Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣΤα οικονομικά σας καλυτερεύουν. Εφαρμόστε στην πράξη τις γνώσεις...

«Εφόσον και η Καινούργιου παντρεύεται, ξέρω ότι δεν θα μείνω στο ράφι»

Ποια γνωστή κυρία σχολίασε την Κατερίνα Καινούργιου;

Εκτός της εκπομπής «Νωρίς νωρίς» για δεύτερη ημέρα η Μαρία Ηλιάκη

Η Μαρία Ηλιάκη απουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από την εκπομπή «Νωρίς νωρίς» το πρωί της Παρασκευής.

«Άγιος έρωτας»: Ο Μαρκόπουλος κατηγορεί τη Χριστίνα για τον φόνο της Κατρίν

Ο Παύλος ετοιμάζει το πιο ύπουλο χτύπημα λέγοντας στον Νικηφόρο ότι η Χριστίνα σκότωσε την Κατρίν, και ο ίδιος απλώς της έδωσε άλλοθι στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος έρωτας».

Ελένη Αντωνακάκη: «Απεικόνισα στο ξύλο την προσευχή μου»

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας και το... σημάδι που την οδήγησε να ασχοληθεί με την αγιογραφία

Η Παναγία του Κρίνου, η Παναγία του Χάρου, η Παναγία η Θαλασσινή… Οι ανέγνωρες μορφές της Παναγίας πρωταγωνιστούν στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αγιογραφίας με τίτλο «Μήτηρ Αγνεύουσα και Παρθένος θηλάζουσα» της εικαστικού Ελένης Αντωνακάκη, η οποία είναι και ενεργό στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) Αλυσίδα Ελπίδας για στήριξη ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες και του προέδρου της Μιχάλη Δαρδανελιώτη, που εγκαινιάστηκε στις 3 Αυγούστου στον χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης, στο ακριτικό Καστελόριζο, και θα διαρκέσει έως και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι και η μεγαλύτερη γιορτή της Θεοτόκου.

«Μία περίοδο της ζωής μου είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Με την καθημερινή μου προσευχή προσπαθούσα να δώσω δύναμη στον εαυτό μου και σκέφτηκα την προσευχή μου να την απεικονίσω στο ξύλο. Για πολύ καιρό έψαχνα να βρω τρόπο να μάθω την τέχνη της αγιογραφίας, αλλά λόγω αυξημένων υποχρεώσεων της δουλειάς δεν το είχα καταφέρει. Ημουν αποφασισμένη να παραιτηθώ από την προσπάθεια εύρεσης σχολής. Ωσπου μία ημέρα, την ώρα που ψώνιζα στον μανάβη, κάτω από ένα τελάρο βρέθηκε η ανακοίνωση για μαθήματα αγιογραφίας στον Αγιο Ιερόθεο Περιστερίου» λέει στην «Espresso» η αγιογράφος αποκαλύπτοντας το… σημάδι που την οδήγησε σ’ αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης.

Όσο για την πηγή της έμπνευσής της για τη δημιουργία της έκθεσης με θέμα τις ανέγνωρες μορφές της Παναγίας, όπως μας εξηγεί, ήταν η εικόνα της Παναγίας της Επτάσπαθης, την οποία αγιογράφησε και δώρισε, με τον σύζυγό της Αντώνη Ψαρουδακη, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Νευροκοπίου Δράμας στη μνήμη της μητέρας του.

«Η έκπληξη του κόσμου ήταν μεγάλη γιατί δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη μορφή της Θεοτόκου. Και με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε το χρονικό διάστημα που πέρασε, λόγω πανδημίας και έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποφάσισα να δείξω στον κόσμο, αρχικά από το περιβάλλον μου, τις άγνωστες μορφές της Παναγίας, όσες περισσότερες μπορούσα» αναφέρει η Ελένη Αντωνακάκη και προσθέτει: «Η πίστη μου στον Θεό δυνάμωσε μέσω της αγιογραφίας, γιατί κατάφερα -όπως είπα παραπάνω- την προσευχή μου να την κάνω εικόνα».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης δηλώνει στην «Espresso» πως αισθάνεται πολύ υπερήφανος που η Αλυσίδα Ελπίδας έφτασε μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο για τη μοναδική αυτή έκθεση αγιογραφίας. «Η Αλυσίδα Ελπίδας στηρίζει άτομα με καρκίνο, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Παρέχει βιωματική ψυχολογία στους ασθενείς, στο περιβάλλον τους και τους φροντιστές τους. Αυτή η σχέση είναι βιωματική από προσωπική εμπειρία, λόγω απώλειας της συζύγου μου, ως φροντιστής και τώρα, λόγω προσωπικών θεμάτων υγείας, ως ασθενής. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να βρουν ανταπόκριση με κάποιον άνθρωπο που είναι σε αντίστοιχη θέση. Η ψυχολογία γνωρίζει ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τη δύσκολη κατάσταση του κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό και ο ίδιος πρέπει να ψάξει και να βρει την εσωτερική του αναζήτηση και σύνδεση με τον Θεό δημιουργό. Με τρεις λέξεις, την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα» μας λέει σχετικά με τη δράση της ΑΜΚΕ Αλυσίδα Ελπίδας.

Μετά το Καστελόριζο η έκθεση θα ταξιδέψει. «Οι σκέψεις είναι πολλές για τους επόμενους σταθμούς της έκθεσης. Μέχρι στιγμής, έχουμε προτάσεις για να ταξιδέψει σε Δράμα, Ρόδο, Ναύπλιο και Ηράκλειο Κρήτης, συγκεκριμένα στο χωριό καταγωγής μου, τη Μυρτιά, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Θα είναι ιδιαίτερη μας χαρά να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε την έκθεσή μας, την Παναγία μας, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού» μας ενημερώνει ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.

Γιάννης Βούρος: «Το τραγούδι που θέλω να ακούγεται στην κηδεία μου είναι…»

Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι θέλει να παίζει στην κηδεία του.

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ’ όταν είχαμε συνεργαστεί»

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ' όταν είχαμε συνεργαστεί», είπε η

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Το ζευγάρι αγκαλιά σε βραδινή του έξοδο

Ο Γιώργος Λιάγκας έχει βρει στο πρόσωπο της Μαρίας Αντωνά την ευτυχία.

«Χαρούμενα 50 άντρα μου! Ο βράχος μου που με αντέχει 22 χρόνια»

Η ηθοποιός γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της σε ένα λαμπερό πάρτι ενώ δεν παρέλειψε να χορέψει και ένα ζεϊμπέκικο.



Μποζουκια Αθηνα