τι καλό σάς έχει προσφέρει η πολιτική και τι κακό σάς έχει κάνει; Τι θυσιάσατε γι’ αυτή;

Είναι άχαρο πράγμα η υπερβολή. Δεν μου έχει κάνει κακό η πολιτική. Αν θεωρούσα ότι με έβλαπτε σε αξιακό επίπεδο, θα είχα διακόψει άμεσα την ενασχόληση με τα κοινά. Η πολιτική με ωφέλησε, γιατί είναι στη φύση μου να αγωνίζομαι και να προσφέρω. Είναι χαρά μου να συνεισφέρω στο γενικό καλό.

Θυσίες έχω κάνει για την πολιτική. Η αδιάκοπη πίεση να γίνουν πολλά πράγματα γρήγορα και σωστά φορτίζει ακόμα και τους ισχυρότερους των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, θυσία όλων είναι ο χρόνος. «Κλέβεις» χρόνο από την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα για να τον αφιερώσεις στο πολιτικό έργο. Ομως, δεν παραπονιέμαι. Είμαι ευχαριστημένη και ευχαριστώ τον Θεό για τη βοήθεια που μου δίνει να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου.

-Δύσκολο να είσαι γυναίκα σε υπουργικό πόστο; Εχετε δεχθεί ρατσιστικές συμπεριφορές;

Οσο δύσκολο είναι για τους άνδρες, είναι και για μένα. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχω δεχθεί ρατσιστικές συμπεριφορές. Το ευτυχώς ισχύει και για όποιον θα αποτολμούσε να επιδείξει ρατσιστική διάθεση και να έχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί μου. Αυτά δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα.

zoi4
-Πώς διαλέγετε τα κομψότατα ρούχα που φοράτε; 

Η αντίληψη για το ωραίο είναι ένα πρόγραμμα «προεγκατεστημένο» στο ανθρώπινο λογισμικό και καλλιεργείται με τα χρόνια. 

-Ποιο σίριαλ βλέπετε στην τηλεόραση; Σας λέει κάτι ο Παπακαλιάτης ή ο θόρυβος που κάνει ο «Σασμός»; Σινεμά είδατε κάτι τελευταία;

Επειδή τα σίριαλ απαιτούν καθημερινή δέσμευση, είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσω, γιατί το βαρύ πρόγραμμά μου, με πολλές υποχρεώσεις, δεν μου το επιτρέπει. Ομως μια καλή ταινία που μπορώ να παρακολουθήσω με την οικογένειά μου, με τους φίλους μου είναι πάντα μια ευκαιρία χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ο Παπακαλιάτης έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικό σκηνοθέτη. Μετά την ταινία «Αν» είμαι φαν του.

-Οι γιοι είναι συνήθως αυστηροί και επικριτικοί με τις μητέρες τους. Ο δικός σας σάς «επιπλήττει» και γιατί;

Η σχέση γονιών και παιδιών στηρίζεται στην αγάπη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Οι γονείς δεν πρέπει να κουνούν το δάκτυλο και οι οποιεσδήποτε παρατηρήσεις γίνονται από την κάθε πλευρά στηρίζονται στην ενσυναίσθηση και έχουν στόχο τη βελτίωσή μας στον γονεϊκό μας ρόλο και την ενδυνάμωση αυτής της τόσο ιδιαίτερης και μοναδικής σχέσης που μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας. Ο δικός μου γιος, που σπουδάζει Πληροφορική, με επιπλήττει ενίοτε στο ότι υστερώ σε ταχύτητα στην παρακολούθηση των ψηφιακών εξελίξεων. Προσπαθώ να τον διαψεύσω.

-Κεφάλαιο έρωτας; Τι θα μας πείτε;

Ο έρωτας είναι μια παγκόσμια σταθερά. Ολη η πλάση υπάγεται στη… δικαιοδοσία του. Δεν θα μπορούσα να αποτελώ εξαίρεση.

-Μια ωραία ημέρα σας τι περιλαμβάνει;

Ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου, τις φίλες, τους φίλους μου. Περίπατο στη θάλασσα, σε ηλιόλουστο τοπίο, διάβασμα βιβλίων, παρακολούθηση κάποιας ταινίας ή θεατρικής παράστασης που εικάζω ότι αξίζει τον κόπο, όλα αυτά που λέμε «μικρά πράγματα» και το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύει ότι τελικά είναι τα μεγάλα.

{{-PCOUNT-}}42{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...