Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Τα «έτσουζαν» με μπίρα οι αρχαίοι Ελληνες!

❱❱ Μπορεί η… κρασοκατάνυξη να ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα, όμως τώρα προκύπτει με επιστημονικές έρευνες ότι ακόμη και οι προϊστορικοί Ελληνες τα «έτσουζαν», και μάλιστα με μπίρα! Αυτό προκύπτει από τις μελέτες που έγιναν σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα, οι οποίες δίνουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας παρασκεύαζαν και κατανάλωναν και μπίρα, εκτός από κρασί.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα – Μαρία Βαλαμώτη. Το συμπέρασμα αυτό περιλαμβάνεται στα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT (ERC), που υλοποιείται στο ΑΠΘ από τον Απρίλιο του 2016. Το άρθρο της καθηγήτριας αναφέρεται στις έρευνες στα κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό στη Μακεδονία και την Αργισσα στη Θεσσαλία.

Σπόροι σιταριού

Τα ευρήματα είναι περίπου σύγχρονα και χρονολογούνται στο τέλος της 3ης – αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τα ευρήματα από την Αργισσα αντιστοιχούν σε μια πλούσια συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων σιταριού κυρίως, αλλά και κριθαριού.

Αντίθετα από το Αρχοντικό, οι σπόροι από την Αργισσα είναι διατηρημένοι σε καλύτερη κατάσταση. Οι φυτρωμένοι σπόροι από το Αρχοντικό και την Αργισσα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε προετοιμασία βύνης, όπως έχει προταθεί για παρόμοια ευρήματα από τη Σερβία της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

Τα ίχνη δημητριακών από το Αρχοντικό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια ζυθοποίησης: θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν αλεσμένη βύνη πριν ή μετά την ανάμειξη με νερό, ενώ τα αλεσμένα δημητριακά θα προστίθεντο πριν από τη διαδικασία της ζύμωσης ως επιπλέον πηγή αμύλου, αντίστοιχα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν κατά την αρχαιότητα στην Εγγύς Ανατολή.

Για την Εποχή του Χαλκού υπάρχουν πολλά στοιχεία κατανάλωσης κρασιού στον χώρο του Αιγαίου, ενώ οι πρωιμότερες ενδείξεις οινοποίησης στην Ευρώπη εντοπίζονται ήδη από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή στον οικισμό του Ντικιλί Τας στον νομό Καβάλας.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα