Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025

«Άγιος έρωτας»: Η Χλόη πληροφορείται τον θάνατο της Πετρούλας και τρέχει πίσω...

Η Χλόη πληροφορείται το θάνατο της Πετρούλας και τρέχει πίσω στον πατέρα Νικόλαο στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος έρωτας»

Θεοφανία Παπαθωμά – Πασχάλης Τσαρούχας: Έξοδος με τον 19χρονο γιο τους

Ο Πασχάλης Τσαρούχας και η Θεοφανία Παπαθωμά υπήρξαν παντρεμένοι και έχουν αποκτήσει έναν γιο τον Αχιλλέα.

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Δεν σας βοηθούν ούτε η εγωκεντρική συμπεριφορά ούτε...

Η Άντζυ Λουπέσκου μιλά αποκλειστικά στην «Espresso» για την περιβόητη συνέντευξη με...

Η «σιδηρά κυρία» της διαίσθησης, ψυχολόγος και κλινική υπνοθεραπεύτρια Αντζυ Λουπέσκου, μιλά για πρώτη φορά, μέσα από την «Espresso», για τον σάλο που προκάλεσε η συνέντευξη του Πάνου Ρούτσι στην τηλεοπτική της εκπομπή «Το ταξίδι της ζωής».

Ο Ολυμπος ψηλώνει κάθε χρόνο κατά ένα χιλιοστό!

❱❱ Μπορεί να μη φαίνεται, αλλά ο Ολυμπος ψηλώνει! Το εμβληματικό βουνό των θεών, που είναι το ψηλότερο της Ελλάδας, «παίρνει» κάθε χρόνο ένα χιλιοστό, σαν… έφηβος, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητή Αδαμάντιο Κίλια!

«Ο Ολυμπος ψηλώνει κάθε χρόνο κατά ένα χιλιοστό και αυτή η άνοδός του είναι ενεργή. Τα αίτια που αυξάνουν το ύψος του παραμένουν άγνωστα. Μπορεί να οφείλονται σε ενεργά ρήγματα, σε κάποιο δόμο άλατος ή σε άλλα, όμως το σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να ψηλώνει!» δήλωσε ο κ. Κίλιας, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωση τις φάσεις τεκτονικής εξέλιξης του βουνού ως «τεκτονικό παράθυρο» της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, που «ξεφύτρωσε» μέσα στην ευρωπαϊκή, με μια γρήγορη γεωλογική ανύψωση, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Σπυρίδωνα Παυλίδη, ο Ολυμπος έχει «κοιμισμένα» ρήγματα και το ύψος του το πήρε μέσα σε 2.000.000 χρόνια.

Κίνηση

«Ο Ολυμπος έχει ρήγματα και η μεγαλύτερη κίνηση είναι ασεισμική. Δηλαδή, είναι σαν ένα παιδί που ψηλώνει και δεν το καταλαβαίνεις, απλώς μια μέρα διαπιστώνεις ότι ψήλωσε!» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλίδης πρόσθεσε ότι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο όμως δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και 2.000 χρόνια, ενώ το ρήγμα Κολινδρού – Αιγινίου ενεργοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας μικρούς σεισμούς 3,5 Ρίχτερ.

«Θα πρέπει να μελετήσουμε τα ρήγματα αυτά. Ειδικά εκείνο που ξεκινά από τη Βεργίνα, φτάνει στις εκβολές του Αλιάκμονα και ίσως διατρέχει τη θαλάσσια περιοχή, γιατί βρίσκονται και κοντά στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Ο Ολυμπος έχει ύψος 2.917 μέτρα στην κορυφή Μύτικας και είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, από τις Αλπεις έως τον Καύκασο. Η γεωλογική ιστορία της περιοχής φαίνεται από τη μορφολογία του. Για τις χαρακτηριστικές βαθιές χαράδρες και τις δεκάδες ομαλές κορυφές του κηρύχτηκε το 1938 ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μελέτης Ηλίας: Ο γιος του έπαιξε στο «Σόι σου» και κέρδισε τις εντυπώσεις

Ο Μελέτης Ηλίας «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό ως «Σάββας» στη σειρά «Το σόι σου» και αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές.

Αθανασία Τσουμελέκα: Η ανήθικη πρόταση στην πρωταθλήτρια, που πλέον είναι ηθοποιός

«Από χρυσή ολυμπιονίκης, στα “Κόκκινα φανάρια» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ζωής, σήμερα, για τη σπουδαία πρωταθλήτρια του βάδην και χρυσή ολυμπιονίκη Αθανασία Τσουμελέκα

Glam δείπνο αγάπης και αλληλεγγύης

Ήταν μια βραδιά λάμψης, αλλά κυρίως αλληλεγγύης και έργου,...

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στην πίστα με πρώην και νυν ανάμεσα στους θαμώνες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η special guest live εμφάνιση που...

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...






Μποζουκια Αθηνα